Slovenija
Oglas

7 stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu pohodnih čevljev

Ljubljana, 24. 02. 2023 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pohodništvo je med najbolj priljubljenimi športi v Sloveniji. Na dosegu roke imamo pestro izbiro poti, ki navdušijo še tako zahtevnega ljubitelja narave.

Pohodni čevlji

Hoja je naravni način gibanja človeka in tako dejavnost, ki je primerna za vsakogar. Prav tako pa ne gre za pretirano drag šport, oprema zanj je enostavno dostopna, zato se za pohodništvo odloča veliko ljudi. Vsak pohodnik pa ve, da nič ne pokvari izkušnje bolj kot žulji in boleča stopala, zato je dobro izbran čevelj ključen del uspešnega pohoda.

Kako najti popolne pohodne čevlje?

V prvi vrsti moramo vedeti, kakšni od naši načrti. Pohodni čevlji za lažje in večinoma ravninske pohode so povsem drugačni od tistih za zahtevne planinske ture. Nizke modele, kot so CMP pohodni čevlji, zberemo za manj zahtevne terene, a jih lahko obujemo za številne dejavnosti – od sprehodov v naravo do krajših dnevnih pohodov. Na bolj zahtevnih terenih pa se je pametno obuti v srednje visoke ali visoke modele, saj ponujajo več opore. Tudi velikost pohodniških čevljev mora biti skrbno izbrana. Enotnega pravila sicer ni, a ne pozabite, da pohodne čevlje kupujete za dalj časa. Izberete prave za svoje stopalo. Pohodni čevelj se mora noge lepo oprijemati, a je ne sme stiskati. Pozorni bodite tako na dolžino kot tudi na širino čevlja. Predlagamo, da čevlje pomerite popoldne, ko je noga že nekoliko otekla, uporabite tudi nogavice, ki jih nameravate nositi na pohode.

Iz kakšnega materiala je dober in vzdržljiv pohodni čevelj?

Pohodni čevelj mora biti izdelan iz trpežnih materialov, ki bodo zdržali dolgotrajno uporabo in obremenitve in zagotavljal dovolj udobja tudi med dolgotrajnim. Podplat čevlja je eden od ključnih elementov, biti mora trden in stabilen, da zagotavlja dobro oporo in varnost na terenu. Na splošno velja, da težji kot je teren, trši naj bolj podplat vaše obutve. Če se na pohode redno odpravljate kljub slabi vremenski napovedi, bodite pozorni, tudi iz kakšnega materiala je zgornji del čevlja in izberite take, ki imajo boljšo toplotni izolacijo in dobre nepremočljive membrane, ki ščitijo stopalo pred vdorom vlage in poskrbijo, da vaše noge ostanejo suhe. V primeru slabega vremena priporočamo, da izberete še kakovostno pohodno jakno 4f, ki bo poskrbela, da boste suhi ostali tudi vi.

Pohodni čevlji

Moram pri izbiri pohodnega čevlja upoštevati še kaj?

Velja splošno pravilo, da je najpametnejše izbrati najlažjo in najudobnejšo obutev, ki je še primerna za izbrani teren in način pohodništva. Teža čevljev je pomembna, saj jo boste nosili s seboj. Izberite čevlje, ki so lahki, a še vedno zagotavljajo dovolj opore in stabilnost. Višina čevlja je odvisna predvsem od terena, po katerem boste hodili z njim. Visoke pohodne čevlje izberite za zahtevni teren in daljše pohode s težjim nahrbtnikom, nizke pa za dnevno pohodništvo in vsakodnevno uporabo. Tudi cena je pomemben dejavnik pri izbiri, vendar predlagamo, da pri pohodnih čevljih ne varčujete na račun kakovosti. Dobri čevelj je naložba, ki se vam bo obrestovala s časom. Več praktičnih nasvetov, s katerimi vam bo tudi na zimskih pohodih udobno in toplo pa boste našli v članku Kako izbrati trendovsko in toplo moško zimsko jakno? Odkrijte tri nasvete in poskrbite za nepozaben pohodniški izlet tudi pozimi.


Naročnik oglasa je MODIVO.si by MODIVO S.A.