Slovenija

14 slovenskih pokrajin

Ljubljana, 17. 10. 2006 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicija gre naprej s pokrajinskimi zakoni. Slovenija bo najverjetneje dobila 14 pokrajin.

Koalicijski vrh je razpravljal o predlogu nove pokrajinske zakonodaje.
Koalicijski vrh je razpravljal o predlogu nove pokrajinske zakonodaje. FOTO: Dare Čekeliš
V LDS bi pričakovali, da bi bili z osnutki zakonov na področju ustanovitve pokrajin seznanjeni že v tej fazi in ne šele potem, ko se bo o njih uskladila koalicija, je dejal predsednik LDS Jelko Kacin. Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč pa ocenjuje, da je za uspešnost projekta ključen dogovor o številu pokrajin, medtem ko v najmanjši opozicijski stranki po besedah predsednika SNS Zmaga Jelinčiča ustanovitvi pokrajin nasprotujejo.

Predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so dosegli načelno soglasje o paketu štirih predlogov zakonov na področju ustanovitve pokrajin. Premier in predsednik SDS Janez Janša je po sestanku vrha koalicije napovedal, da se bodo v 14 dneh do paketa opredelili organi koalicijskih strank, nato bodo opravili posvete z opozicijo. Zakone naj bi do konca leta poslali v parlamentarno proceduro.

O številu pokrajin niso govorili, a je Janša spomnil, da se je koalicija že pred časom načelno dogovorila o 14 pokrajinah, zato večjih sprememb glede njihovega števila ne pričakuje. Peti zakon, ki bo določil območja, sedeže in imena pokrajin, bi sprejeli po sprejemu paketa v državnem zboru, zahteva pa dvotretjinsko večino navzočih poslancev. Premier je poudaril, da se bodo z opozicijo usklajevali o vseh petih zakonih, saj gre za projekt nacionalnega pomena, ki zahteva široko soglasje.

Gre za izjemno pomemben in zahteven projekt, najbrž bolj zahteven, kot je bila prva faza lokalne samouprave leta 1994. Premier Janez Janša

Janša je še pojasnil, da je cilj decentralizacije Slovenije hitrejši in bolj enakomeren razvoj Slovenije, na pokrajine pa bi med drugim prenesli nekatere državne pristojnosti na področju srednjega šolstva, urejanja prostora, prometa in socialnega varstva. Trenutno je v državnem proračunu za te dejavnosti predvidenih 370 milijard tolarjev, je pojasnil predsednik vlade.

Janša za postopno prenašanje pristojnosti

Po besedah prvaka NSi Andreja Bajuka v stranki menijo, da je treba čim bolj jasno določiti dejanske pristojnosti pokrajin in zanje zagotoviti sredstva. Zato, da bodo pokrajine dejansko pomenile decentralizacijo in ne bodo zgolj nova obremenitev javnih financ.

Pokrajine bodo dobile pokrajinske svete ter predsednika in verjetno tudi podpredsednika pokrajine. Ob tem se bo oblikoval tudi svet županov pokrajine kot posvetovalni organ, ki bi predvidoma lahko izglasoval veto na nekatere odločitve. Pokrajinski sveti, ki bi jih na neposrednih volitvah dobili predvidoma leta 2008, bi morali v tem primeru spet odločati o spornem vprašanju, a z večjo večino, je del osnutka dokumentov razkril Janša.

Po njegovih besedah je prvo usklajevanje koalicije pokazalo na njeno "zelo veliko enotnost in pripravljenost, da se gre v te rešitve". Dodal pa je, da predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank niso pooblaščeni sami sprejemati tako pomembnih odločitev. Pojasnil je še, da je v delovnih gradivih glede nekaterih vprašanj predvidenih več variant. Med dilemami, ki jih bo treba razrešiti, je omenil štiri oziroma petletni mandat pokrajinskih svetov, pri čemer se sam bolj nagiba k petletnemu mandatu, tudi zato, da se pokrajinske volitve ne bi pokrivale z državnozborskimi, ki bodo tudi potekale leta 2008.

Vprašanje je tudi, ali naenkrat prenesti vse pristojnosti na pokrajine. Sam se zavzema za postopnost, ker gre za "velikanski zalogaj". Nekaj odprtih vprašanj je tudi glede virov financiranja, toda v prvi fazi decentralizacije bo šlo enostavno za prenos sredstev z državnega na pokrajinske proračune.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
18. 10. 2006 11.25
Janševa vlada ni zmogla reform, ki jih je napovedovala. Zdaj bo v državi naflancala še 14 pokrajin (to je 142 tisoč prebivalcev na vsako, recimo en Maribor ali pol Ljubljane), ki bodo samo žrle denar. Še dve leti Janševe pravljice, pa bo vse šlo k vragu.
s_slovenec@hotmail.com
17. 10. 2006 09.44
Se popolnoma strinjam s Pygmalion. To ne pelje čisto nikamor in na koncu bo vse skup šlo k vragu, saj je zelo pomembno da se grupirajo dovolj finančno močne regije, to pa ne bo nikoli mogoče s par 10.000 prebivalci :)))))) V evropi se nam že smejijo. Podobno je s šolskim sistemom, ko hoče vsaka vas imeti vsaj višjo šolo :))) Koliko nas to stane in da na koncu kvalitetne inštitucije v Mariboru in Ljubljani nimajo dovolj denarja za preživetje in nadaljni razvoj v tekmi s svetom, je tako jasno. No podobno pa se bo zgodilo tudi v primeru 1000 regij ali pokrajin :)))) Na začetku se bomo vsi počutili fajn, potem pa bomo pocrkali :))))
Pygmalion
17. 10. 2006 09.09
Hja, zakaj pa ne 100 regij? Ali pa da obstojece obcine privzignemo v regije. Potem itak razen imena ne bo treba nic spremeniti.