Slovenija

Adria čaka na odgovor mariborskega letališča

Brnik, 08. 03. 2010 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Adrii imajo vse pripravljeno za prenos dejavnosti na nadomestno letališče v času prenove na Brniku, čakajo pa še zagotovilo mariborskega letališča, da lahko izvaja promet v tako velikem obsegu.

Letališče Jožeta Pučnika
Letališče Jožeta Pučnika FOTO: Aerodrom Ljubljana

Adria Airways ima pripravljene vse postopke, da ob predvidenem zaprtju ljubljanskega letališča zaradi prenove prenese dejavnosti na katero koli nadomestno letališče. Prioriteta je mariborsko letališče, ki pa mora zagotoviti, da je sposobno izvajati promet v tako velikem obsegu, je dejal član uprave Adrie Airways Marjan Ravnikar.

Mariborsko letališče bi tako moralo zagotoviti razvrščanje letal na parkirni ploščadi v skladu z zahtevami in s procedurami Mednarodne organizacije civilnega letalstva, zmogljivost sprejema in pregleda potnikov skozi terminal (varnostni pregled potnikov), načrt rokovanja s prtljago in zagotovilo o popolni oskrbi letal, predvsem s stališča oskrbovanja letal z gorivom.

"Takoj, ko bomo to obljubljeno dokumentacijo prejeli, bo sklep o letenju na mariborsko letališče potrjen," je danes še zatrdil Ravnikar.

Adria Airways je namreč prejšnji teden izrazila nasprotovanje predvidenemu zaprtju ljubljanskega letališča zaradi izvedbe obnove srednjega dela vzletno-pristajalne steze. Do obnove sicer nimajo zadržkov, morajo pa, kot navajajo, izpolniti vse pogoje za nemoten potek prometa.

Postopek omejitve obratovalnega dovoljenja upravitelja ljubljanskega letališča, družbe Aerodrom Ljubljana, vodi direktorat za civilno letalstvo na ministrstvu za promet. O tem, ali bo letališče aprila med 7. in predvidoma 21. aprilom letos zaradi obnove zaprto, bo direktorat odločil, ko bo preučil vsa potrebna dejstva, predvidoma ta teden.

Da se bo letališče spomladi zaprlo zaradi prenove je sicer znano že vsaj od julija 2009, ko so napovedali prve faze prenove.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 03. 2010 10.52
Iz česa vse dandanašnji napravijo novice!
pionircekMirko
08. 03. 2010 22.02
Glede na to, da smo narod hlapcev, bi bilo bolj primerno, da gredo Gospodje letet iz Zagreba ali Trsta. Pa da gre čim več denarja ven iz države (dokler ga je še kaj).
Tonček Balonček
08. 03. 2010 20.55
Ja pa saj ne bodo prvič zaprli Brnika, mislim gospoda Pučnika!
alterego
08. 03. 2010 19.29
bogi ministri, bojo morali iz Maribora v Bruselj letat!
vinadap
08. 03. 2010 18.46
due - na pol ure pa seveda ne,saj nas je samo 2 mio.,to pa še za eno velemesto ni,haha. Pozimi ni toliko letov,največ je rednih linij,charterji pa pridejo v drugi polovici maja,pa do oktobra,takrat je pa za znoret.
am_staff
08. 03. 2010 18.37
Če ni potrebno dodatno vlaganje v Rusjana, potem je prav, da vzame v najem Rusjana, sicer pa dober premislek.
due
08. 03. 2010 18.21
vinadap evo sem pogledal promet lj letališča za 1 dan. od 17:00 do 17:00. 40 letov od vseh prevornikov skupaj torej brnik povprečno nima niti enega leta na pol ure. sej ne rečem da bi moglo vsako minuto vzleteti letalo kot v londonu, sam za takole majhen promet komplicirat je pa nesmiselno!
vinadap
08. 03. 2010 17.56
due - tukaj si pa kar malo naložil. Odtipkaj LJP - Brnik,pa si malo oglej informacijsko tablo vzletov in pristankov.
due
08. 03. 2010 17.38
lol se menjo če bojo sposobni sprejet njihov promet?? hahahahah pa sej ni to lufthansa da nebi mogli sprejet tolk prometa. adrija ma pa mnda glih 20 letov na dan. w_sharky kaj pa bi ti prestavil v mb?? še brnik bi lahk zaprl ker za 20 letov se ne splača met letališča. prideš na letališče pa nimaš kaj delat. 1 gostilna pa 1 trgovina in to naj bi bilo največje letlaišče v slo?? sramota. normaln da nimajo prometa, sej niso potniki neumni da bi leteli iz lj in se dolgočasili. greš raje iz trsta/ zagreba/ dunaja.... maš vsaj kje za preživet 2 ure do leta. ti ni treba sedet pa gledat v zrak. v lj še letal ki vzletajo ne morš gledat ker jih sploh ni. če maš srečo vidiš kak avijonček parkiran kje.
petdan
08. 03. 2010 17.36
Prav grotesktno je razglabljanje o tem, da na mariborskem letališču ne bi bili sposobni obvladovati obsega letalskega prometa, ki ga ima Brnik. Seveda bo Adrio Airways to nekaj stalo, vendar ti stroški nimajo veze z tem, da ne bi mogli preusmeriti vsega brniškega prometa za nekaj dni v Maribor.
wsharky
08. 03. 2010 17.04
... itak da mb letalisce lahko izvaja dejavnosti v taksnem obsegu... vendar ga je do danes blokiral monopol ljubljanskega letalisca... sedaj pa bo dobro mb letalisce, ker ne morete poletavat iz lj letalisca... upam, da boste hodili v trst in v celovec.... pokvarjenci... za vse bi bilo dovolj posla, samo vi na lj letaliscu ste prepohlepni, da bi delili promet.....