Slovenija

56 odstotkov zaposlenih

Ljubljana, 02. 05. 2007 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moški so na delovnem mestu dlje časa kot ženske. Slednje pa več časa posvetijo gospodinjstvu in družini.

V Sloveniji je večina zaposlitev za nedoločen čas.
V Sloveniji je večina zaposlitev za nedoločen čas. FOTO: POP TV
Moški na delovnem mestu preživijo v povprečju sedem ur več na mesec kot ženske, ženske pa za gospodinjska opravila v povprečju porabijo uro in 20 minut na dan več kot moški, skrbi za družino pa posvetijo slabe pol ure na dan več kot moški.

V Sloveniji je bilo aktivnega prebivalstva v letu 2006 približno 60 odstotkov, delovno aktivnih, to so zaposleni in samozaposleni, pa skoraj 56 odstotkov, je zapisano na spletnih straneh državnega statističnega urada.

V zadnjih letih je vse bolj opazen prehod iz proizvodnih v storitvene dejavnosti, kjer ima zaposlitev že več kot polovica delovno aktivnih prebivalcev. Največ, dobra četrtina, jih opravlja delo v predelovalnih dejavnostih, sledi pa dejavnost trgovine, ki zaposluje približno 12 odstotkov delovno aktivnih prebivalcev.

Za Slovenijo je sicer značilna zaposlitev za nedoločen čas in delo za polni delovni čas. Za določen čas je zaposlenih slabih 15 odstotkov delovno aktivnih prebivalcev, skrajšan delovni čas pa opravlja manj kot 10 odstotkov delovno aktivnih prebivalcev. Nedeljsko delo opravlja približno tretjina zaposlenih, opravljajo pa ga povečini moški.

Delovna doba vse daljša

Povprečna starost zaposlenih v Sloveniji je 40 let, moški pa so za odtenek starejši od žensk. Delovna doba se v zadnjih letih podaljšuje, z njo pa tudi starost ob prvi upokojitvi; leta 1996 je bil upokojenec ob prejetju prve pokojnine star v povprečju 55 let in osem mesecev, leta 2006 pa že 58 let in 11 mesecev.

Nedeljsko delo opravljajo večinoma moški.
Nedeljsko delo opravljajo večinoma moški. FOTO: Kanal A
Brezposelnost v Evropski uniji je marca v primerjavi s februarjem ostala nespremenjena pri 7,3 odstotka. V članicah območja evra se je brezposelnost marca v primerjavi s februarjem znižala za 0,1 odstotka in je bila 7,2-odstotna.

V letu 2006 je bilo sicer v Sloveniji nekaj manj kot 61.000 brezposelnih oseb, podatki pa kažejo, da število brezposelnih oseb upada, in sicer se je število brezposelnih leta 2006 glede na leto 1996 znižalo za skoraj šest odstotkov, kar Slovenijo v primerjavi z ostalimi evropskimi državami uvršča med države z nižjo stopnjo brezposelnosti. Leta 2005 smo tako zabeležili 6,5-odstotno stopnjo brezposelnosti v letu 2006 pa je bila najvišja med mladimi, starimi od 15 do 24 let, in je znašala 13,9 odstotkov.

Po podatkih o višini povprečne plače po spolu je ženska v povprečju zaslužila 93 odstotkov plače moškega. Ženska je tako leta 2004 v povprečju zaslužila skoraj 84 evrov manj kot moški. V primerjavi z ostalimi evropskimi državami je v Sloveniji razlika med plačo moškega in žensko najmanjša; podatki za povprečje 25 evropskih držav namreč kažejo, da ženske zaslužijo v povprečju 25 odstotkov manj od moških.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
02. 05. 2007 21.36
Iz proizvodnje gre vse v trgovino Koliko klicev dobite popoldan Pa ko bi saj kaj našega prodajal Časopisi,Kibiji, zavarovanja. Ljudem dajo zajamčeni ID, da kličejo tiste, ki komaj živijo. bedaki. Temu se reče umetno zaposlovanje.
gadni@email.si
02. 05. 2007 15.46
Vse bolj je opazen prehod iz proizvodnih v storitvene dejavnosti, kjer ima zaposlitev že več kot polovica delovno aktivnih prebivalcev. Potem nas pa nategujejo o uspešnosti našega gospodarstva.
esfflight
02. 05. 2007 15.45
Ocitno besede zakona in tega clanka nimajo skupne podlage. Mogoce jih jaz ne razumem. Tisti, ki obcutijo resnico, vedo, da je nekaj narobe. Voz ima vse manj konjev in vse vec tistih, ki se peljejo. Mar ni tako? In ko se bo voz ustavil?
Rossi 46
02. 05. 2007 14.31
Prosim vas dragi pisatelji oz.moderatorji tega prispevka.Zdrava slovenska pamet me uči,da če je delavna doba 40let ni skoraj nobene možnosti,da greš pred 58letom v upokaj,kajti kako veli zakon; Starosna meja za upokojitev je 58 let,torej kako je možno iti pred to starostjo iti v pokoj,kajti delavnih let si nemoreš kupiti niti pod to starostjo?iZJEMA SO LE INVALIDI,PA DELAVCI S BONIFICIRANIM STAŽEM!!! Me pa zanima,koliko je teh zgoraj naštetih? Še premalo jih je bilo na Golem otoku tistih,ki so bili upravičeno tam,ne tistih po krivici!!!!!!!
brencl
02. 05. 2007 14.17
Delo je zabava norcev.
mcgregorslo@hotmail.com
02. 05. 2007 13.56
Kera bedarija, a je to življenje ki ga hočemo? delati 12h na dan, da ni časa za vzgojo otrok in uživanje življenja, in delati do 60 ali več leta? Nekaj se bo moralo spremeniti in to hitro. za zaćetek zrušiti kapitalizm... Pa še nekaj, država niso politiko ampak država smo mi vsi državljani....in če je kdo tak da hoče delat do 60 leta in 12h na dan se naj javi...??