Gospodarstvo

18 milijonov evrov izgube

Ljubljana, 22. 01. 2009 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske železnice so v enajstih mesecih lanskega leta v potniškem prometu ustvarile približno osem milijonov evrov izgube, v tovornem pa nekaj čez 10 milijonov evrov.

Do konca leta se je izguba zaradi vpliva recesije na prevozne storitve po ocenah še povečala, pravi predsednica nadzornega sveta železnic Jelka Šinkovec Funduk. "Številke v potniškem in tovornem prometu so skladne s tem, kar smo prejeli v poročilu za tretje lansko četrtletje," je po današnji seji nadzornikov novinarjem povedala Šinkovec Fundukova. V potniškem prometu sicer ne bi bilo izgube, če bi bila zanj v celoti zagotovljena sredstva iz državnega proračuna.

Izguba v tovornem prometu je Scharovih besedah res večja od načrtovane, "a v okvirih poslovnega načrta".
Izguba v tovornem prometu je Scharovih besedah res večja od načrtovane, "a v okvirih poslovnega načrta". FOTO: Kanal A
Slovenske železnice so sicer po Scharovih besedah trenutno kapitalsko ustrezne, saj jim je uspelo kapital povečati za približno 30 milijonov evrov. Železnice so tudi likvidne, saj so konec leta 2008 končali s 76 milijoni evrov na poslovnih računih, je dodal in opozoril, da pa železnice trenutno ogroža kriza in ne poslovni rezultati preteklega leta.

Generalni direktor Slovenskih železnic Tomaž Schara je dodal, da izgube v potniškem prometu ne bo, če bo sklenjen aneks za proračunska sredstva. Izguba v tovornem prometu pa je po njegovih besedah res večja od načrtovane, "a v okvirih poslovnega načrta". Izguba v tovornem prometu je presežena zaradi nekaterih v lanskem letu neljubih dogodkov, med katerimi je Schara izpostavil inflacijo in izredno povečanje obrestnih mer.

Nadzorni svet je danes precej časa namenil tudi reševanju bodočega finančnega položaja na področju javnih služb, za katere ni zagotovljenih ustreznih proračunskih sredstev. Poslovodstvo že pripravlja popravljen letni načrt, ki naj bi ga nadzorniki po besedah Šinkovec Fundukove prejeli v kratkem, najverjetneje v petek, in ki bo predvidel različico, ki odraža trenutno stanje.

Kot je povedal Schara, je poslovodstvo poslovni načrt za letos skladno z rokovnikom pripravilo že lansko jesen, takrat pa je nastopila kriza, na katero so se, kot je zatrdil, takoj odzvali. "Zaradi globine krize so v popravljenem načrtu predvideni tudi nekateri neprijetni ukrepi, ki se dotikajo tako plač kot kadrov," je dejal.

V prihodnje zniževanje plač?

"Zaradi globine krize so v popravljenem načrtu predvideni tudi nekateri neprijetni ukrepi, ki se dotikajo tako plač kot kadrov," poudarja Schara.
"Zaradi globine krize so v popravljenem načrtu predvideni tudi nekateri neprijetni ukrepi, ki se dotikajo tako plač kot kadrov," poudarja Schara. FOTO: Tomaž Ungar

Poslovodstvo železnic je nadzornemu svetu predstavilo analizo stanja, ukrepi za naprej pa bodo, tako meni Schara, razvidni iz poslovnega načrta. Schara je pojasnil, da ukrepi po optimističnem scenariju glede vplivov gospodarske krize predvidevajo določene kadrovske premike znotraj sistema Slovenskih železnic. Po pesimističnem scenariju pa bodo stvari "boleče" in bodo šle v smeri zniževanja plač, skrajševanja delovnega časa in tudi odpuščanja.

Glede odpuščanj so razmere, kot pravi Schara, zelo kompleksne. "Mi praviloma težko odpustimo zaposlene, ki bi si jih želeli, najlažje pa odpustimo mlade, perspektivne kadre. Tu trčimo na dilemo, zato si želimo, da bi namesto z odpuščanji delovna mesta zagotovili z dodatnimi storitvami, ki jih načrtujemo," je dejal.

Sejnine v nadzornih svetih

Šinkovec Fundukova je odgovarjala tudi na vprašanja o vladnem predlogu za znižanje sejnin nadzornikom in povečanjem odgovornosti. Dejala je, da predloga v celoti ne pozna, da pa bo nadzorni svet na prihodnji seji povzel stališča vlade in jih tudi upošteval. Šinkovec Fundukova sicer ne verjame, da bo vladno gradivo na to temo obravnaval sedanji nadzorni svet. V roke ga bodo najverjetneje dobili novi nadzorniki.

Minister za promet Patrick Vlačič je namreč že pred časom napovedal, da bo vladi predlagal razrešitev nadzornega sveta Slovenskih železnic, uprava družbe pa da ne uživa več njegovega zaupanja. Zaenkrat vlada o tem še ni odločala. Tudi nadzorniki točke o morebitni zamenjavi poslovodstva Slovenskih železnic zaenkrat še niso uvrstili na dnevni red.

Skladno z vladnim sklepom trenutno sejnina za člana nadzornega sveta Slovenskih železnic znaša 825 evrov bruto, za predsednika pa 1072 evrov bruto. Šinkovec Fundukova je višino sejnin opravičila s tem, da gre za veliko podjetje, za katerega je značilen specifičen sistem, ki od nadzornikov zahteva dodatna znanja.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
23. 01. 2009 18.40
Stanje na želežnici slikovito opiše sam železničar, ki je pogovoru dejal, da je 24 let zaposlen na železnici in da ne ve kaj v teh 24 letih delovne dobe naredil!
F12
23. 01. 2009 14.21
ah ja, slovenske železnice... pa tolk simpl bi se dalo uspešno poslovat z železnicami. samo se nobenemu ne splača,ker bi manj zaslužili
dr.psiho
23. 01. 2009 12.04
koliko je od teh 18.000.000 € ukradenega denarja oz. sejnin...nagrad....jaz bi rekel da jih je več kakor 18.000.000 .....
puntova
23. 01. 2009 10.23
Naše železnice so zastarele, naprave,tiri in vozni park. Naprave po postajah so še iz časa Marije Terezije. Ena takih je v Novem mestu - prava zgodovinska znamenitost. V sloveniji gradimo sodobne avtoceste, železnica pa je 100 let za časom. Vsak mesec lahko zamenjate upravo, pa nebo nič boljše.
laksi
23. 01. 2009 09.17
najboljše prodat, pa ne boste pisali več takšnih komentarjev Avstrijci bi takoj kupili in vložili v infrastrukturo ter služili bajne vsote. Če bi tujec imel to v lasti bi bila dvotirna progra do KP že zdavnaj, proga izboljšana, povezava z I -Trst, tovora bi se prevozilo še pa še in tudi denarja bi bilo še pa še. Saj mi bi tudi lahko, samo ko ves denar popapajo avtoceste in ostalo...seveda tu so tudi drugi interesi, zato se nikamor ne pride.
damia
23. 01. 2009 09.13
ČEZ 7 LET PA RES VSE PRAV PRIDE....TUD RECESIJA, IN SPET BODO NASRKALI NAJPREJ TA-MALI, SEJ TISTI S SMRDLJIVIMI RITMI (TO SO TISTI KI SO DOST DNARJA POKASIRAL, PA LAHKO ŽREJO VSE KAR OBSTAJA-TAK DREK PA BOLJ SMRDI) SE BODO ŠLI PAST NA KAK DRUG SOČEN TRAVNIK; V SLOVENSKEM PROSTORU PA V ZRAKU ŽE FEJST SMRDI PO NJIHOVEM DREKU, A MI JE ŠELE ZDAJ JASNO OD KOD TAK SMRAD...SEJ TO NISO SAMO TEH PAR FAC, AMPAK TU NJIHOVE GOSPE ŽENE, PA KORUZNCE, PA NJIHOVI RAZVAJENI PAMŽI...UPAM DA SO VSI NA DROGI, DA JIM BO ENKRAT-TASTARIM TUD ZA TO ŽAL,KER SO JIH Z NAŠIM DNARJEM TOLK DOBR FUTRAL...VSEM PA KI ŠE NIMAJO MULCEV, PA SVETUJEM, DA NAJ ŠE NADALJE UKREPAJO PROTI TEMU, ČE JE PA ŽE KERA NOSEČA, NAJ GRE RAJ SPLAVIT - KLER VAM POVEM, DA JE DEFINITIVNO VSE SE VRAČA IN VSE SE PLAČA...
ivo55
23. 01. 2009 07.13
Verjetno bo vlada iznašla "nova priporočila in usmeritve" namesto da bi ukrepala, in vse bo ostalo po starem. Pa saj res, situacija terja najprej razrešiti pomembnejše stvari - n.pr. rentnišvo še za špornike- kulturniki so že pri mastni skledi.
laksi
22. 01. 2009 20.12
se strinjam, da delavci imajo totalno prevelike plače, ap tudi v upravi si preveč talajo. Ampak to je problem vsepovsod v SLO, nič ne rečem da je podjetje ful uspešno...Strojevodje so preveč plačani, ampak imajo močni sindikat in se zborijo. Oni so carji na železnicah. Pa sprevodniki seveda...katastrofa. Ti šišajo skoraj večino šolanih in sposobnih inženirjev. Dan daanes je brezveze hodit v šolo in imeti odgovrono služno ter delat cele dneve...en znanec, ki je picopek dobi 1500 eur neto. haloooo???? pa še kar imamo postaje in blagajne, namesto da bi imeli kartomate, kot se spodobi za ta čas. Ampak ne, ker se bodo ljudje zbunli, ker so tumasti, saj nekateri še bankomate ne znajo uporabljat...
salz
22. 01. 2009 19.44
V Nemčiji so poštnega direktorja kar zaprli ker je goljufal,pa še kakšna 2 milijona evrov ga bo vse skupaj stalo,kaj pa pri nas? Saj smo tudi mi u EU.
just.do.it
22. 01. 2009 18.59
dobr znajo izcuzat keš iz železnic, sramota .........ZNIŽAT PLAČE!!!!!!!
salz
22. 01. 2009 18.40
Država nas tako nateguje da se nam iz riti kadi.SŽ imajo že skoz samo zgubo.Vsak direktor ki pride jo samo še povečuje,država laže,mi pa plačujemo.Prodat pa nočejo,ker se potem ne bo dalo več krast.Koliko politične žlahte se napaja preko železnice kot dobavitelji in zunanji sodelavci,ki svoje usluge mastno zaračunavajo,potem pa si jih z raznimi strici razdelijo.Zakaj pa ne če jih živi cela Slovenija.
Jinks
22. 01. 2009 18.39
proofreader Če bi že 18 let devali vsaj 10% tovornjakov na vlake na poti "čez lepo našo" (npr. relacija Koper-Dolga vas, ipd.) in bi vlagali tudi v nadgradnjo tirov (zamenjavo tračnic, nove proge) danes te izgube sploh ne bi imeli. Tako pa imamo danes zastarele železniške povezave, cel kup novih vlakov, ki pa s polovično hitrostjo vozijo prazni, ker po teh tirih izpred 50-ih let pač hitreje ne gre.
est
22. 01. 2009 18.33
Zdaj je pa že čas, da ustrezne državne službe "udarijo po mizi" in naredijo red, pa čeprav bo moralo nekaj "talentov " iz železnice v lisicah.
izicom
22. 01. 2009 18.30
nič hudega, sej bomo mi navadni smrtniki poravnali izgubo z davki. sramota za državo!
titovka
22. 01. 2009 18.29
a dobičke si talajo?????
b77
22. 01. 2009 18.28
kakršna država take železnice ZAPUFANA IN GNILA
retro77
22. 01. 2009 18.26
Veliko se vozim z vlakom in spremljam grozne izgube železnic. Rekel bom samo dve stvari:: 1. Ko se je popravljala proga od grobelnega pa do maribora kjer sm se v tem času peljal vsaj 20 sem vsakič videl isto zgodbo: en delavec dela ostali pa slonijo na lopatah. Pa to ni nek stereotip o južnakih (al kaj podobnega) to je dejansko blo res. Produktivnost res porazna! In ja za takega človeka 500€ res ni prava plača: taki lenuhi si še 100€ ne zaslužijo. 2. Pobrskajte malo po forumih kakšne plače imajo naprimer strojevodje. 800€ dobi navaden kandidat za strojevodjo, strojevodje pa nekje v povprečju 1300, mnogi 1500 in več. Če je to ustrezna plača za nekoga ki ima 5 stopnjo izobrazbe in tisto nekaj mesečno šolo za strojevodjo potem pa tut ne vem. Povprečna plača v slo je 850€ in dobiva jo manj kot tretijna ljudi!!!! Izobraženi ljudje ki hodijo v šolo do 25 leta (7. stopnja) zaslužijo na faxih po 900€, v ostalih šolah pride njihova plača max do 1200€, po firmah tut začneš z 700€ pa če prideš do 1200 si že kr car. Tak da: mislim da se bo treba mal prizemljit in stopit na realna tla, glede učinkovitosti delavcev in njihovih plač. Škoda da ne more za nekaj časa postati lastnik želenic kak privatnik, ki bi mu bil v interesu profit, da bi naredu mal porihtu zadeve, ne pa da davkoplačevalci plačujemo vašo nesposobnost.
JanezNovakJohn
22. 01. 2009 18.15
Rekar je bil eden redkih, ki mu je uspevalo in bi tudi postavil železnico na tire. Politika ga je umaknila, ker je bil apolitičen. Noro.
senker17
22. 01. 2009 18.12
sej ni čudn premikalci delajo 12 ur na dan pa spijo 4 ure ziher pa še božiča pa 13 plačo dobijo potem pa tuk minusa mar nebi dali božička pa 13 plače pa nebi blo tuk minusa sploh
Posav?an
22. 01. 2009 18.07
Kir vlak je pa tole zram simensa? =O