Slovenija

Afera z Biobanko in shranjenimi matičnimi celicami se še bolj zapleta

Ljubljana, 28. 10. 2024 19.26 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
12

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je podjetju Celica odredila nadomestno shranjevanje matičnih celic Biobanke, a v Celici pravijo, da toliko prostora nimajo, kar naj bi agencija neuradno vedela že prej. Celica se je zdaj pritožila nad njihovo odločbo, medtem pa proti Biobanki teče inšpekcijski postopek odvzema dovoljenja za opravljanje dejavnosti. In tu se še ne konča. Pretekli teden so bili pred vhod podjetja Gaiacell, kjer je prej delovala Biobanka, dostavljeni dokumenti in oprema Biobanke. Za kakšne dokumente gre, ni znano, škatle so prevzeli kriminalisti. Kaj v vsem tem odgovarjajo pristojni, kdaj bo v zgodbo vstopilo pristojno ministrstvo in kako uporabne pravzaprav sploh so celice, ki so zadnje tedne v medijskem središču?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Shranjevanje matičnih celic
    02:49
    Iz 24UR: Shranjevanje matičnih celic
  • Iz SVETA: Biobanka, odločbe in kriminalisti
    03:19
    Iz SVETA: Biobanka, odločbe in kriminalisti

O dogajanju okoli Biobanke molčijo vsi, pristojno ministrstvo pa vztraja, da je zgodba pod pristojnostjo javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), sami pa se lahko kot drugostopenjski organ vpletejo šele po pritožbi nad odločbami agencije. "To področje ureja Zakon o kakovosti in varnosti človeških tkiv in celic, ki določa standarde kakovosti in varnosti pri uporabi človeških tkiv in celic. Nadzor nad izvajanjem zakona izvaja JAZMP," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Biobanka
Biobanka FOTO: Kanal A

"Moja skrb osebno in verjetno na drugi strani tudi ostalih staršev ni samo skladiščenje tega materiala, ampak tudi, kaj se je s tem materialom dogajalo in kaj se še bo dogajalo, dokler ne bo pod kontrolo in nekje normalno hranjen," pravi Dimitrij Miklič, eden od staršev. 

In če je v zgodbi vse več neznank, pa lahko z gotovostjo trdimo, da lastnih celic slovenska medicina še ni uporabila. "Za enkrat iz celic, ki so bile shranjene v Sloveniji, še nobene niso bile porabljene za kakšno zdravljenje," zagotavlja predsednica RSK za ginekologijo in porodništvo iz UKCL Andreja Trojner Bregar. "Nikoli ni bilo nekih jasnih podatkov v klinični medicini, z dokazi podprte medicine, da to zdravljenje komu pomaga. Tudi danes jih ni," dodaja predstojnik ljubljanske hematologije Samo Zver. Stroka je že leta 2009 odsvetovala rutinsko shranjevanje matičnih celic, iz dopisa bere Zver: "Verjetnost, da bo oseba potrebovala lastno popkovno kri za zdravljenje transplantacije rakotvornih matičnih celic v prvih 20 letih življenja je izredno majhna, znaša 0,001 odstotka do 0,004 odstotka." 

"Trenutno je to neka dota, neko bianco menica, nekaj na zalogo, kar bo morda nekoč prišlo prav," pojasni Trojner Bregar. A pride lahko prav le za krvne bolezni, opozarja Zver: "Včasih je bilo to predstavljeno, kot da si boš iz teh celic doma naredil omaro rezervnih delov. To nima nobene zveze. Takrat so nekateri rekli, da bomo iz tega čez par let znali delati nove organe, kar se niti približno ni izpolnilo." Gre le za lepe reklame in obljube za katere ljudje odštejejo visoke vsote, meni Zver, medtem pa podjetja ne opozorijo na pomanjkljivosti: "Problem teh celic je, da jih je zelo malo. Samo tretjina teh odvzemom je takšnih, da vsebuje dovolj celic, da se presadek sploh prime."

Vse dokler bo to področje, kot pravi Zver, temeljilo le na teoriji, bo stroka, dodaja Trojner Bregar, odsvetovala, da bi za takšno shranjevanje starši jemali celo posojila.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurist
28. 10. 2024 21.21
+1
Drugače vsak, ki ima pet minut časa in vpraša kakšnega zdravnika dobi odgovor, da je to brezveze počet. Pri mojih otrocih sem odgovor na vprašanje dobil zelo jasno in očitno. Tako da tisti, ki so se za to odločili imajo verjetno več kot preveč denarja... mi je pa jasno, da če en ponudnik propade ne moreš kar drugemu navesit stroške. To je tako kot če bi v eni piceriji naročili pico. Potem bi picerija propadla in bi jo za isti denar moral narediti drug picopek...
Jinx777
28. 10. 2024 21.40
No, mi imamo pa izkušnjo, da so lastne celice najboljša naložba v zdravje. In ne, ni res, da celice še niso bile uporabljene. Vbtujini je našteto bank popkovnicne krvi, ki se uporablja pri zdravljenju. To o denarju je malo za lase privlečeno. Verjetno ste pač kupili svojemu sončku najdražji vozicek, pa avtosedez, pa ga peljali na fensi počitnice, pa kupili Playstation... drugi pač raje namenimo ta denar za prihodnost.
petka5
28. 10. 2024 21.02
+0
Joj ubogi starši kako so jih nasamarili... Veliko bolje je otroku pustiti, da vse te celice pridejo v novorojenčka, da se pusti popkovnico, dokler ne neha utripati .. po mojem je to največja dota otroku za njegov imunski sistem.
Bratje Slovani
28. 10. 2024 20.37
+0
Sam zaupam samo Živčec Kalanovi in njenemu poslovnemu partnerju Ivanu Simiću,že na pogled sta poštenjaka.
Pa to
28. 10. 2024 21.34
+1
ina5785
28. 10. 2024 20.27
+4
ŽAL je živčec kalanova zeloo pokvarjena kot oseba. Ta ženska nikoli ne bi smela biti zdravnica, saj je brez srca. Zanima jo samo kako bo prišla še do več denarja - preko trupel! Naj jo končno obsodijo, mislim da je 1 x že bila pravnomočno obsojena zaradi PACKARIJ!
primorec2
28. 10. 2024 20.12
+2
Nobene skode ne bo ce propadajo. To je navadna modna muha. Ko umrejo naj se dajo se zmrznit.
VoxP
28. 10. 2024 20.09
-3
in potem bodo kompenzacije kot jih bo plačala Izkazalo se je, da bi nadomestilo za cepivo proti covidu lahko prejeli na tisoče, ki so zaradi vboda AstraZeneca ostali 'invalidi'. Minister za zdravje Wes Streeting naj bi razmišljal o načrtih za vzpostavitev programa za tiste, ki trpijo zaradi bolezni, ki jim je zaradi vboda Covid povzročila življenjsko nevarne spremembe
Perrun
28. 10. 2024 20.05
+3
Dobro, sam moraš bit kar naiven, da sploh kaj daješ v tako banko. Znanost je že od začetka močno dvomila o koristnosti hranjenja teh celic.
Jinx777
28. 10. 2024 20.47
+1
Spet nekdo, ki govori na pamet. Znanost je že od nekdaj zagovarjala, da so lastne zdrave celice najboljše, ki jih lahko uporabljaš pri zdravljenju. Imamo zelo veliko izkušenj s tem, tako da te nebuloze neke zdravnice, ki je pač imela čas, pomenijo toliko kot lanski sneg.
Vakalunga
28. 10. 2024 19.48
+4
V vsaki državi imaš lopove, barabe kriminalce v Sloveniji pa imajo svojo državo, pravosodje in oblast..