Slovenija

50 evrov za vožnjo po mestu?

Ljubljana, 22. 11. 2007 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Staša Lozar
Komentarji
200

EU je Slovenijo opozorila, da je zrak v mestih tako onesnažen, da bo treba ukrepati. Med predlogi ukrepov je ideja, da bi uvedli takse za vožnje v mestih.

EU je Slovenijo opozorila, da je zrak v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici in Murski Soboti tako onesnažen, da bo treba ukrepati.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lara.cokolada@gmail.com
25. 11. 2007 21.31
zakaj bi morali plačevati 50 evrov za vstop v mesto z avtomobilom, saj se lahko prilagodimo na mesti promet ampak morajo biti tudi cene vozovnic temu primerne- to pomeni nižje.
vele@email.si
23. 11. 2007 18.19
Povprečno kurišče stanovanske hiše porabi cca. 4000 litrov plinskega olja letno. Nima katalizatorjev, nima odstranjevalcev trdih delcev. Da ne govorim, da mnogo kurišč še vedno deluje na premog, kar je s stališča ekologije sploh totalen absurd. Količina izpuščenih plinov enega kurišča na premog tako onesnaži več zraka kot 52 avtomobilov, če bi avtomobili vsi stali ne enem mestu. Tako, da je ekologija pri današnjih avtomobilih ena čista izmišljotina obenem pa velik tržni potencial za tistega, ki opleta s tem. V Nemčiji se pripravlja zakon, ki bo avtomobilom brez katalizatorjev prepovedoval vstop v mesto in take avtomobile bodo morali puščati na obrobju. Zakon sicer hudo diskriminira manj premožne in je tudi sicer pravno sporen, saj spreminja že priznane pravice. Ob nakupu avtomobila in pri registraciji jim ni nikoli nihče povedal, da se s tem avtomobilom ne bo mogoče peljati v mesto. Seveda gredo pri nas zadeve še dlje, daleč čez meje dobrega okusa, saj gre spet samo za grabljenje denarja. Izgovor je pa tako ali tako dober vsak. Kot zdaj, ko bodo kadilski zakon umaknili in ga nadomestili z kadilskim €.
vele@email.si
23. 11. 2007 18.03
Novi ekološki zakon predvideva tudi obdavčitev vsakega dimnika na hiši, ki ga imate. Dimnikarski davek bo tako v večstanovanskih hišah z malo dimniki (skupnimi kurišči) ali toplovodom manjši, v individualnih hišah pa večji. Znašal naj bi pribljižno ekvivalent 4 obiskov Ljubljane po novem zakonu. Drugače smo se pa tako ali tako zmeraj norčevali, da je za največji živalski vrt na svetu potrebno ograditi Ljubljano. A niso to ta zadnji počeli Italijani?
l007
23. 11. 2007 16.26
Eu jevci nej bojo samo tiho, ko sem biu nazadnje v Bruslju je bla taka svinjarija u luftu... Da ne govorim, da je ozračje po Belgiji tako nagnusno, kot da bi bili na smetiščih s 3 dni starim zrakom... mislm... take stvari me pa razkurjo
eznpanar@hotmail.com
23. 11. 2007 16.16
ja,ja...on lahko govori o javnih prevoznih sredstvih(ki so tipa balkan;pride ko pride),sam pa ma tak kakega šoferja ko ga okol vozi...preden bodo oni začeli take radikalne ukrepe delat,še bo kr trajalo en čas..čeprav ne štekam,po eni strani hočejo gradit garažne hiše v centrih mest po drugi strani pa promet omejevat...pa kr neke..mislim..spravite se zram pa se že odločte kaj bo..
reno911
23. 11. 2007 16.15
Ni čudno, da cene delnic rastejo v nebo in da so podjetja naspidirana z dobički. Ravno tu je tudi problem "visoke rasti gospodarstva", ki se kaže vidoka z zadrževanjem denarja v podjetjih, denarja namenjenega delavcem. Ljudem plačujejo 1/3 poštene plače na mesec, potem se pa hvalijo, kako dobro stoji firma. Seveda da stoji, če pa na vsakega delavca 2/3 plače ostane na mesec v firmi, to pa se potem uporabi ali za vlaganja, ali pa za dividende tistim, ki imajo preveč. Karte za javni prevoz za največ 15EUR, razen če dvignejo plače zaposlenim v podjetju javnega prevoznika za 3x. Če se gremo razvitih, se jih gremo na vseh področjih. Pa se naj pokaže, koliko so sposobni direktorčki, če morajo plačevati delavce, česar sedaj ne delajo.
reno911
23. 11. 2007 16.10
Še to, če imajo avstrijci mesečno karto za avtobuse in vlakce, ki velja tudi nekaj km izven mesta, na razpulago za 35EUR na mesec, bi morala biti cena pri nas 15EUR. Pa še vedno bi bila predraga, glede na njihovo kupno moč, ki je 3x večja, kar je pri ceni javnega prometa potrebno upoštevati. Pogledano z druge strani, na ceno ne vpliva samo cena goriva, vpliva tudi cena delovne sile in podjetja plačujejo za njo v Sloveniji 3x manj. Kar pomeni da morajo biti tudi cene temu primerne, saj podjetja dobivajo enako denarja, kot tista v Avstriji, le da ga Avstrijska porabijo več za plače delavcev, medtem ko si pri nas prevelik del na račun delavcev delijo lastniki podjetij in direktorčki.
bepa
23. 11. 2007 16.09
..kratko bo potegnil le navaden delavni človek!!!! ..premožnejši si bodo takso dali v stroške podjetja, dobili še kakšno olajšavo, si dodeljevali službene avte (obvezno velik džip, ki še najbolj onesnažuje)
reno911
23. 11. 2007 15.59
Takoj prek meje so avtobusi na razpolago v 15 minutnih intervalih, avtobusne postaje pa vsakih 200 metrov. Avtomobilom je vstop v mesto dovoljen, a se zaradi mesečne vozovnice s ceno 35EUR za komplet mestni promet (tako avtobusi kot vlaki), prebivalci gradca odločajo za slednjega, čeprav je tudi mesto konkretno zaparkirano. Kako to, da sta Ljubljana in Maribor preveč polna avtomobilov? Katero mesto v EU pa ni? Vsa mesta imajo v strogem centru zaprto kakšno ulico, tako kot imata Ljubljana in Maribor, nikjer pa ni zaprtega komplet centra. Tako da, od kje nim, da bi zaprli center? Kje so to slišali, da je potrebno narediti to, če pa se za ta poseg ne odločijo niti mesta z odlično infrastrukturo javnega prevoza.
bepa
23. 11. 2007 15.55
...pa je kdo razložil, kam bo šel denar od taks?
urh.petra@gmail.com
23. 11. 2007 15.46
mislm halo..jst živim izven ljubljane enih 15km in se morm skor vsak dan prpelat na faks..in glede na to da vlaka nimamo, avtobus pa voz na prbližno eno uro al več (mogoče kdaj mal manj) poleg tega je pa nenormalno drag je to zame totalen absurd
jansa-arms
23. 11. 2007 15.29
Kadilski zakon je bil samo začetek.Boste videl,kakšni zakoni nas še čakajo!Tud srat ne bomo več smel.Všeč mi je pa to da bomo zdaj vsi najebal ne pa samo eni.
bepa
23. 11. 2007 15.04
..glede primestnih avtobusih...ni cudno, da se raje peljemo z avtom, saj se za ceno dveh vozovnic lahko pelješ z avtom nekaj dni!! ..in še čas prihraniš ..pa da ne govorimo o voznem času le-teh, marsikdo ne more priti v službo, obstajajo tudi drugačni urniki kot le tisti 8-16
ShadowRunner
23. 11. 2007 14.50
Vso srečo mnogim trgovinam, ker če mislijo da bodo ljudje po trolah kupljene stvari prenašali, še posebno večje se pošteno motijo. Torej kaj naj vse razen spletnih trgovin propadejo ? Že brez prenašanja stvari zgubijo pol prometa, ker ljudje izven mesta ne bodo prišli po nakupih več.
super_man
23. 11. 2007 14.45
aja, pa upam, da se zavedajo, da je treba pocenit avtobuse in vlake,.. predvsem predmestni, ker je nenormalen drag..
super_man
23. 11. 2007 14.42
jst se strinjam.. slovenci smo itak razvajeni, vsi bi se radi sam z avtom povsod vozil.. pejte na bus, sej se boste navadl.
bonsai9@email.si
23. 11. 2007 14.24
Ma D. Simšoč naj prvo plača obratovalne stroške za solidarnostno stanovanje v Fužinah. Ja samo če bi se ona vozila s trolo na šiht, bi morala prečkat cesto v Fužinah. To je pa nevarno.
bepa
23. 11. 2007 13.53
..sedaj vemo, kdo se bo vozil po mestu...verjetno so se bogati lastniki svojih velikih onesnaževalnih konjičkov pritožili, da ne morejo izkoristiti njihovih zmožnosti in tudi s parkiranjem imajo težave ...ce bomo prisiljeni uporabljati javni promet, potem naj tudi te cene primerno znižajo (p.s: mogoče moramo pa državljani pomagati finančnim stiskam javnih prevozov?) ...ne samo, da ljudje, ki živijo v strogem centru mesta po zaslugi župana, ne morejo več parkirati v bližini svojega stanovanja, sedaj se sploh ne bodo mogli več voziti po mestu... ..in predlog Jankoviča o gradnji garažnih poslopij, za katere naj bi se zakreditirali stanovalci mesta (bodoči lastniki garaže) bo potemtakem padel v vodo, saj bo prebivalcem mesta avto le še v breme (2-ga tretjina plače za ekskluzivno lastništvo avta) ...za ljudi, ki nimajo lahkega dostopa do javnega prevoza, pa je g.Tavzes povedal:"malo več časa..." (hvala, sem ravno razmišljala, kam z vsem tem časom, ki ga imam preveč na voljo) ..in nenazadnje, kaj mislite, da nam bodo poslanci v vzgled in tudi uporabljali javni prevoz ?(kot lj. bivša županja!?!)
zhabica83
23. 11. 2007 13.44
Dejstvo, da sem iz Vrhnike mi že tako ali tako vzame vsaj 2 uri na dan vožnje v in izven Ljubljane. To sta 2 uri, ki bi jih lahko koristneje porabila. Je pa res, da če bili naši mavtobusni in železniški sistemi malo, no je, VELIKO bolje urejeni ne bi bilo toliko avtomobilov v centru, saj bi se ljudje z veseljem odločali za alter prevoz. Torej, v kolikor se bo tudi kaj naredilo na temo avtobusov in vlakov in ne le prepovedalo oz. onemogočilo vstop v Ljubljano, sem popolnoma za!
mikis@mail386.com
23. 11. 2007 13.31
Tisti v Bruslju so usekani. Naj lepo to najprej uredijo v Parizu,Muenchnu, Bruslju , Lobdonu. Ne pa da sekajo po nas ta malih. Ki se pa takoj vsi poserjemo, če le ata prst vzdignejo.