Slovenija

Agencija podjetju Celica odredila shranjevanje celic propadle Biobanke

Ljubljana, 25. 10. 2024 16.46 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
7

JAZMP je podjetju Celica odredila nadomestno shranjevanje vzorcev tkiv in celic podjetja Biobanka, ki je pred stečajem. Podjetju Celica je odredila tudi nadomestno shranjevanje pripadajoče dokumentacije, so sporočili iz JAZMP. To mora Celici omogočiti podjetje GaiaCell, ki je vzorce in dokumentacijo prevzelo od Biobanke.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je 18. oktobra podjetju Celica še odredila, da mora vse imetnike, ki so vzorce tkiv in celic shranili pri podjetju Biobanka, obvestiti, da so zagotovili nadomestno shranjevanje vzorcev tkiv in celic ter dokumentacijo Biobanke.

JAZMP je zoper Biobanko sprožil inšpekcijski postopek odvzema dovoljenja za opravljanje dejavnosti preskrbe s tkivi in celicami zaradi suma o neizpolnjevanju pogojev. Poleg tega je sprožila postopek o prepovedi opravljanja dejavnosti preskrbe s človeškimi tkivi in celicami zoper podjetje Educell, sicer sestrsko podjetje Biobanke.

Shranjevanje matičnih celic
Shranjevanje matičnih celic FOTO: Shutterstock

Biobanka, ki je v zadnjih 16 letih shranjevala popkovnično kri in tkivo otrok, je namreč prenehalo delovati. Skladno z zakonom o kakovosti in varnosti človeških tkiv in celic pa morajo imeti ustanove za tkiva in celice pripravljene sporazume in postopke, ki zagotavljajo, da bodo ob prenehanju dejavnosti shranjena tkiva in celice premeščena. Biobanka je imela sklenjena sporazuma le s podjetjem Educell in podjetjem Celica, ki ima veljavno dovoljenje agencije za opravljanje dejavnosti, so sporočili z JAZMP.

Vzorci Biobanke so sicer pred odločitvijo JAZMP pristali pri podjetju GaiaCell, ki ga je v začetku leta ustanovila nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan.

GaiaCell je sicer vzorce pridobila po tistem, ko je Biobanka pristala v finančnih težavah. Po poročanju portala Necenzurirano je Živčec Kalan prek enega od svojih podjetij v začetku leta Biobanki odobrila 1,7 milijona evrov visoko posojilo in v zavarovanje dobila opremo, ki pa je Biobanka po besedah Živčec Kalan ni odplačevala.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
25. 10. 2024 19.15
+1
Mal bodo še milijone opral pa vse skupaj premešal , ko bo pa prvi rabil te celice bodo pa ugotovil da je bil ves denar vstran vržen saj so celice že danes neuporabne .
Darko32
25. 10. 2024 18.40
+1
Tukaj vidimo šolski primer konfliktov interesa. Namreč prvo so govorili, da imajo zagotovljeno varnsot in potem pa da nimajo in da je za varnost potrebno še doplačati. To je nastavljeno očitno tako,d aiz naroda cuzajo denar na legalni način. Drugi konflikt pa je, da to področje ne more biti obravnavano kot pridobitna dejavnost ampak neke vrste nepridobitna dejavnost, saj ne smejo ustvarjati dobička z tem delom. Očitno je še veliko ne dorečenega in skreganega z zdravo kmečko logiko. Zato s ene smemo čuditi, če nas vsi prej manj razviti prehitevajo po levi in desni strani zaradi takšnih ali podobni šalabajzerev, kateri kažejo svoje znanje tudi na takšnih podorčjih, kjer samo kalkulirajo kako bodo meglo mešali in zraven denar vlekli po več tisoč Ojrov brez odgovornsoti.
Mi Slovenci 111
25. 10. 2024 17.51
+9
Isto kot se je zgodilo z Neocelico. Vse te nategune, je potrebno postaviti ob zid, pa...! Fuj in fej!
Mio56
25. 10. 2024 17.24
+10
Kako bo pa to zdej prenesla una Nasajena Živcna ki se Klanja??
misekmali
25. 10. 2024 17.08
+11
Živčec Kalan je izgubila posel. Hahaha
JApajaDAja
25. 10. 2024 16.57
+10
kdo normalen bi sploh upal še to uporabiti za karkoli'
BWC Buyer
25. 10. 2024 17.40
+4