Slovenija

'Volitve končale uničevalni pohod ideologij'

Ljubljana, 08. 04. 2010 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred 20 leti so potekale večstrankarske volitve, ki so tlakovale pot v samostojnost. "Slovenija enostavno ni imela drugega izhoda, če je hotela preživeti v svoji identiteti, zato je tudi zmagala," je dejal Bučar.

V državnem zboru so s slavnostno sejo obeležili 20-letnico prvih demokratičnih volitev po drugi svetovni vojni. Zbrane je pozdravil predsednik evropskega parlamenta Jerzy Buzek. S pohvalami na račun naše države ni skoparil. "V preteklih dveh desetletjih je bila Slovenija zgodba o uspehu. Vaša država ni za zgled le ostalim republikam bivše Jugoslavije, temveč tudi državam Zahodnega Balkana. Slovenski narod je znan kot delaven narod in vaše vlade so v državi ohranile stabilnost ter v nasprotju z nekaterimi sosedami mir. Torej ni presenetljivo, da se po podatkih Eurobarometra uvrščate med najbolj srečne in zadovoljne Evropejce,“ je dejal.

'Slovenija ni imela druge možnosti, če je hotela preživeti'

France Bučar
France Bučar FOTO: Državni zbor
V vsakem primeru so bile prve svobodne volitve dejanski konec vojne, ki se je kot osvobodilna začela z narodnim uporom zoper tuje okupatorje in se po njihovem izgonu neformalno nadaljevala kot državljanska za osvoboditev izpod pritiska lastne totalitarne oblasti. France Bučar

Osrednji govorec je bil prvi predsednik parlamenta France Bučar. Izpostavil je, da so bile volitve s pravnega vidika prelomno dejanje, ki je ustvarilo možnost za preoblikovanje v sodobno demokratično družbo. A to je bil šele začetek poti, Slovenija je bila namreč takrat še vedno del Jugoslavije, zvezne oblasti pa so na svoji strani imele formalno zakonitost, mednarodno priznanje in sile represije, v prvi vrsti jugoarmado. "Moč slovenske javnosti je bila v skladnosti njenih zahtev z razmerami moderne družbe in zato v njeni absolutni nepopustljivosti centralističnim avtoritarnim poskusom zveznih oblasti. Slovenija enostavno ni imela drugega izhoda, če je hotela preživeti v svoji identiteti in kulturi, ob kateri je zrasla. Zato je tudi zmagala,“ je poudaril Bučar. Da smo se izvili iz nevarnosti in pasti, nas po njegovih besedah upravičeno lahko navdaja ne samo s ponosom, ampak tudi s samozavestjo.

Pod pritiskom dveh ideologij

"Slovenci smo imeli v svoji novejši zgodovini nesrečo, da smo se pri oblikovanju svojih odgovorov na izzive okolja znašli pod pritiskom dveh ideologij, ki sta se obe izkazali za neustrezni in nasprotni narodnim interesom: klerikalizma in komunizma. Obe sta nestrpni in izključujoči in obe sta pomembno prispevali svoj delež k nezgodam, ki so nas zadevale. Obe izhajata iz prepričanja, da edino oni poznata pravilne odgovore. Obe sta zoper zdravo pamet in obe je tudi ne dopuščata. Tu ni nobenega popuščanja in nobene prizanesljivosti. Vsak, ki je drugačen, je s tem že sovražnik, ki ga je treba ali spreobrniti ali uničiti; živeti z njim ali ob njem pa ni mogoče. Volitve so končale njun uničevalni pohod.

Oba sta bila le epizoda v življenju naroda. Prišla in odšla. Res? Sleherna ideologija je lahko premagana le ob novih spoznanjih, ki demantirajo njene domnevne resnice. Obe se danes napajata z novimi dejstvi, ki ju na videz potrjujejo. Vsekakor sta oba za seboj pustila čustveno nabito prizadetost, ki jo čas le počasi topi in ki jo bo prebolevalo še več rodov. Ta čustveni arzenal je kot skladišče nevarnih vnetljivih snovi, ki so hrana za stalna ideološka razhajanja, v določenih okoliščinah pa lahko hitro mutira. Predstavljata neaktivirana minska polja, ki jih je po vojni treba načrtno odstranjevati," je poudaril Bučar.

Predsednik republike Danilo Türk, predsednik prvega sklica parlamenta france Bučar in predsednik državnega zbora Pavel Gantar.
Predsednik republike Danilo Türk, predsednik prvega sklica parlamenta france Bučar in predsednik državnega zbora Pavel Gantar. FOTO: Državni zbor

Za govorniški oder je stopil tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, med udeleženci pa so bili tudi predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, predsednik prve vlade Lojze Peterle in nekateri ministri. Premierja Boruta Pahorja med njimi ni bilo.

Pahor: Slovenci nismo bili zgodovinski zamudniki

Prvi parlament Franceta Bučarja ne bo ostal v spominu po temu, da "je kdo guncal afne", ampak po tem, da je sprejel osamosvojitveno zakonodajo, razglasil neodvisnost države, sprejel ustavo in začel novo pot za naš narod, je Pahor dejal po seji vlade.

Sicer pa je v politiki po njegovih besedah pomembno ločiti pomembne od manj pomembnih stvari. Če se "zaletimo" v manj pomembne, "izgubimo presojo". "Ne glede na to, kaj se ta hip dogaja v vladi, v koaliciji, v parlamentu, Slovenija na ključnih stvareh – zunanjepolitičnih in domačih – sledi usmeritvam, ki smo si jih zadali," je pojasnil premier.

So trenutki, ki so posebnega zgodovinskega pomena. Bili so na prelomu 90. let in so danes, meni Pahor. Okoliščine so bile sicer tedaj drugačne od današnjih, a Slovenci takrat "nismo bili zgodovinski zamudniki in smo po mirni poti prišli v demokratični sistem". "Tudi sedaj ne smemo biti zgodovinski zamudniki in se moramo pri tem, ko se stari kontinent očitno razvršča po hitrosti razvoja, uvrstiti med najboljše," je še dejal premier Pahor in dodal, da je to naloga tega mandata.

Slavnostna seja ob 20-letnici prvih večstrankarskih volitev-2
Slavnostna seja ob 20-letnici prvih večstrankarskih volitev-2 FOTO: Državni zbor

Zgodovinski april 1990

Volitve v družbenopolitični zbor, zbor občin in zbor združenega dela skupščine RS ter volitve za predsednika predsedstva RS in člane predsedstva so potekale od 8. do 12. aprila 1990. Dva tedna pozneje je bil izveden drugi krog volitev za predsednika predsedstva in delegate zbora občin.

Največ glasov oz. delegatskih mest v družbenopolitičnem zboru je dobila Demokratična opozicija Slovenije – Demos. Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove pa se je najbolje odrezala kot posamična stranka. V republiško skupščino je prišlo skupno devet strank.

Največ glasov znotraj koalicije Demos je zbrala stranka Slovenskih krščanskih demokratov. Na podlagi predvolilnega dogovora v Demosu, da bo mandatar iz stranke z največ glasovi, je mandatar postal predsednik SKD Lojze Peterle. Njegovo vlado je skupščina potrdila 22. maja 1990. Za predsednika predsedstva pa je bil v drugem krogu izvoljen Milan Kučan. 7., 8. in 9. maja 1990 so bile tri konstitutivne seje 240 novoizvoljenih delegatov skupščine, ki je za svojega predsednika izbrala Franceta Bučarja (SDZ).

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENIASTAN
10. 04. 2010 09.01
Kaj tolko jamrate ,kdo je na oblasti tistega ko ste izbrali se so ble baje pravicne volitve ,jaz sm vido da ni nobenega sposobnega za na oblast pa nisem volil , Najbolj pa so pateticni tu eni belogardisti ,pa se ste imel vase na oblasti pa niso nic nardil razn tega da so zemlo rastalal ,vatikanski bandi
Bolivar
09. 04. 2010 19.41
Skoda ,da nismo raje naredili kot vseveda Severna koreja ima cudovit sistem in ljudje zivijo v blaginji ,kot da bi bili v pravljici...
Buena Vita
09. 04. 2010 18.05
1992 LETA SEM POVEDALA,,27 LET POTREBUJEMO DA DOZORI DEMOKRACIJA V SLOVENIJI IN ZAMREJO ZARODKI KOMUNISTOV TAKO ME JE NAUČILA BABICA,,,ZA ROD SO BITNA KRISTUSOVA LETA,33 ,TOREJ,,;;,3 KRAT 3 JE DEVET,,,,KRAT 3 JE 27,,----ŠE 7 ALI 8 LET TRPLJENJA ČAKA SLOVENIJO
RADO62
09. 04. 2010 14.59
'Volitve končale uničevalni pohod ideologij' ??? Pa ne bi rekel dragi tovariš Bučar.... Ideologije so ravno sedaj pod taktirko rojalista Turka in Pahorjeve vlade komunističnega enoumja bolj prisotne kot kdajkoli prej..... heh
SEBASTI
09. 04. 2010 13.38
CVIKEL Danes je 09.04.2010, Kdo nam trenutno vlada? Človek, s tabo je nekaj hudo narobe.
carpathian
09. 04. 2010 12.22
"Volitve so prebrisana sleparija, ki daje ljudem lažni občutek nadzora. Kakorkoli obračamo filozofijo in matematiko, dejstvo ostaja, da nima posameznik praktično nobenega vpliva na izbiro oblasti. Tvoj glas ničesar ne spremeni, tvoj vpliv na vlado je skoraj enak nuli - po drugi strani pa ima vlada nesorazmerno veliko moč nad tabo. Tudi izbira, ki naj bi jo imeli volilci, je navadna laž: konkurenčne stranke praviloma pihajo v isti rog, le o postranskih zadevah se med seboj teatralno pričkajo. Volitve premešajo nekaj stolčkov in to je vse. Resnično možnost izbire imajo volilci samo ob redkih velikih prelomnicah, kakršna se je v Sloveniji nazadnje zgodila leta 1991."
todokol
09. 04. 2010 10.09
Dokler boste slovenci vsak dan ponižno hodili v službo in trpeli najhujše sranje, zame niste vredni NIČ.
pkorosec
09. 04. 2010 09.26
napredek je totalna apatija do države. Kot je rekel toncek, na volitve hodi le tretjina, ostali 2/3 imajo te bolane igre dovolj. Strankakracija je pac danes še najbolj ziher nacin hitrega zasluzka. Si za to, da delas probleme, nic ne resis in pri tem mastno zasluzis. Volitve naj bi koncale unicevalni pohod ideologij? Kolikor mii še sluzijo oci, usesa in razum; vidim, slisim in razumem, da je Slovenija v teh 20 letih bolj razdeljena, kot pa v Titovem obdobju. Drzi a ne drzi? Za moje pojme so takratne volitve le odprle pandorino skrinjico za nepojmljivo bogatenje posameznikov na racun tistih, ki so pozrtvovalno delali v titovi jugoslaviji in odprla je pot za samounicenje te drzave. Koga kriviti? Ja odgovor je na dlani ... krivit je treba komunizem, ki ga na teh tleh ni ze 30 let in komuniste, ki jih tu pravtako ni ze 30 let. Se pa strinjam, da so za to situacijo pretezno krivi kleriki in komunajzarji (priskledniki tipa Jansa, Brejc, Drnovsek,,Kucan, ...)
Marko Varga
09. 04. 2010 09.05
edini napredek v 20 letih je ta,da smo prešli iz enoumja v brezumje,vladajo pa nam itak isti Janša,Rupel in ostali Titovi pionirji..
bnam 2707
09. 04. 2010 08.54
V nadaljevanju,so se odprla vrata za pohod velikih lopovov,ki so uspešno izropali,kar se je izropati dalo.
SherlockH
09. 04. 2010 07.54
Nič novega, ko nekateri čistaljo spomin na partijsko enoumje in na nerazumljenega Marxa. Ob vsaki družbeni recesiji, degradaciji se pojavijo razni mesije in preroki. Slovenija je izjema le v tem, da je v drugih državah tega zanemarljivo malo. V Sloveniji pa tega kar mrgoli. In ti levaki v Sloveniji poskušajo potem druge prepričati, kako tudi na zahodu ljudje začenjajo slediti komunističnim in socialističnim idejam, kar sploh ni res. Vse skupaj aludira na svinčene čase!
Tonček Balonček
09. 04. 2010 07.51
Pa saj blaginjo z eno samo stranko in nekaj priveski nam obljubljao tudi v SDS-ju!
Tonček Balonček
09. 04. 2010 07.48
Tretjina ljudi sploh ne hidi na voilišča, sicer pa starnke niso za to, da probleme rešujeo, ampka da jih ustvarjajo! Kakšega večjega napredka v zadnjih 20 letih, ki bi bil posledica volitev, ne vidim, morda je najbolj pomembna ta, da imajo zdaj poslanci bistveno višje plače kot v času enoumja!
SherlockH
09. 04. 2010 07.41
Kdaj podo podnaslovili Gantarja? Sory, polovico nisem razumel! Višek srečanja in častitiliv poklon tistim časom bi bil govor Kučana, heh. Gospod, ki je celo javno razglašal, da se oldično počitu v Yugi in pozival k bojkotu tega, kar danes čistla!
majlo5
09. 04. 2010 06.39
tako je kot v drugi Švici . Kaj ste pa pričakovali saj ste zaupali svoja življenja največjim kriminalcem. Bivšim zapornikom .Jih je Tito zapiral že iz kakega razloga ne pa brez veze. Prav vam je lačni boste pa še razmnoževat se boste nehali tako da boste en dan zginli vi in vaše osamosvojitvene grdobice.
gozdar1
09. 04. 2010 06.19
V pravi demokraciji stranke niso potrebne sej se vecina stvari odloca na lokalnem nivoju,..tole kar imamo mi pa tudi ostali "demokraticni" svet pa je strankokracija, kjer so stranke in njihovi glasovi naprodaj najboljsemu ponudniku..in delujejo vec ali manj v interesu kapitala...koliko tisoc lobistov je ze v Bruslju...???
pkorosec
08. 04. 2010 23.36
piss, vredu. Ampak naj ti kot realskeptik povem tole. Upor, ki ne nudi alternative, je vnaprej obsojen na propad. Slogan za BOLJŠO SLOVENIJO z željo in zahtevo po korenitih spremembah, s katerimi bomo dosegli, da bodo potem vladale v naši domovini moralne in etične vrednote, resnična demokracija, svoboda, napredek, uspeh vsakega posameznika in celotne družbe, kar bo posledično zagotovilo blaginjo za vse."" je 99% slogan, ki ga uporabljajo vse stranke na vseh volitvah. Povej kaj si dejansko predstavljas pod "korenitimi spremembami" in pot uresnicitve.
todokol
08. 04. 2010 23.34
Danes vam prodajajo tale članek, kako smo lahko ponosni, da smo si izborili neko kvazi demokracijo. Samo upam lahko, da zdajle nek delavec, ki nima za kruh, ne naseda tem lopovom in se veseli. Ker če dobro pomislimo, ne vem, kaj naj bi praznovali. Mogoče totalen propad? Slovenci so bili vedno zadovoljni z minimalnim, celo ob totalnem ponižanju se niso postavili zase. Žal se danes to ponavlja. In zaradi tako zahojenega naroda me je sram, da sem slovenec (z malo začetnico).
pkorosec
08. 04. 2010 23.21
Die-Gottesliebe ... ni potrebno prebrati Hitlerjevega Mein Kampfa, da ugotovis, da je demokracija kot taksna neumnost, slaba resitev. To lahko ugotovis tudi, ce beres Kardeljev sistem samoupravlja, kjer razlaga zahodno parlamentarno demokracijo. In kaj pol ce je imel Marx zidovske korenine? Tudi Hitler jih je imel, kakor Reinhard Heinrich :) Mogoce jih imava tudi midva :) Tolstoj je sovrazil cerkev in plemstvo, pa je bil sam plemic :)
pkorosec
08. 04. 2010 23.11
En Jerzy Buzek iz evropskega parlamenta bo men prodajal pravljice kak sem srecen in zadovoljen Evropejec : ))) Mislim, da niti habsburška oblast ni bila tako daleč od realnosti svojih "podanikov", kot je ta evropska birokratska srenja. Bučar pa kot ponavadi, trosi neumnosti in pri tem misli, da je najpametnejsi in brez greha, ki ga ocita drugim. 100x videno, 1000x slisano. Speljite se nekam, kjer boste za svoj dnar morali delat, tak kot ostali nepoliticni nesrecniki, ki niso pri drzavnem koritu.