Slovenija

80.000 si jih je premislilo

Ljubljana, 28. 12. 2005 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavarovalnica Triglav je zbrala 80.000 odstopnih izjav zavarovancev, ki so bili dopolnilno zavarovani pri Vzajemni.

Zavarovalnica Triglav je Vzajemni predala 80.000 odstopnih izjav
Zavarovalnica Triglav je Vzajemni predala 80.000 odstopnih izjav FOTO: POP TV

Zavarovanci imajo še tri dni časa, da brez dodatnih stroškov prekinejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri dosedanji zavarovalnici in ga sklenejo pri novi. Borba za deleže v zavarovalniškem poslu pa še ni končana. Zdravstvena zavarovalnica Triglav je na terenu zbrala 80 tisoč odstopnih izjav zavarovancev, ki so bili doslej dopolnilno zdravstveno zavarovani pri Zdravstveni zavarovalnici Vzajemna

Pošiljko z odstopnimi izjavami je sodno pooblaščeni vročevalec v spremstvu odvetnika Danijela Starmana in varnostnikov predal na sedežu Vzajemne, a ne brez zapletov. Nekaj časa je trajalo, da so se sporazumeli o postopku predaje, naposled so pri Vzajemni odstopne izjave le sprejeli.

Vročevalec pošiljke in varnostniki
Vročevalec pošiljke in varnostniki FOTO: POP TV
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se je z zdravstvenima zavarovalnicama Adratic in Triglav dogovorilo, da za obdobje enega leta nudita dopolnilno zdravstveno zavarovanje za okoli 79.000 vojnih veteranov.

Ob tem prvi mož Vzajemne Marko Jaklič opozarja, da bodo zavarovanci z odpovedjo zavarovanja izgubili lastniške deleže Vzajemne. "Če je ta številka res prava, smo zadovoljni, ker vidimo, da nismo izgubili velikega deleža zavarovancev, glede na to, kar se je dogajalo na trgu, in da nam ljudje še vedno zaupajo," je povedal Jaklič. Napovedal je še, da bodo zadevo preučili, predvsem ali so bile odpovedi dane skladno z zakonodajo.

Po naših informacijah naj bi v Triglavu pripravljali še en paket s približno enakim številom odpovednih izjav zavarovancev Vzajemne. Triglav naj bi tako pridobil 10-odstotni delež na trgu dodatnih zavarovanj, natančne številke pa bodo znane v začetku prihodnjega leta.

Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič pravi, da bodo zadevo še preučili
Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič pravi, da bodo zadevo še preučili FOTO: POP TV

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je začela veljati 1. septembra, je med drugim želela povečati možnost izbire zavarovalnice na trgu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in je zato omogočila lažji pretok zavarovancev med zavarovalnicami. Zavarovancem je omogočila preprosto preureditev pogodb dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bodo pri izbrani zavarovalnici začele veljati 1. marca prihodnje leto.