Slovenija

20.000 ljudi na Rožniku

Ljubljana, 01. 05. 2007 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V počastitev praznika delavcev so bile številne prireditve. Najbolj množična prireditev je bila na Rožniku.

Nagelj je simbol prvomajskega praznovanja
Nagelj je simbol prvomajskega praznovanja FOTO: POP TV
Tudi v Posavju so bila v organizaciji območne organizacije ZSSS tradicionalna prvomajska srečanja. Na Šentvidu nad Brežicami je župan Ivan Molan govoril o novem pomenu delavskega praznika. V brežiški občini po njegovih besedah ni težav najti zaposlitve, prav tako je tudi brezposelnost močno upadla.

Sinočnjim tradicionalnim kresovanjem so po vsej Sloveniji sledile prvomajske prireditve in druge slovesnosti v počastitev 1. maja, večinoma v organizaciji območnih organizacij Zveze svobodnih sindikatov Slovenije
(ZSSS). V nekaterih krajih pa so za budnico poskrbele tudi prvomajske godbe.

Obudili spomin na drugo svetovno vojno

Tradicionalno prvomajsko srečanje so pripravili tudi v najvišje ležeči vasici na Gorjancih, na Javorovici nad Šentjernejem. Tja so prišli številni Dolenjci in tudi obiskovalci od drugod, saj ob delavskem prazniku vselej obudijo tudi spomin na tragično usodo borcev Cankarjeve brigade, ki so jih sredi marca leta 1944 pobili nemški vojaki in domobranci.

Na Javorovici se vselej druži več generacij. Obudijo spomin na tragedijo med zadnjo svetovno vojno, ko so na tem koncu Dolenjske nemški vojaki in domobranci pobili večino bork in borcev četrtega bataljona Cankarjeve brigade.

"Po več kot 60 letih nas zadnja svetovna vojna še razdvaja," je opozoril slavnostni govornik, obrambni minister Karl Erjavec in poudaril, da je Javorovica postala grobišče 113 zavednih Slovencev. Kot je dodal, imamo tudi po njihovi zaslugi danes svojo državo. "Sami odločamo o svoji prihodnosti, zato bi bil že čas, da končamo z delitvami v slovenskem narodu," je dejal Erjavec.

Množično na Rožnik

Ljubljanski župan Zoran Janković je nagovoril delavce na Rožniku.
Ljubljanski župan Zoran Janković je nagovoril delavce na Rožniku. FOTO: POP TV
Vsakoletno prvomajsko srečanje je bilo tudi na Lisci, kjer je zbranim spregovoril član sveta slovenske borčevske organizacije in nekdanji obrambni minister Tit Turnšek. Med drugim je poudaril, da se morajo danes zaposleni spet boriti za osnovne delavske pravice. Tudi sindikati preveč pozabljajo, v kako brezpravnem položaju so zlasti zaposleni za določen čas. Slovenija mora, je dejal, graditi svoj prihodnji razvoj na znanju in dobro plačanem delu, ki spodbuja zaposlene.
Na Rožniku, priljubljenem prvomajskem zbirališču Ljubljančanov in okoličanov, se je na osrednji dopoldanski proslavi, ki jo v skladu z dolgoletno tradicijo pripravlja območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, tudi letos zbralo veliko ljudi. Na osrednji proslavi se je po nekaterih ocenah zbralo okoli 20.000 obiskovalcev, njihovo število pa se je ob kulturnem in zabavnem programu iz ure v uro še povečevalo.

Potem ko so se po 7. uri oglasile budnice, so dekleta kot vsako prvomajsko jutro najzgodnejšim obiskovalcem začela deliti rdeče nageljne, kmalu pa je zadišalo tudi po jedeh z žara in drugih dobrotah. Navzoče je nato pozdravil slavnostni govornik, ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal: "Slovenija je najbolj uspešna država med novimi državami v novi Evropi. Zakaj? Zato, ker ima dobre delavce."

Delo je po Jankovićevih besedah tisto, ki daje dodano vrednost in to smo dokazali z vstopom v EU. Dokazali smo, da smo lahko najboljši, je še poudaril Janković ter Ljubljančane med drugim pozval, naj pomagajo, da bo mesto lepo, urejeno in za vzor drugim.

Maribor potrebuje spremembe

Nekateri delodajalci in politiki imajo danes pomanjkanje občutka za stvarnost, saj pozabljajo, da so samo delavci tisti, ki so bili ustvarjalci gospodarskega razvoja in s tem povezane ekonomske varnosti vseh nas. Sekretar mariborske organizacije ZSSS Dušan Detiček

Mariborčani so praznik dela že po tradiciji obeležili s slovesnostjo na Snežnem stadionu pod Pohorjem, ki jo je pripravila podravska območna organizacija ZSSS. Več kot 2000 zbranih na slovesnosti sta pozdravila mariborski župan Franc Kangler in sekretar območne organizacije ZSSS Dušan Detiček. Maribor kot nekdanja industrijska prestolnica se je v zgodovini marsikaj naučil, saj je v preteklosti že velikokrat plačal visoko ceno, je dejal Kangler.

Mariborski župan je ob tem dodal, da so na tiste čase ostali le še spomini, zdaj pa so v štajerski prestolnici po njegovem mnenju potrebne spremembe, ki jo bodo s pomočjo nove vizije popeljale v bolj svetlo prihodnost. "Slovenci smo znani po tem, da zmoremo uresničiti svoje želje in ustvarjati. Slednjega brez delavcev ni, ob tem pa je pomembna tudi solidarnost do soljudi," je dejal Kangler in dodal, da smo le tako lahko uresničili svoje sanje o samostojnosti in vstopu v evropsko družino.

Simbol mednarodne solidarnosti delavcev

V Boštanju pri Sevnici so mladi sredi polja postavili največji kres na svetu, so sporočili predstavniki geodetske službe. Konica kresa je segla 43,44 metra visoko, s čimer so izpolnjeni pogoji za vpis v Guinessovo knjigo rekordov. Za zdaj velja za najvišji kres piramida, ki so jo 36,5 metra visoko postavili na Japonskem.

Praznik dela izvira iz Chicaga v ZDA, ko so tamkajšnji delavci 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, vendar jih je pri tem ovirala policija, v spopadu pa je bilo ubitih šest protestnikov. Praznik dela - praznovati se ga je začelo že leta 1890 - pomeni simbol mednarodne solidarnosti delavcev. Na Slovenskem so ga praznovali že na začetku 20. stoletja, kot državni praznik pa je bil v Sloveniji uzakonjen leta 1948.

Praznovanje praznika dela se je ponavadi začelo z godbami, ki so igrale delavske budnice, kar se je še danes ohranilo v številnih krajih. Sledil je sprevod delavcev na bližnji hrib ali v gozd ob mestu, kjer so se poveselili ob hrani in pijači. Pohodniki so obvezno nosili simbola prvomajskega praznovanja - nagelj in značko. S praznovanjem je v Sloveniji poleg prižiganja kresov povezan še en običaj - postavljanje mlaja.

Težave delavcev se spreminjajo

Medtem ko so delavce v Chicagu pred okrog 120 leti pestile zelo slabe delovne razmere in predolg delavnik, pa danes mnoge delavce skrbita predvsem brezposelnost in odpuščanje, zato proslave in slovesnosti v vedno večji meri spremljajo tudi manifestacije in protesti.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
02. 05. 2007 19.51
Najbolj me muči ta stavel : Imela sem 300 DEM plače, potem se pa znajdla, sedaj pa imam 30 miljonov €. Baba se dela norca iz nas. V sloveniji smo napravili nov leksikon besed : Obogateti-pokrasti Pokrasti - znajditi se Znajditi se - biti na pravem mestu
POP1
02. 05. 2007 18.47
tomi.passion hvala na pozdravu in ti ga obenem vračam. 1. Proletariat je poskrbel, da smo imeli službo, socialno varnost, stanovanja, hiše, da so se lahko tudi revni šolali, bolani zdravili in še bi lahko našteval. 2. Da je delavec izkoriščan bi se lahko reklo v današnjem času. Delaš pri zasebniku, ta ti pa ne plača. Kaj narediti? Poiskati drugega podobnega prvemu. 3. Omenil si nekaj oseb, ki so kradli. Tito, Kardelj, Dolanc...Morda. Kaj pa danes? Danes praktično nimaš več kaj ukrasti, ker so to storili krokarji, ki jih ti zagovarjaš. Vse kar je bilo ustvarjeno v času sosializma je sedaj pokradeno. 4. Ni mi bilo treba v Celovec po čokolado, ker mi je bila tudi Gorenjka dobra. 5. Nikoli nisem mislil, da mi bo kdo kaj dal. Vse sem zaslužil in sem ponosen na to. Če smo že pri imenih, tudi časi JJ, Viranta, Drobniča, Tanka... nam niso v ponos. V prejšnjem sistemu smo vsaj delno lahko nadzorovali vodilne delavce, bil je en razumen količnik razpona plač. Kaj pa danes? Si prepričan, da delodajalec, ki je ukradel firmo zasluži 20X večjo plačo od delavca, ki je bila včasih ta firma njegova last oz. last delavskega razreda. 5. Ne zagovarjam prejšnji sistem, ker sigurno ni bil 100 pravičen vendar bolj pa kot ta za katerega se zavzemaš.
tomi.passion@gmail.com
02. 05. 2007 15.33
POP1. Pozdravljen v letu 2007. Proletariat je največja zguba in nateg. Celo tako velik nateg, da nekateri brez tega natega še danes ne morejo in slepo verjamejo vanj. Dejstvo je, da je bil delavec vedno izkoriščan, še posebno pod komunizmom. Medtem, ko so Tito, Dolanc, Maček, Kardelj itd. kradli, bogateli in živeli kot veliki kapitalisti, je raja delala za drobiž misleč, kako dobro jim gre. Delali so za mizerno plačo 8 ur na dan, 40 let, šli enkrat na leto stat v kolono za na morje in nekajkrat v Celovec po čokolado. Bedaki pa še danes vrjamejo, kako lepo je bilo. Danes ima vsak možnost uspeti. Razlika je samo v tem, da jih večina še vedno verjame in misli, da jim bo ne vem kdo nekaj dal. Delati je treba in imeti visoke cilje, ne pa živeti v času Stalina, Tita in Mačka.
prisoten@email.si
02. 05. 2007 15.22
PraviSvobodnjak Ne res je o financah nimam pojma. Zato pa bi rad da mi nekdo razloži kako to, da je gospodarska rast večja s tem pa tudi revščina večja (takšno je bilo zadnjo sporočilo). Ptoem mi naj nekdo razloži kako lahko imajo direktori velike plače firma pa dela slabo. Kupujem merkatorjeve izdelke, ker le za te imam denar (ti so pa večino slovenski, če imam prav), Kaj se pa tiče drugih izdelkov, so pa nekateri tuji boljši. Očitno ti ki delate na inovativnem področju niste tako uspešni. Glede cene pa imaš tudi prav. Kako naj kpoujem drago če pa nimam toliko denaraja. Jaz nisem rekel da mora imeti delavec večjo plačo kot pa tisti ki delajo na inovativnem področju. Samo vsak ki dela naj ima toliko plače da si bo lahko privoščil dostojanstveno življenje. Je pa tudi tako, da če ni delavcev si lahko vi sovjo inovativno področje zataknete v rit. Ker za življnje ne rabim več ko malo hrane in vode (to pa je osnovna pravica ki mi pirpada). Vačsih pozabimo, da zemlja ni naša last ampak smo mi del zemlje. Komunist pa tudi nisem. Matej je lepo napisal. Lp.
kramar_jmdt@siol.net
02. 05. 2007 14.49
Vsi skupaj malatite prazno slamo ! Ali so to komunisti ali kapitalisti,ISTO SRANJE SAMO DRUGO PAKOVANJE. Delavec pa mora požirat njihova sranja.
Franc Kavka
02. 05. 2007 13.01
A ni škoda denarja.
POP1
02. 05. 2007 10.22
Živel 1. maj ! Proletarci vseh dežel združite se - kapitalisti pa j......
Matej Rojc
02. 05. 2007 09.24
Noben delavec v Sloveniji ni tako sposoben oziroma ne vloži toliko dela, da bi bil upravičen do 300 mil EUR. In noben delavec v Sloveniji ne naredi tako malo, da bi bil upravičen do samo 300 EUR BRUTO. S takšnim sistemom je očitno nekaj hudo narobe. Vprašanje pa je, kako ga izboljšati in narediti hkrati enako uspešnega kot je kapitalizem tudi na sistemskem nivoju.
Rijad Proši?
02. 05. 2007 09.19
ziveti- veseli bomo , če nam Janša ne vzame še prvega maja.
jjjkkklll
02. 05. 2007 09.16
Prisoten, kako, da nisi komunist, če pa trosiš komunajzerske neumnosti. Ti nisi noben humanist, ampak komunist. O denarju in financah nimaš niti splošne izobrazbe. Vlečni konji smo mi, ki delamo na inovativnem področju, ne pa tisti, ki delajo v tekstilni industriji. To so kljuseta. In za njihove nizke plače niso krivi delodajalci, ampak kar ti sam, ker ne kupuješ nekajkrat dražjih slovenskih izdelkov, ampak raje cenene kitajske. Ti albertinum se pa za to, da Janša ni izvedel potrebnih sprememb, zahvali svojim sindikatom. Oni so zminirali reforme.
POP1
02. 05. 2007 09.00
Živel 1. maj ! Kapitalisti vi se pa malo j.....
ziveti@email.si
02. 05. 2007 06.11
Itak smo zadnjič prosti 2. maja! 100!!!! Drugače je pa ta praznik en velik blef!!
japan_vtec@hotmail.com
01. 05. 2007 22.28
To ne more biti res! Eden izmed največjih kapitalistov s Sloveniji nagovarja delavce za 1. maj. To ni dosti drugače, kot da bi Hitler nagovarjal Žide.
albertinum@excite.com
01. 05. 2007 21.53
Tomi.passion, tudi Janša ni ne lep, ne pameten, ne sposoben, pa se mu RTV SLO kar naprej klanja. Za enkrat nam je "podaril" zgolj lepe nasmehe in prazne obljube (se še spomniš jumbo plakatov z njegovo novo protezo?). Poleg tega pa je še sramota, da RTV SLO prikazuje človeka, ki je požrl skoraj vse svoje predvolilne obljube in ki v dveh letih mandata ni uspel narediti ničesar pomembnega za to državo. Vse za oblast, so rekli komunisti, tudi nekdanji komunist Janša.
prisoten@email.si
01. 05. 2007 21.44
Sami humanisti.
theykilledKenny
01. 05. 2007 21.10
Dvignimo našo zastavo visoko nad delavski rod!
prisoten@email.si
01. 05. 2007 20.06
tomi.passion Strinajm se s teboj da je treba delati. Si pa tudi ti čisto isti kot Janša. Ko nekaj ni vredu pol so že vsi komunisti. Žal ti moram poovedati, da nas vse boli k... za komunizem itd. Dejstvo je, da je treba delati. Samo potem mi povej naslednje. Kaj delavci ne delajo v tovarni 8 ur in več? Povej mi glede na to da delajo kako naj preživijo s 300 - 400 e plač oz. te sploh ne dobijo? No pa še nekaj o gospodarski rasti. Kako da s revščina veča imam pa večjo gospodarsko rast? Zakaj imam cene enake kot v evropi, plače pa veliko nižje? Prosim te, če mi lahko odgovoriš na ta vprašanja. Pa prosim ne mi omenjati komunizem, ker nisem v ameriki po WW2, da bi moral imeti notranjega sovražnika, ki ga ni. (še iz včerajšnjega prispevka) Hvala. Tonček ti si pa največiji model. Kdo pa so vlečni konji. Delavci so velčni konji.Res pa je da mora biti nekdo ki bo konja upravljajl. Vendar da sistem deluje morata biti oba prisotna. Zato si delavci zaslužijo plačo s katero bodo dostojanstveno živeli. Ne pa da se komaj prebijejo čez mesec. Če pa to ni tako. Potem pa naj gre humanizem k vragu. Torej zagovrjajmo zakon narave. Najmočnejši naj preživi. Potem je čas da tudi za invalide več ne namanjamo denarja itd. Pol pa se že lahko pridružimo hitlerjevim teorijam. Lp,
Tonček Balonček
01. 05. 2007 17.44
Zakaj vedno poročamo o delavcih in raznih "komunajzarjih", ne pa o vlečnih konjih našega napredka. Res je, da so ta hip nekje na Karibih ali vob Rdečem morju, ne morejo in nočejo na Rožnik, kakšen je mogoče prav ta hip na dražbi pri Sothebyju ali pri Criesties, vendar brez njih ni "napredka", poklonimo se njim in njihovim spremljevalkam in napravimo še kakšen kres!!!
yanker007@gmail.com
01. 05. 2007 17.30
In kot vedno se je oglasilo vladno trobilo "tomi.passion" s svojim komentarjem - verjetno si zgubil svoj vrtiček kje ob Žalah, da ti gre Janković tako na živce!
tomi.passion@gmail.com
01. 05. 2007 17.19
POP TV je očitno še vedno Jankovićevo trobilo. Sploh ne vem zakaj ga vedno in povsod kažejo. Človek ni ne lep, ne pameten, ne sposoben. Za enkrat nam j "podaril" zgolj lepe nasmehe in prazne obljube. Poleg tega pa je še sramota, da objavljate komentar človeka, ki je znan po tem, da je začasa svojega mandata v Mercatorju najbolj izkoriščal delavce in delavke, zdaj bi pa socialo špilal. Vse za oblast so rekli komunisti.