Slovenija

Afera Depala vas: Kje so oklepniki in rakete?

Ljubljana, 31. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zvezi z afero Depala vas se postavlja vprašanje, kje so oklepnik in protioklepne rakete, o katerih je v intervjuju za Mladino govoril nekdanji poveljnik specialne enote policije Vinko Beznik. Beznik zagotavlja, da je rakete vrnil Janezu Janši, oklepnik pa da so zamenjali za manjšega. Janez Janša to zanika.

Vinko Beznik
Vinko Beznik FOTO: POP TV

Beznik nima dokumentacije, zato se ne more natančno spomniti, kdaj je bila zamenjava izvedena. Dokumenti o zamenjavi oklepnika med Janezom Janšo in Vinkom Beznikom naj bi obstajali v specialni enoti policije. Beznik pa zagotavlja, da lahko to potrdijo tudi priče.

"Bil je vrnjen in dogovor je bil z ministrom, da se zamenja za en navaden oklepnik. O tem obstajajo dokumenti, ne vem, če je v njih omenjen minister, pač pa primopredaja, oziroma zapisnik o zamenjavi. Mi smo dali raketaša in smo dobili nazaj običajno verzijo oklepnega vozila," je povedal Beznik.

Na vprašanje, kakšna je usoda protioklepnih raket maljutk, nekdanji poveljnik specialne enote pravi, da so bile v paketu z oklepnikom, saj so brez nosilca raket na vrhu oklepnika te rakete neuporabne.

Janez Janša je zanikal zamenjavo oklepnika in raket
Janez Janša je zanikal zamenjavo oklepnika in raket FOTO: POP TV

Janez Janša, ki je na dopustu, je omenjeno transakcijo že zanikal. Beznik pa vseeno vztraja, da je bil dogovor dosežen in da so oklepnik z raketami zamenjali.

"Mislim pa, da so tam še vedno ljudje, ki so takrat vodili mojo oklepno enoto in ki bi lahko dali zanesljive izjave, kdaj je bilo to pridobljeno in kdaj je bilo oddano Ministrstvu za obrambo," je povedal Beznik.

Na ministrstvu za notranje zadeve danes ni bilo mogoče dobiti informacij.

Oklepnik specialne enote policije
Oklepnik specialne enote policije FOTO: POP TV

Zanimivo je, kakšna je usoda ostalega ročnega protioklepnega orožja zolja in osa, ki so jih v specialni enoti policije pred afero Depala vas, predvsem v skupinah za nadzor prostora, prav tako imeli. Po eni od anekdot je prišlo do izstrelitve rakete na poveljstvu specialne enote, ki pa na srečo ni eksplodirala. Vinko Beznik ne ve, ali je to orožje v specialni enoti policije še vedno v uporabi.

"O tem nisem seznanjen. Mislim, da jih nimajo ali pa jih imajo v zelo majhnem številu. Ker bi pri posameznih akcijah enote še vedno lahko bile v uporabi," meni Beznik.

Z razgrnitvijo nove podrobnosti dobiva afera Depala vas tako še eno dimezijo.

SORODNI ČLANKI