Slovenija

Vzajemna o sodelovanju z grafologom le razmišlja

Ljubljana, 29. 07. 2009 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./V.L.
Komentarji
66

Vzajemna namigovanja, da naj bi s sodelovanjem grafologa zavračala pooblasitila upokojencev, zanika. To bi jo po uradni tarifi stalo najmanj slaba dva in pol milijona evrov, trajalo pa bi približno dve leti in pol.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV
Napoved predsednika uprave zavarovalnice Vzajemna Boštjana Averja, da bo Vzajemna najela grafologa, ki bo preverjal, ali so podpisi pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne avtentični, se zdi precej za lase privlečena. Pozanimali smo se, kaj bi to v praksi pomenilo.

Kot je za 24ur.com pojasnil sodni izvedenec za forenzično preiskovanje pisav Borut S. Pogačnik je prva napaka že pri izrazu grafologija. To je namreč veda o značajskih lastnostih človeka in nima zveze s tem. ''Morali bi narediti preiskavo na temelju forenzičnega preiskovanja pisav, kar pa je zelo obširno,'' je pojasnil.

''Kar zadeva forenzično preiskovanje pisav, bi morali poklicati vseh 14.000 podpisnikov in pridobiti njihove nesporne primerjalne podpise. To pomeni, da bi vsak od njih moral priti k sodnemu izvedencu za forenzično preiskovanje pisav in potem bi ti izvedenci morali tudi napisati, zakaj oni menijo, kaj dokazuje, da je ta podpis pravšnji, če je in zakaj ni, če ni,'' pojasnjuje Pogačnik, ki ocenjuje, da bi takšno analizo za toliko ljudi delali približno dve leti in pol.

Pogačnik ocenjuje, da bi trajalo približno dve leti in pol.
Pogačnik ocenjuje, da bi trajalo približno dve leti in pol. FOTO: 24ur.com

''Izvedenec mora pozvati tega človeka, da pride k njemu, preveriti, če je ta oseba dejansko ta in ta, mu odvzeti pisavo in nato izdelati mnenje,'' je postopek povzel Pogačnik in poudaril, da je to potrebno narediti za vsakega podpisnika posebej, ne pa kar za tisoč v enem mnenju.

Koliko bi takšna obsežna preiskava za toliko podpisov stala, pa lahko izračunamo na podlagi uradne tarife zapisane v ceniku objavljenem v Uradnem listu RS, številka 84/2008, objavljenem 25. avgusta 2008. Najnižja cena oziroma cena za izdelavo najmanj zahtevnega mnenja izvedenca znaša 184 evrov, kar pomeni, da bi morala zavarovalnica za analizo 13.500 podpisov odšteti 2.484.000 evrov.

Kaj pravi Vzajemna?

"Namigovanja, da naj bi Vzajemna s sodelovanjem grafologa zavračala pooblastila upokojencev, nikakor ne držijo“, so za 24ur.com sporočili iz Vzajemne. Kot pravijo, o sodelovanju grafologa razmišljajo zaradi očitkov, da naj nekaterih pooblastil ne bi podpisali zavarovanci sami. "S tem želi Vzajemna zagotoviti čim boljši postopek preverjanja pooblastil. V nobenem primeru pa ne bo porabila niti
približno tako velikega zneska, kot se omenja,"
so sporočili.
 

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
29. 07. 2009 17.45
Kot po navadi deluje tista šola naših velikih managerjev da za to ker rabiš jajce ubiješ kuro. Pa kaj potem saj ni tvoja.. Cilj je pridobiti čas. Vsak mesec po 5000€ je super stvar. Trideset dni je hitro naokorg pa še 5000, pa še 5000. Medtem pa se ovce prepirajo pri grafologu, ki ga vrh vsega še sami plačajo...
Uporabnik113189
29. 07. 2009 17.40
Prvo Borec29.07.2009, 14:49 Pozdravljen, en goli otok pa res ne bi nič škodil, kvečjemu koristil..Sem gledal na HRT oddajo o Kuvajtu. Tam je za prodajalce droge smrtna kazen. Izvajajo jo zelo poredko, ker ni nihče toliko nor da bi tam prodajal drogo. Slovenci imamo svojo državo in jo lahko uredimo po svoji volji, pa kljub temu nič ne storimo proti temu, da bi se prodajalcev znebili. Ječe so pretesne za kurje tatove..Če zapraviš več kot milijon je pa vse v redu.
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.36
čim prej zbrcat takšne mlade tajkuncke, averrje in podobne jakklice iz teh zavarovalnic. pa naj založi tisto svojo hišo v portorožu za preverjanje podpisov. mafiozo!
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.35
xe,xe, ne bi rekel, da bi gospod Aver iz svojega žepa primerjal ali so podpisi isti kot na policah! xe,xe, ta je tudi dobra overiti podpise pri notarjih!
odbogaposlan
29. 07. 2009 17.34
Da me nihče več ne vpraša : Zakaj smo imeli Goli Otok ?? Zardi takih "šalabajzerjev" !! V Črni Gori je vasica in v tej vasici je bil zakon za reveža, če je ukardel je moral povrniti, če je drugič ukradel, je moral dati dvakrat več, če je pa tretjič ukradel, so mu pa roko odsekal. Za bogateše, pa je bil naslednji zakob: če je ukardel, so mu takoj odsekal roko !! Pravični zakon in to so ga izmislili Črnogorci !! in to kar se je dogajalo pred II. svetovno vvojno!
Uporabnik113189
29. 07. 2009 17.32
Ne vem zakaj tudi volilne listke ne preverja grafolog.
brez_faksa
29. 07. 2009 17.28
Prvoborec, tako bi bilo treba tudi pri nas, le da bi ob drugi kraji sekali glavo!
Prvo Borec
29. 07. 2009 14.49
Da me nihče več ne vpraša : Zakaj smo imeli Goli Otok ?? Zardi takih "šalabajzerjev" !! V Črni Gori je vasica in v tej vasici je bil zakon za reveža, če je ukardel je moral povrniti, če je drugič ukradel, je moral dati dvakrat več, če je pa tretjič ukradel, so mu pa roko odsekal. Za bogateše, pa je bil naslednji zakob: če je ukardel, so mu takoj odsekal roko !! Pravični zakon in to so ga izmislili Črnogorci !!
gepl
29. 07. 2009 13.53
POKVARENI SADA BI PROVJERAVALI NAŠE PODPISE SA NAŠIM NOVCIMA I PLATILI 2.484.000€. POZIVAM SVE ZAPOSLENE I PENZIONERE DA PODPIŠU PUNEMOĆ. SAMO TAKO MOŽEMO SKINUTI MAFIJU KOJA TROŠI NAŠE NOVCE ZA SVE DRUGO SAMO ZA ZDRAVSTVO NE.
manco-capac
29. 07. 2009 13.52
Legionar, za podpis na pooblastilu za zastopanje na skupščini ni predpisano overjanje pri upravnem organu. So pa na pooblastilu določeni podatki, ki jih izpolni delničar ali v tem primeru zavarovanec, za preverbo le teh pa ne potrebuješ grafologa!
resslovenka
29. 07. 2009 13.42
Vzajemna bo najela grafologa ... po Averju. Plačali bomo spet mi. A kdo tega gospoda kdaj kaj povpraša kako je z njegovo gospodrnostjo? In dve leti in pol naj bi še trajala vsa zadeva? Koliko škode bodo mladci naredili do takrat? Osebno menim, da tam ni nobenega reda, temveč samovolja izbrancev. Enkrat mora nekdo usekati po mizi. Da ne bomo čez toliko let rekli, saj smo vedeli pa nismo nič ukrenili. Kot je navada pri nas, ko vedno vsi vse vemo pa smo lepo tiho. Samo da imamo mir.
mayanagaya .
29. 07. 2009 13.42
norca se delajo vsi vodilni povsod... najlazje je itak tistim k majo polne zepe vsega.... in valda...sej gre davkoplacevalski denar za to... DEJTE ENKRAT POTALAT TEH 2M € med ljudi....kreteni eni.. SLOVENIJA nima denarja za reševanje firm k grejo v stečaj zarad recesije....plačal bi pa 2,5 mio za preverjanje podpisov.... pa enkrat bo treba nehat s takimi idiotskimi stvarmi...ne morm drugac povedat....
Mawsyy
29. 07. 2009 13.33
drinkson, med temi upokojenci, ki se sedaj bunijo je veliko takih, ki so s samoprispevki v 70ih in 80ih letih gradili sole, zdravstvene domove, vso javno infrastrukturo, tovarne itd. Da so njihovi otroci (med njimi tudi AVER), lahko hodili v sole in da so ljudje lahko hodili k zdravnikom v spodobne stavbe!! Iz cesa je bil zgrajen KC? Tko da je njihov boj za svoj prav povsem upravicen. Vodilni bi radi samo grabili, obenem pa govorili, da ni denarja za zdravje... Mislim, clovek placuje premijo osnovno in dodatno, potem pa si ne more enega spodobnega slusnega aparata zrihtat, ker ZZZS krije samo 300 evrov, nekaj spodobnega pa stane 900 evrov!! Pa takih primerov je se ogromno! C'mon! Drgac pa ta primer zbiranja podpisov poznam iz prve roke, saj ze 14 dni vlada tle v vasi izredno stanje, ker se zbira podpise. Ce mi trenutno ne placeval CSD tega zavarovanja, bi seveda podpisala tud jaz.
Inspire
29. 07. 2009 13.31
Svojega podpisa ne dam nikomur več ,ker ne verjamem ne enim ne drugim .Vsak bi se rad okoriščal na naš račun .Od kod taka zagretost z obeh strani ? Nadzor naj opravijo inšpekcijske službe ,saj zato so dobro plačani .Tega ,da bi upokojenci sami vodili Vzajemno ,pa težko verjamem --razen taki ,ki so zelo spočiti in v življenju niso nikoli garali .Bojim se pa ,da za vsem tem stoji nekdo drug ,ki bo upokojencem pomagal ( v začetku ) potem pa sam privatiziral . Pri nas je vse mogoče !
zupancicevajama@email.si
29. 07. 2009 13.29
POZABIL SEM (jezen) VSTAVIT KOMU ODGOVARJAM. zupancicevajama 29.07.2009, 13:28 0 CE NIMAS POJMA NE GOVORI. IMAS PA NICK NAME PLACANCEV..VERJETNO SI TUDI SAM PLACANEC. LEGIOETRANGERE 29.07.2009, 13:21 1 Deloma držijo indici da so del podpisanih izjav izdelali kar na sedežu zveze upokojencev. Menda številka v resnici zbranih podpisov ni znašala niti polovice sedaj prikazanih. Podpisani so tudi ljudje ki so po domovih za ostarele in nepokretni ter vse sorte drugih, tudi neupokojencev. SUM JE UPRAVIČEN !! Podpisi pa niso overovljeni zato ne morejo biti zakonito sredstvo za sklic skupščine. Žal je tako in poizkus upokojencev ni nič drugega kot ustvariti komunistično zavarovalnico ki ne bo imela dotoka svežega kapitala. Saj nimajo pojma v kaj se spuščajo. Če bi penzjonarjem to uspelo potem je to konec vzajemne. Že sedaj jih veliko razmišlja da bodo raje šli k kapitalskim zavarovalnicam.
zupancicevajama@email.si
29. 07. 2009 13.28
CE NIMAS POJMA NE GOVORI. IMAS PA NICK NAME PLACANCEV..VERJETNO SI TUDI SAM PLACANEC.
zupancicevajama@email.si
29. 07. 2009 13.26
Za 184 € ? Ni problema. GARANTIRAM vam preverjanje resnicnosti za polovicno ceno.Cas? Tudi za polovico omenjenega casa. KOGA IMATE ZA NORCA??????????
vanderb
29. 07. 2009 13.26
NORO,NORO,NORO...
iceCream
29. 07. 2009 13.21
Aha, riti požrešne, se že tresejo, da jim ne bo uspelo pobasti Vzajemne!
LEGIOETRANGERE
29. 07. 2009 13.21
Deloma držijo indici da so del podpisanih izjav izdelali kar na sedežu zveze upokojencev. Menda številka v resnici zbranih podpisov ni znašala niti polovice sedaj prikazanih. Podpisani so tudi ljudje ki so po domovih za ostarele in nepokretni ter vse sorte drugih, tudi neupokojencev. SUM JE UPRAVIČEN !! Podpisi pa niso overovljeni zato ne morejo biti zakonito sredstvo za sklic skupščine. Žal je tako in poizkus upokojencev ni nič drugega kot ustvariti komunistično zavarovalnico ki ne bo imela dotoka svežega kapitala. Saj nimajo pojma v kaj se spuščajo. Če bi penzjonarjem to uspelo potem je to konec vzajemne. Že sedaj jih veliko razmišlja da bodo raje šli k kapitalskim zavarovalnicam.