Slovenija

340 milijonov prihranka

Ljubljana, 07. 07. 2006 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za javno upravo naj bi po mnenju Gregorja Viranta na leto prihranilo 340 milijonov tolarjev.

Ministrstvo za javno upravo si po uspeli oddaji javnega naročila na javnem razpisu za storitve mobilne telefonije za državno upravo obeta občutne prihranke. Celotni prihranek na letni ravni naj bi znašal kar 340 milijonov tolarjev.

Minister za javno upravo Gregor Virant je napovedal, da bo predlagal znižanje dovoljene mesečne porabe državnih uslužbencev za mobilno telefonijo, in sicer za 50 odstotkov. "Skupno javno naročilo za storitev mobilne telefonije je del naše strategije skupnega javnega naročanja, katerega namen je racionalizacija postopkov, torej da se s postopki ne ukvarja vsako ministrstvo in vsak organ posebej, ampak za vse nabavljamo z ene točke, to je z ministrstva za javno upravo," je povedal minister.

Če bo uredba o uporabi mobilnih storitev v državni upravis prejeta, se bo na primer limit porabe za ministra, kot je pojasnil Virant, znižal s 50.000 na 25.000 tolarjev
Če bo uredba o uporabi mobilnih storitev v državni upravis prejeta, se bo na primer limit porabe za ministra, kot je pojasnil Virant, znižal s 50.000 na 25.000 tolarjev FOTO: Dare Čekeliš

Namen je tudi nadzor porabe - na ta način država pride do natančnejših podatkov o tem, koliko je na primer uporabnikov mobilnih telefonov v državni upravi. "Namen je tudi poenotenje standardov za vse organe državne uprave ter seveda doseganje nižjih cen in s tem zmanjšanje javne porabe, varčevanje," je pojasnil Virant.

Kot je še dejal minister, revizije razpisa ne bo, saj do izteka roka ministrstvo ni prejelo nobenega zahtevka za revizijo. Tako so odločitve ministrstva pravnomočne in so izpolnjeni vsi pogoji za podpis pogodb z izbranima ponudnikoma. Kot je znano, je ministrstvo v prvem sklopu, za storitve govorne telefonije in mobilne aparate, kot najugodnejšega ponudnika izbralo družbo Mobitel, v drugem sklopu, za storitve prenosa podatkov in kartice, pa je izbralo Simobil. Mobitel je v prvem sklopu oddal za 9,7 odstotka boljšo ponudbo od Simobila, ponudba slednjega pa je bila v podatkovnem delu razpisa od Mobitelove ugodnejša za 25 odstotkov.

Mobitel
Mobitel FOTO: POP TV

Krovni pogodbi z obema izbranima ponudnikoma bosta podpisani predvidoma prihodnji teden.

Storitve mobilne telefonije iz skupnega javnega naročila, ki je bilo prvič izvedeno za celotno državno in del javne uprave, bo po sklenitvi pogodbe uporabljalo 187 organov javne uprave v naslednjih treh letih. Pogodbe bodo sklenjene za približno 7200 naročniških razmerij. Pri tem je vrednost prvega sklopa razpisa za triletno obdobje ocenjena na 2,2 milijarde tolarjev, vrednost podatkovnega dela (okrog 1300 naročniških razmerij) pa na 200 milijonov tolarjev.

Po izračunih ministrstva bo letni prihranek državne uprave na področju storitev govorne telefonije znašal okrog 160 milijonov tolarjev. Pri telefonskih aparatih bo prihranek 40 milijonov tolarjev letno, s telefoniranjem znotraj t.i. enotnega poslovnega omrežja (klicanje med ministrstvi) pa naj bi po grobih ocenah prihranili še okrog 140 milijonov tolarjev.

Minister Virant je ob vsem tem napovedal, da bo ministrstvo za javno upravo pripravilo uredbo za uporabo mobilnih storitev v državni upravi, s katero bo enotno, za celotno državno upravo, določilo višino dovoljene porabe v državni upravi. Ministrstvo bo predlagalo znižanje dovoljene mesečne porabe za najmanj 50 odstotkov. Če bo uredba sprejeta, se bo na primer limit porabe za ministra, kot je pojasnil Virant, znižal s 50.000 na 25.000 tolarjev.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Weber
08. 07. 2006 16.11
"Genij"- Virant bi še več prihranil, če bi limit spustil na 5.000 SIT! Kaj imajo, v državni upravi, si povedati prek mobilnih telefonov?? Lenuhi posedajo v klimatiziranih pisarnah in bi jim za pogovore, z ljubljenimi osebami zadostoval, stacionarni telefon! Če so "garači" toliko na terenu, naj jim dajo še terenski dodatek!
StGoody
08. 07. 2006 07.42
Wow, ratalo jim je brez revizij in pritožb :) Še dobro, da so imeli samo dva ponudnika in da je vsak bil nečesa deležen. Limit pa kar s 50.000 na 25.000???? Kako bojo pa to preživeli? Virant se je pa resno lotil zadeve, kar naprej neko klestenje stroškov :) Ko bi še drugi ministri kaj delali na tem, ne bi bilo slabo :)