Slovenija

'Absurdni konstrukti' zoper Sklad

Ljubljana, 22. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav direktorica sklada kmetijskih zemljišč in gozdov vse očitke zavrača, so poslovanje sklada začeli preverjati tudi revizorji računskega sodišča.

Marja Majer Cuk je napade na vodstvo sklada in sklad označila za 'absurdne konstrukte'
Marja Majer Cuk je napade na vodstvo sklada in sklad označila za 'absurdne konstrukte' FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorni odbor Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS pri poslovanju sklada ni odkril nobenih nepravilnosti, zadnji napadi na vodstvo sklada in sam sklad pa so absurdni konstrukti, je dejala direktorica sklada Marja Majer Cuk.

Ob tem je dodala, da zoper nekdanjega člana nadzornega odbora sklada Milana Kusterja odvetniška pisarna Zdolšek pripravlja tožbo.

Kot je znano, Kuster Cukovi med drugim očita, da si je s sodelavci na nezakonit pridobila precej denarnih sredstev, ker naj bi kupili Lazarinijeve gozdove. Cukova opozarja, da posel sploh ni bil sklenjen, zato ne ve, kje se sploh lahko postavlja vprašanje nezakonitosti.

Kaj naj bi bilo v ozadju za Kustrove obtožbe, Cukova ni želela podrobneje pojasniti, dejala pa je, da je Kuster večkrat izrazil željo za pridobitev zemljišč na Primorskem in v okolici Maribora.

Kuster očitka ni želel komentirati, po telefonu je za POP TV povedal le, da je ravnal tako kot nadzornik mora in da ni kriv, če komu to ni pogodu. Cukova pa je zavrnila tudi očitke, da naj bi na skladu vedeli, da bo v Moravskih Toplicah zraslo golf igrišče in so zato tam poslancu liberalne demokracije Gezu Džubanu ponudili nadomestno zemljišče. Tega je nato prodal po nekajkrat višji ceni.

To se je zgodilo leta 1999, takrat pa v skladu še niso vedeli, da želijo toplice na tej parceli postaviti golf igrišče, kar je kasneje zvišalo ceno zemljišča, je poudarila direktorica sklada. Na vprašanje, ali so Džubanu ponudili še kakšno drugo parcelo, pa ni odgovorila.

Gozd
Gozd FOTO: POP TV

Kriminalisti še niso govorili s Cukovo

Poslovanje sklada so začeli preverjati tudi revizorji računskega sodišča. Ali so se direktorica in njeni zaposleni okoristili pri preprodaji državne zemlje pa še vedno preverjajo tudi kriminalisti, a nepravilnosti za zdaj še niso odkrili. Kriminalisti doslej še niso zaslišali direktorice.

Morebitnega odstopa z mesta direktorice sklada ni želela komentirati, pomenljivo pa je, da se vlada za afero na javnem skladu, ki razpolaga z 275 milijardami tolarjev sploh še ni zmenila. Kot trdi Cukova, je nihče z vlade še ni poklical, da bi se z njo pogovoril o domnevnih nepravilnostih.

SORODNI ČLANKI