Slovenija

Afera Vodušek se nadaljuje

Ljubljana, 05. 11. 2008 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.M./D.Š.
Komentarji
30

Usoda slovenske veleposlanice v Sarajevu Nataše Vodušek bo najverjetneje odvisna od skorajšnjega predsednika vlade Boruta Pahorja.

Ministrstvo za zunanje zadeve še vedno čaka na uradno poročilo o nesreči slovenske veleposlanice v Sarajevu Nataše Vodušek s sarajevskega tožilstva. Ministrstvo Dimitrija Rupla pa bo namreč o nadaljnji diplomatski karieri Voduškove odločalo le v dogovoru s Pahorjevo vlado, so poudarili v oddaji SVET na Kanalu A.

Voduškova trdi, da preizkus alkoholiziranosti z njo ni bil zaradi imunitete nikoli opravljen.
Voduškova trdi, da preizkus alkoholiziranosti z njo ni bil zaradi imunitete nikoli opravljen. FOTO: Kanal A

Ker je v Sarajevu afera Vodušek napeta do skrajnosti, bo slovenska diplomacija z odločitvijo počakala toliko časa, da se ozračje v Bosni povsem umiri. S tem so na ministrstvu tudi zanikali govorice, da se Voduškova vrača na veleposlaništvo. Je pa danes obiskala Mladiko, kjer je bila na obveznih pogovorih. Slovenski konzul in njen namestnik na veleposlaništvu v Bosni in Hercegovini pa sta danes obiskala ponesrečenega Nijaza Zorlaka, ki še vedno okreva po prometni nesreči.

"Rupel se je odločil, da ne bo delal radikalnih potez in se odločal na lastno pest. Ministrstvo ne bo tvegalo, da sprejme nekaj, s čimer se novi zunanji minister ne bo strinjal. Odločitev o tem, ali naj se Voduškova vrne nazaj v Sarajevo, bodo sprejeli le sporazumno. Po mojih informacijah pa bodo vsekakor čakali toliko časa, da se zadeve pomirijo tako v Sarajevu kot doma," je še poudarila novinarka SVETA. 

Ministrstvo je že večkrat pozvalo sarajevsko tožilstvo, naj pošlje poročilo, vendar ga iz nerazumnih razlogov zadržuje. Voduškova je povzročila prometno nesrečo in je bila močno opita. Vprašanje pa je, ali je sarajevska policija pri tem strokovno opravila svoje delo, saj naj bi Voduškovi — po informacijah iz Sarajeva — kri odvzela brez njenega privoljenja, to je nezakonito.

Ozadje afere

13. oktobra je Voduškova s službenim vozilom trčila v avto, ki ga je vozil 45-letni domačin Nijaz Zorlak. Ta je hudo poškodovan še vedno v bolnišnici. Kaj točno se je dogajalo, ni znano. Bosansko tožilstvo trdi, da je bila voznica močno vinjena – v krvi naj bi ji namerili kar 1,84 promila alkohola, Voduškova pa se brani, da je bila trezna.

nesreča Nataše Vodušek
nesreča Nataše Vodušek FOTO: Kanal A

V intervjuju za eno od slovenskih televizij je dejala, da preizkus alkoholiziranosti z njo sploh ni bil opravljen, prav tako ne noben uradni postopek pred policijo in tožilstvom, saj glede na diplomatsko imuniteto, ki jo uživa v BiH, ti postopki proti njej "sploh niso mogli biti opravljeni niti niso dopustni". Še vedno ni odgovora na vprašanja, ali je prevozila rdečo luč in zakaj je sedela za volanom, če ima svojega voznika.

Čeprav preiskava o nesreči še ni končana, je javno mnenje v Bosni slovenski veleposlanici zelo nenaklonjeno. Tako naj bi že zbirali podpise, s katerimi od vlade zahtevajo, naj ji prepove vrnitev. Brat poškodovanega Amer Zorlak pa je v pogovoru z novinarko POP TV napovedal tožbo proti Voduškovi. Trdi namreč, da je s pomočjo odvetnika dobil posnetke nadzornih kamer in da je na njih jasno vidno, da je slovenska veleposlanica prevozila rdečo luč.

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dejkometod
25. 11. 2008 15.33
Nekaj hudo smrdi.Ne veš, kdo pije, kdo plača.
Tonček Balonček
06. 11. 2008 20.08
Ona bi lahjko ztdaj postala zunanja ministrica, le da ne bi pač potovala v Bosno. Je izkušena, vozniškega ne bo rabila, ker bi imela šoferja in sploh ima vs epogoje, le še v LDS se mora vpisati!
Neikius
06. 11. 2008 18.22
Recimo da verjamem da je bila pijana, ok, samo zares pa ne vemo. Čaka se poročilo kakor razumem zadevo... Sicer pa so praktični razlogi zakaj imunitete obstajajo. Kdo bi sicer bil diplomat v drugi državi če te lahko kadarkoli obsodijo na nekem zmontiranem procesu. Je pa res da se da to izkoriščat. Dokler to matična država dovoli seveda.
fantodfare
06. 11. 2008 18.13
A še ni končana? Včasih so rekl mož pijanca, ... Kaj pa zdaj?
odkimasin
06. 11. 2008 17.38
Njej bi edin Rugelj lohk pomagu, sam škoda, ker je že v večnih loviščih!
MojcaCoh
06. 11. 2008 16.34
Prava LDS - sovka..ali Članica Zdrizasrte Gliste,Butasta, lena, našopirjena kot Čičolina in dela škodo ter Sramoto vse Sloveskim Državljanom.. Mojlah
Tonček Balonček
06. 11. 2008 11.22
A zadj bosta oba Voduška brez službe, uboga hčerka! Pa takšno kariero sta napravila v teh štirih letih pomladi!
andreja2008ab
06. 11. 2008 10.13
Ne, tle pa res ni za ukrepat.....D?????
4evercvicek
06. 11. 2008 08.12
urskahruska \"če bi imela ženska kaj vesti bi priznala svojo napako da je bila pijana ne pa da se sklicuje na imuniteto.\" podpisujem
Urška Vidmar 1
06. 11. 2008 08.04
če bi imela ženska kaj vesti bi priznala svojo napako da je bila pijana ne pa da se sklicuje na imuniteto.
skarpena
06. 11. 2008 06.34
Od kdaj se pa sedanji samodržci posvetujejo z drugimi. Spet ena hinavska izjava od rupla. če je vsaj pol res ka piše v bosanskih cajtngah babo vržt iz službe.
yeyo.white
06. 11. 2008 03.58
ONA NI PILA! KAJ VAM NI JASNO! SEJ JE SAMA POVEDALA DA NE PIJE!!!
Triglav2864
06. 11. 2008 00.56
Diplomatska imuniteta? Ok, jo odobravam v specifičnih primerih, kjer je lahko delo ali življenje poštenega diplomata v tuji državi ogroženo, če je ne bi imel. Nikakor pa ne morem odobravati imunitete za kazniva ali celo kriminalna dejanja diplomatov. Koneckoncev, kdo se je pa, ko je bil trezen, upiral alkotestu? Vrag naj vzame še pravilnost oz. nepravilnost izvedenega postopka, ki je lahko povod za oprostitev krivde nekoga, ki je več kot očitno kriv za nekaj, in bi se s pomočjo dobrih odvetnikov rad izmuznil pravici. Zakaj sta pravica in resnica vedno tako pristranski? Pijan sem povzročil prometno nesrečo. Ni problema, saj imam imuniteto in lahko odklonim alkotest in ostajam nedolžen. Ali pa, z dejstvi mi dokažejo, da sem pijan povzročil prometno nesrečo. Ni problema, ker so mi to dokazali proti moji volji, zopet ostajam nedolžen... Kje je tu logika, in še bolj, kaj ima to opraviti z mojim poslanstvom? Vrag naj vzame politiko in njene pogruntavščine!
Milan Hišan
06. 11. 2008 00.09
Sej ni čuden da jo na nos ... , če pa pije in verjetno teži ...
Buena Vita
06. 11. 2008 00.06
tycoon se podpišem,z zahtevo da babnico takoj pokličejo domov,in je zaprejo na treznitev,vsaj 240 dni
Navihanko
05. 11. 2008 23.40
že samo zaradi suma o nepravilnosti bi se ji moralo prepovedati opravljanje dela na ambasadi. če pa ima težave z alkoholom pa najprej na zdravljenje in potem ugotoviti, če je še sposbna opravljati poklic veleposlanice
DoktorM
05. 11. 2008 23.30
Spet naši politiki ne vejo kako bi \"zatučkali\" zadevo. Baba je bila pijana in prevozila rdečo luč. Afera - takoj bi morala bit odpoklicana in nikoli več veleposlanik. Sramota za Slovenijo. Da laže pa itak ni dvoma, kateri politik pa NE LAŽE !!!!
color
05. 11. 2008 22.35
ma vsa je zabuhla od alkohola! ce bi storil isto bosanski veleposlanik bi bil na tapeti vse povprek, naj odgovarja za prometko kot vsak navadni smrtnik ! pred zakonom smo vsi enaki :D
Mali_Piko
05. 11. 2008 22.32
Upam, da jo zaprejo ... vsaj na 20 let pogojne.
Uroš Mastnak
05. 11. 2008 22.05
Ma men je pa ušeč da je to nardila! Sj drugi to pri nam tudi delajo!!!!!pa niso nobeni politiki al pa kej, pa jim noben nič ne naredi!!!