Slovenija
Oglas

3 recepti za okusne poletne limonade

Ljubljana, 25. 07. 2024 08.50 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poletje kar kliče po osvežilnih pijačah. Če ste tudi vi ljubitelj neobičajne osvežitve in komercialni sirupi niso za vas, potem si pripravite domačo limonado. Zanjo boste porabili le delček svojega časa, a bo prav tako navdušila vaše goste pri kosilu.

Za popolne prigrizke in dovršene pijače ni treba odšteti celega premoženja ali preživeti ogromno ur v kuhinji. Preprosto vključite domišljijo in izpopolnite vsako vrtno zabavo, brez posebnega truda. Tokrat lahko svoje goste navdušite z brezalkoholno pijačo. Skupaj se namestite v udoben kotiček na vrtu in uživajte v poletnem vzdušju.

Limonada

Klasika s preobratom: jagodno-rožnata limonada

Iščete hitro in preprosto osvežitev, ki bo všeč tako otrokom kot odraslim? Naberite nekaj cvetnih listov vrtnic in uživajte v dišečem napitku.

1. V loncu segrejte 100 ml vode s sokom ene limone, stresite 100 g sladkorja in zavrite v sirup, nato dodajte pest cvetnih listov vrtnic, odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.

2. Ohlajeni sirup precedite v mešalnik, dodajte nekaj jagod ali drug rdeč sadež ter pest ledu in dobro zmešajte.

3. V kozarcih razredčite s sodavico ali jasminovim čajem za dodaten odmerek antioksidantov.

NASVET: Gurmani lahko dodate žličko bazilike ali chia semena. Ko se limonada nekaj časa namaka, se v njej oblikujejo hrustljave, s hranili bogate kroglice, ki teksturo napitka povzdignejo na višjo raven.

Osnova za limonado bo v hladilniku zdržala do enega tedna. Če pa želite imeti limonado na zalogi, jo preprosto zamrznite v velikih kockah ali celo v majhnih plastičnih kozarcih. Tako boste imeli osvežilno pijačo z veliko vitaminov vedno pri roki in ne boste potrebovali niti ledenih kock.

Kumarična limonada z limeto in bezgovim cvetom

Le malo stvari je poleti tako osvežilnih kot kumare. Zakaj je torej ne bi uporabili za pripravo pijače, ki bo zadovoljila tako telo kot čute? Čeprav se morda sprva ne zdi tako, vas bo kumarična limonada takoj osvojila!

Za preprosto osvežitev narežite kumarico in jo čez noč pustite stati v vrču z vodo. Čez dan jo lahko pijete tako kot je ali pa dodate še malo limone in mete. Če pa želite pravo eksplozijo sočnosti, si privoščite bolj intenziven kumarični napitek, ki je odličen tudi za kombiniranje z drugimi okusi. Na primer z bezgom.

1. Zavrite 5 l vode s 500 g sladkorja, da dobite sirup.

2. Nato sirup prelijte čez 5 bezgovih cvetov in narezano limono.

3. Dodajte 1 čajno žličko suhega kvasa in pustite stati na sobni temperaturi 24 ur. Kemična reakcija bo poskrbela za vse ostalo. Ko se limonada ohladi, jo lahko pijemo samostojno, še bolje pa je, če jo zmešamo s kumarično osnovo.

4. Olupljeno kumarico zmešajte s paličnim mešalnikom skupaj s sokom cele limete in malo trsnega sladkorja.

5. Po okusu dodajte chia semena in druge agrume

Rezultat je popoln napitek, poln vitaminov in mineralov, ki bo osvežil in nahranil vsako celico vašega telesa.

Limonada

Ste željni nenavadnih okusov? Poskusite limonado iz sivke

Limonada, ki diši in ima okus kot poletje v kozarcu? Vsekakor sivkina. Pomirja, sprošča in čudovito razvaja celotno telo. Lahko pa tudi harmonizira prebavo, se bori proti napenjanju ter razkuži ustno votlino in izboljša zadah.

Da pa ne bi izgubila svoje dragocene sestave, je treba napitek pripraviti hladen, ga pustiti dolgo časa stati in predvsem paziti na temperaturo pri reduciranju. Šopek sivkinih stebel zadostuje za 2 steklenički tega odličnega soka.

1. Sivkina stebla pustite en dan macerirati v 1 litru prekuhane, a hladne vode skupaj z narezano bio limono. V tem času se bodo sprostili vsi okusi, arome in vitamini.

2. Naslednji dan cvetove odcedite in stisnite v vodo.

3. Nato morate mešanici dodati 350 g sladkorja in čajno žličko citronske kisline ter počasi kuhati, dokler se sestavine popolnoma ne povežejo.

4. Na koncu le napolnite kozarce, obrnite pokrovčke navzdol in poletna osnova za najbolj dišečo limonado je pripravljena.

Primerna je za dodajanje različnim mešanicam limonad, čaju, navadni vodi, odličnega okusa pa je tudi v kombinaciji z vinsko limonado.

Uporabite vse, kar vam daje vaš vrt. Napitki so zelo prilagodljivi in sestavine v njih lahko zamenjate s tistim, kar ste pravkar pridelali. Prav tako se lahko odpoveste aromam, dišavam in sladkorjem. Sveže dozorelo sadje in cvetovi sami po sebi vsebujejo veliko naravnih sladkorjev. Poletne sveže limonade so odlične za popestritev vašega pitja in povečanje vnosa dragocenih vitaminov in mineralov.

 

Naročnik oglasne vsebine je Favi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA