Slovenija

50 objektov bo umaknjenih s seznama za rušenje

Ljubljana, 18. 06. 2024 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Seznam objektov, ki so po lanskoletnih ujmah predvideni za odstranitev, je fleksibilen in se bo lahko spreminjal, dokler stroka ne bo podala končne odločitve, je dejal vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic. Do zdaj so sicer zaključili 28 cenitev. Na seznamu za odstranitev je 343 objektov, a jih bodo 50 že kmalu odstranili z njega.

Sanacija poplav na Prevaljah, peti dan
Sanacija poplav na Prevaljah, peti dan FOTO: Aljoša Kravanja

Na podlagi strokovnih mnenj, ki so jih zbrali v državni tehnični pisarni, so po Šeficevih besedah sprejeli odločitev, da je 50 objektov takih, ki jih bodo lahko ustrezno zavarovali proti poplavam in drugim nevarnostim in bodo umaknjeni s tega seznama. Na drugi strani pa bodo zelo verjetno nekateri objekti, ki so jih strokovnjaki zaznali na terenu, morda v naslednjem obdobju tudi še umeščeni na ta seznam, je dodal. Trenutno je sicer na njem 343 objektov.

"Šele tedaj, ko bomo vse to pregledali in ko bo stroka povedala končne odločitve, bomo lahko potegnili črto in povedali, kakšno je končno število teh objektov," je bil jasen vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih. Do zdaj je vlada sprejela 44 sklepov o odstranitvi objektov, v vladni proceduri je trenutno 29 sklepov, v potrditvi na svetu za obnovo pa 56 objektov.

Zaključenih je bilo 28 cenitev objektov, pri čemer so na pogovore povabili sedem lastnikov teh objektov. Na povabilo sta se iz različnih razlogov odzvala dva lastnika.

"Zato smo se odločili, da gremo v naslednjem tednu na teren in jih znova povabimo ter seveda tudi vse ostale z namenom, da jim predstavimo te cenitve, da imajo možnost preveriti te cenitve, ugotoviti, ali je vse potrebno upoštevano in potem bo to tudi podlaga za pripravo pogodb v naslednjem koraku," je pojasnil Šefic.

V začetku junija je bilo pet krajanov od 20, ki so na seznamu za izselitev, na sestanku pri Šeficu. Predstavil jim je ocene njihovih z ujmo poškodovanih objektov, krajani z ocenami niso bili zadovoljni, je za STA povedal krajan Strug Paul Orešnik. Po pojasnilih Orešnika jim je Šefic tudi dejal, da je življenje v Strugah nevarno, in da država po njihovi izselitvi načrtuje v tem kraju ureditev zadrževalnikov za visoke vode Savinje.

Župan Braslovč Tomaž Žohar je medtem za STA zatrdil, da noben občan Braslovč do ponedeljka še ni prejel nobenega sklepa o odstranitvi objekta. Povedal je, da so vse strokovne analize, v katerih je bilo opredeljenih in analiziranih pet različnih variant zaščite ljudi v poplavno ogroženem Letušu, dokazale, da se na tem območju prebivalci pred poplavami ne morejo zaščititi. Prebivalci desnega brega Savinje v Letušu naj bi ta teden prejeli sklepe o odstranitvi objektov, za levi breg pa še ni znano, kdaj naj bi se to zgodilo.

"Za vse te objekte, za katere državna tehnična pisarna pripravlja strokovne ocene, je bilo treba pripraviti strokovne podlage. Ko so kolegi vodarji in geologi začeli delati na teh zadevah, se je ugotovilo, da te podlage, ki so bile pripravljene oziroma na razpolago, niso ustrezne in so morali delati dodatne študije, dodatna preverjanja," je poudaril Šefic ter dodal, da je to terjalo veliko časa in prispevalo k temu, da se je celotna časovnica zavlekla.

Zdaj imajo za praktično vse objekte pripravljene strokovne podlage. Te bo zdaj dobila državna tehnična pisarna in postopki bodo tekli naprej. Ko bodo za zadnji objekt prejeli strokovne podlage, bodo po Šefičevih besedah naredili tudi temeljito časovnico za naprej, ki bo temeljila tudi na sedanjih izkušnjah.

Časovnica se je zamaknila tudi zaradi težav pri cenitvah objektov. Te so se izkazale za izjemno zahtevne, zlasti v prvih dveh svežnjih, ko so morali cenilci ocenjevati nepremičnine, ki so bile popolnoma uničene, jih je odnesla voda oziroma so bile zasute, je opozoril Šefic.

"V skladu z zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev je treba ceniti objekte na 31. julij 2023, torej za nazaj. To pomeni, da morajo cenilci pregledati tudi določeno dokumentacijo, torej načrte, vse tisto, kar je na razpolago. Pri objektih, ki so bili pa uničeni, ki so pod plazovi, ki jih je odnesla voda ali popolnoma uničila voda, pa seveda tudi iskati druge vire, na podlagi katerih so lahko naredili te ocene," je dejal.

Zdaj bodo sicer prišli na vrsto objekti, ki še vedno stojijo, zaradi česar bodo po Šefičevem prepričanju te cenitve potekale lažje in hitreje.

Kdaj se bo začelo graditi hiše za nadomestitvene objekte in kdaj se bo prva družina lahko preselila, še vedno ni jasno. "Datuma vam ne znam povedati, je pa še vedno cilj druga polovica letošnjega leta," je dejal Šefic.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

visoki
19. 06. 2024 11.47
zdaj so itak dopusti pa spet ne bo nič,kakšne ocene,dati vsakemu 200 000 in adijo
zdravkob
19. 06. 2024 11.36
Cenitev za nazaj?! Najbrž je datum nastanka škode, ne pa cenitve. Kaj bo komu koristila cenitev škode za nazaj, če pa je treba sanirat danes? Samo v Sloveniji. Naj sosedu krava crkne.
medŠihtom
19. 06. 2024 11.34
-1
hahaha, teli so pa hitri ko serpentinškova pamet. sam da ni janša, drugega ne rabite in tudi ne dobite, dopovejte si.
zdravilozavse
19. 06. 2024 08.01
+1
No in sedaj smo tam na kar je opozarjala EU,ki daje denar za odpravo posledic (neposredne škode)So te hiše bile zajete v oceni neposredne škode ali ne.Torej denar za gradnjo novih je ali bo država dobila,oškodovancem pa ga sedaj ne bi dala!
2fast4
18. 06. 2024 21.55
+2
Iz ut vikendi, iz vikendov hiše in se to na poplavnem območju...
urban.decay
18. 06. 2024 21.27
+7
itak, nakoncu bodo vse umaknil k nebo vec denarja od kje vzet za gradnjo nadomestnih… pa to ni res
genir
18. 06. 2024 21.10
-2
Pa dejte mir s tem hišam, zdaj je važna košarka pa fuzbal, poj so pa itak dopusti...
genir
18. 06. 2024 21.53
+1
Anion6anion
18. 06. 2024 21.03
+8
Sramota. Ljudje iz 50 hiš eno leto v negotovosti. Pa kdo se dela norca. Govorili so pa o 10 milijard škode. In vse kar se v SLO ne da naredit so za to krive poplave. Golob kje si???? Zemlja klice!!!
HuffyPuffy
18. 06. 2024 21.12
+6
verjetno ni vec denarja… nekaj drobiza je slo za par cest poflikat, ostalo po zepih pa gre hitro… se malo zatrejo medije (tako kot za razpise v zdravstvu) pa bo kmalu pozabljeno vseskupaj oziroma nova vlada ki bo iskala nove priloznosti za polnjenje zepov…
JApajaDAja
18. 06. 2024 20.09
+8
28 hiš /10 mesecev....ne hitite tako,kam se vam mudi :-)....?