Slovenija

213 predlogov za člane RTV

Ljubljana, 09. 12. 2005 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatno-volilna komisija je prejela 213 predlogov za člane programskega sveta Radiotelevizije Slovenija.

Zainteresirana javnost je poslala svoje predloge za mesta v programskem svetu
Zainteresirana javnost je poslala svoje predloge za mesta v programskem svetu FOTO: POP TV

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je prejela 213 predlogov za člane programskega sveta Radiotelevizije Slovenija. V četrtek se je sicer iztekel rok, do katerega lahko zainteresirana javnost posreduje svoje predloge za 16 mest v programskem svetu javnega zavoda. Mandatno-volilna komisija bo upoštevala vse predloge, ki so bili pravočasno vloženi in ki izpolnjujejo razpisne pogoje.

Predloge so lahko posredovali gledalci in poslušalci programov RTVS, univerze in fakultete, društva, zveze društev (zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva) ter druge organizacije civilne družbe, razen političnih strank in njihovih organizacijskih oblik.

V programski svet so lahko imenovane osebe, ki lahko s svojim znanjem, ugledom oziroma dosežki na kulturnem, izobraževalnem ali kateremkoli drugem področju družbenega življenja pripomorejo k dobremu delovanju in krepitvi ugleda javne radiotelevizije, tako v Sloveniji kot v tujini.

Omejitve:

V skladu z zakonom o RTVS, ki je začel veljati 12. novembra, se morata programski in nadzorni svet konstituirati najkasneje v 60 dneh po njegovi uveljavitvi, torej do 12. januarja prihodnje leto. Poleg 16 članov, ki jih bo državni zbor imenoval izmed omenjenih predlogov, bo v programskem svet sedelo še pet članov, ki jih bo na predlog političnih strank imenoval državni zbor, po enega člana imenujeta italijanska in madžarska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti, tri pa izvolijo zaposleni v zavodu.

Pri imenovanju članov programskega sveta veljajo določene omejitve. Za člana ne morejo biti imenovani tisti, ki so oziroma so bili v obdobju petih let pred imenovanjem: člani organov političnih strank, poslanci, člani državnega sveta, župani, ustavni sodniki, ministri, državni sekretarji in drugi funkcionarji v državnih organih, generalni direktorji, generalni sekretarji, predstojniki organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, direktorji direktoratov, načelniki upravnih enot ter direktorji oziroma tajniki občinske uprave, evropski poslanci ter uslužbenci in funkcionarji v organih EU. Enaka omejitev velja pri predsedniku republike in vlade.

V programski svet RTVS prav tako ne morejo biti imenovani člani organov vodenja, upravljanja ali nadzora oziroma zaposleni pri konkurenčnih medijih ter tisti, ki imajo v teh medijih lastniške deleže. Člani programskega sveta ne morejo postati niti člani Sveta za radiodifuzijo, zaposleni na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije ter člani oziroma zaposleni v drugih telesih, ki v upravnem postopku odločajo o podelitvi frekvenc ali drugih pravicah medijev oziroma zaposlenih v medijih. Prepoved imenovanja velja tudi za člane organov vodenja, upravljanja ali nadzora pravnih oseb, ki poslovno sodelujejo z RTVS ter ožje družinske člane vodilnih delavcev javnega zavoda.