Slovenija

Afera z zemljišči

Ljubljana, 02. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je član nadzornega odbora Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov direktorici očital kup nepravilnosti, je ta napovedala tožbo.

Marja Majer Cuk naj bi se okoristila s preprodajo zemljišč
Marja Majer Cuk naj bi se okoristila s preprodajo zemljišč FOTO: POP TV

Član nadzornega odbora Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Milan Kuster je nekaterim politikom poslal pismo, v katerem je opozoril na domnevne nepravilnosti pri poslovanju direktorice sklada Marje Majer Cuk. Med drugim naj bi se Cukova okoristila pri preprodaji zemljišč, znancem pa naj bi mikavna državna zemljišča ponujala po nizki, prijateljski ceni.

Sklad upravlja z zemljišči, vrednimi 275 milijard tolarjev.

Cukova skupaj z drugimi domnevnimi kršitelji, ki so omenjeni v pismu – med njimi so tudi politiki – nepravilnosti zanika. Ni res, to so globoke žalitve, laži in natolcevanja, je za 24 ur po telefonu povedala Cukova in dodala, da bo Kustra tožila, tožbo pa bodo vložili tudi vsi zaposleni na skladu, ki jih je Kuster omenjal v pismu. Ta ji vrača udarec in tudi sam razmišlja o tožbi, saj naj bi mu Cukova celo grozila.

Kmetijska ministrica, ki je v sredo pozvala nadzorni odbor, naj pripravi poročilo državnemu zboru, naj bi za afero na skladu vedela že mesec dni. Z ministrstva za javno upravo so namreč sporočili, da so še isti dan, 3. maja, ko so prejeli Kustrovo pismo, tega poslali policiji in tudi ministrici za kmetijstvo.

Je Marjan Podobnik prodal zemljišče svojega tasta?
Je Marjan Podobnik prodal zemljišče svojega tasta? FOTO: POP TV

Kuster obtožuje tudi člane SLS

Kluster Cukovi očita tudi to, da naj bi skupaj z možem, Markom Cukom, ki je odvetnik, preko 'slamnatih' kupcev sebi in nekaterim članom slovenske ljudske stranke omogočila velike zaslužke.

"Če ona za zemljišče, ki ga je prvi cenilec ocenil na enoto deset, kasneje oceni na enoto petdeset, je to dovolj velik razlog, da na to opozorim. Jaz samo opozarjam kompetentne organe v tej državi da ukrepajo proti tistim, ki po mojem mnenju kršijo zakon," je dejal Kuster.

Sklad je pozno popoldne vse nakupe in prodaje zemljišč od leta 1994 naprej objavil na svoji internetni strani.

Marjan Podobnik - zanj Kuster trdi, da naj bi skladu prodal gozd po neprimerno višji ceni, kot je vreden - pravi, da je vse izmišljeno, tudi to, da naj bi pred časom Skladu prodal zemljišče svojega tasta. "Nikoli nisem z nobenimi zemljišči, ki so last Ivana Omana ali družine, imel kakršnih koli pravnih ali drugih poslov,"  trdi.

Državni svetnik Slovenske ljudske stranke Marjan Maučec pa je zanikal, da bi kupoval zemljišča na Primorskem.

SORODNI ČLANKI