Slovenija

460 policistov na mejo

Ljubljana, 22. 04. 2007 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na južno slovensko mejo bodo premestili 460 policistov. Nekateri se bodo na delo vozili kar 200 kilometrov.

Več sto policistov bodo preselili na južno mejo
Več sto policistov bodo preselili na južno mejo FOTO: POP TV

Na slovensko-hrvaško mejo, ki bo z vstopom Slovenije v schengensko območje postala zunanja meja EU, bo ministrstvo za notranje zadeve z začetkom prihodnjega leta premestilo približno 460 policistov, so potrdili na policiji. Večinoma gre za policiste, ki delujejo v policijskih upravah Slovenj Gradec, Nova Gorica in Koper.

Policisti na južni meji bodo imeli na razpolago večje število stanovanj in samskih sob. Podatkov, koliko policistov bo izbralo možnost nastanitve in koliko jih bo uveljavljalo pravico do povrnitve potnih stroškov, pa na policiji niso razkrili.

Kot je opozoril predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Branko Prah, enega večjih problemov predstavlja vožnja teh policistov tudi na do 200 kilometrov oddaljeno delovno mesto. Za vožnjo do novega delovnega mesta bi po Prahovih besedah policisti, glede na cestne razmere, lahko potrebovali več ur. Tudi če na ministrstvu za te policiste zagotovijo možnost prenočišča, je potrebno upoštevati, da policist opravlja dolžnost od 7. do 17. ure. "Potemtakem ta policist cel teden ne bo v stiku z družino, to pa ni življenjsko in za nas ni sprejemljivo," je dejal Prah.

Do leta 2004 so v policijske vrste sprejeli nekaj policistov za nadzor južne meje, po tem letu pa ni bilo več zaposlovanj niti za nadzor schengenske meje niti za delo v notranjosti države. "To pa predstavlja problem, saj gre letno v pokoj okoli 200 policistov," je dejal predsednik PSS.

Za zagotavljanje učinkovitega nadzora državne meje bo sicer, kot so potrdili na policiji, skrbelo 3092 policistov. To število naj bi dosegli konec letošnjega leta.

Od leta 2004 pa do danes po Prahovih besedah v policijskih vrstah manjka okoli 800 policistov, kar pomeni okoli 200 ljudi manj na leto. "To pa se bo vsekakor čutilo pri kvaliteti varnosti," je poudaril Prah. Na drugi strani pa je izpostavil še dejstvo, da izkušenega policista ne more avtomatsko zamenjati mlajši kolega, saj za učinkovito delo potrebuje vsaj pet let usposabljanja.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špela Šporar
23. 04. 2007 11.44
k so se pa CARINIKI mogl vozt tok kilometrov na juzno mejo, in se še, se pa noben ni oglasal, pa so bli tut tedne brez druzin!!!
Jožajoža
23. 04. 2007 09.43
noben policaj ali vojak se ne "buni" glede prevozov na delo. tudi če se ne vozi(skupinske vožnje,stanovanja na črno v mestu službovanja), dobi zraven na mesec od 800 do 1500 eurov prevoznih stroškov plus osebni dohodek.to je pa že predsedniška plača.
apolon
22. 04. 2007 22.56
Kaj zdaj kompliciranje glede prevoza? Če se zgledujemo po naprednih državah pa se dajmo tudi zdaj. Pač če je delovno mesto preveč daleč se preseliš! Mi pa bi najraje za svojo pečko bili ves čas!
milan454@email.si
22. 04. 2007 12.47
niso edini ki se bodo vozili malo vec, pa se dobro bojo placani za to.