Slovenija

14 je politična realnost

Ljubljana, 24. 05. 2007 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državni zbor bo o razdelitvi Slovenije na pokrajine odločal z dvotretjinsko večino. Možni so tudi referendumi.

V okviru napovedane delitve Slovenije na 14 pokrajin si za samostojno pokrajino prizadeva tudi devet občin zgornje Savinjske in Šaleške doline z Velenjem kot edino mestno občino s skupnim imenom Saša
V okviru napovedane delitve Slovenije na 14 pokrajin si za samostojno pokrajino prizadeva tudi devet občin zgornje Savinjske in Šaleške doline z Velenjem kot edino mestno občino s skupnim imenom Saša FOTO: Kanal A

Vlada je za obravnavo v državnem zboru pripravila tri pokrajinske zakone, ki posegajo na področje pristojnosti bodočih pokrajin, njihovih struktur in načina financiranja. Obravnavala je tudi predlog za določitev območij pokrajin, njihovih sedežev in imen, ki bo dan v javno razpravo, v okviru katere bodo lokalna okolja v roku 60 dni imela možnost, da se do predlagane pokrajinske delitve opredelijo, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. Kot je dejal minister Žagar, trije zakoni predstavljajo osnovni paket, ki vsebinsko opredeljuje pokrajine.

60 dni za javno razpravo

Zakon o pokrajinah opredeljuje načela pokrajinske samouprave, delovno področje pokrajin z izvirnimi in prenesenimi pristojnostmi ter organizacijo pokrajinskih organov in pokrajinske uprave. Zakon o volitvah v pokrajinah ureja volilno pravico, volilni sistem, volilne organe, kandidiranje, glasovanje in ugotavljanje volilnih izidov v pokrajinah. Z zakonom o financiranju pokrajin pa se ureja način zagotavljanja sredstev države za izvajanje prenesenih državnih nalog.

Kot je pojasnil, so ostali pri izhodiščnem predlogu območij pokrajin, ki je bil od začetka marca v neformalni javni razpravi in predvideva delitev Slovenije na 14 pokrajin. Po ministrovih besedah je razdelitev države na pokrajine narejena na podlagi obstoječe teritorialne razdelitve (razvojne statistične regije), 14 pa je tudi številka, ki odraža "politično realnost". Obenem bodo v predlogu, ki bo dan v javno razpravo, navedene tudi doslej podane pripombe in predlogi za drugačna imena in sedeže nekaterih pokrajin.

Vlada bo tak predlog posredovala občinskim svetom s pozivom, da najpozneje v 60 dneh oblikujejo svoja mnenja o predlogu. Ti se bodo lahko odločili tudi za to, da preverijo voljo prebivalcev s poizvedovalnimi referendumi. Na koncu pa bo, je poudaril minister, moral odločiti državni zbor. Slednji bo ta zakon - za razliko z ostalimi - sprejemal z dvotretjinsko večino navzočih poslank in poslancev.


Žagar je še poudaril, da je osnovni namen ustanavljanja pokrajin decentralizacija države, tudi finančna, in s tem pospešitev njenega policentričnega razvoja. Podobno je menil tudi finančni minister Andrej Bajuk, saj je kot ključno izpostavil, da vlada ne bo podpirala nekega predloga, ki bi povečal breme slovenskih davkoplačevalcev.

SNS proti vladnemu predlogu

Vladnega predloga ne podpira SNS. Vlada in posledično tudi DZ namreč ob lanski spremembi ustave nista pristala na to, da bi se število pokrajin zapisalo v ustavo, kar bi bilo edino zagotovilo, da ne bo po vsakih lokalnih ali parlamentarnih volitvah prihajalo do sprememb števila ali območij pokrajin, je na sredini novinarski konferenci razloge pojasnil poslanec SNS Sašo Peče.

Peče je izrekel kritiko tudi na samo velikost in število prebivalcev posameznih pokrajin, ki so predvidene v predlogu službe vlade za lokalno samoupravo. Tako pri velikosti kot tudi pri številu prebivalcev namreč prihaja do razlik v razmerju ena proti deset. Največja pokrajina bi imela površino 2500 kvadratnih kilometrov, najmanjša pa le 264, je opozoril Peče.

Ob tem je opozicijski poslanec spomnil na "zgodbo" o občinah. Na prvih lokalnih volitvah leta 1994 je bilo v Sloveniji "nekaj deset občin", medtem ko jih je danes preko 200, je povedal Peče. S spreminjanjem občin in njihovih območij pa se spreminjajo tudi naloge, obveznosti in financiranje, je dodal Peče.

Prav naloge, obveznosti in financiranje pa so po njegovih besedah tudi najbolj ključni elementi pokrajin. "Napovedujemo, da se bomo v okviru vsakega mandata DZ srečevali z novimi vprašanji pristojnosti, nalog, dodatnega financiranja in razvoja posameznih regij," je dejal Peče.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
25. 05. 2007 20.27
Kaj pa Štajerska? Vsi pozabljajo na Štajersko. Želel bi nekoga videti, ki bi rekel štajercu : Hej Ti podravc !!
ugrica
25. 05. 2007 20.15
Če bo še naprej vladala ta trapasta slovenska miselnost bo slovenija dobila v kratkem vel pokrajin kod jih ima Nemčija.Nemški parlamentarci pa neglede od katerih barv prihajajo zelo dobro vedo,da morajo skrbeti za državo ki bo čim cenejši.Mi ,naši poslanci pa delajo državo,da bo čimbol draga.Tu je zmaga občinskih veljakov,ki so še pred nedavnim bili krajevni predstavniki,da se stem zagotovi njihova brezkrbna egzistenca.To kar bi še bilo znosno za Slovenijo bi bilo 8 pokrajin.Da pa so sedaj prešli na 14 pokrajin bi se pa ta minister res moral obriti.Prirodno bi bilo,da bi se legalizirala primorska pokrajin,dolenska pokrajina,posavska pokrajina,celska pokrajina,gorenska pokrajina.podravska pokrajina,pomurska pokrajina.Toda naši poslanci in politiki niso zreli za takšno logiko in nasedajo temo kosmatemo ministro.
andrej.rajh@ibe.si
25. 05. 2007 13.36
14 pokrajin je nuemnost brez primere! Na ta račun se bo pasla lokalna politična malomeščanska srenja, ki se bo mastila z davkoplačevalskim denarjem; zato bo za razvojne potrebe občin in lokalnih skupnosti ostalo manj denarja. Sedaj se je izkazalo da imamo kopico občin, ki ne morejo izpolnjevati z zakonom predpisanih nalog; in prav teh zadev nove pokrajine ne bodo rešile. Občinam se naj dajo obveznosti in pristojnosti ki jih pripadajo; država pa naj poskrbi, da občine ki teh pristojnosti in obveznosti niso v stanju opravljati - preprosto UKINE! Piozivam državo, da prenese pristojnosti, ki bi jih naj imele POKRAJINE na OBČINE!!!!
Pygmalion
25. 05. 2007 11.05
"14 je politična realnost". Z drugimi besedami, toliko regij potrebujemo, da pospravimo vse nase zasluzne politike. Ne maram SNSa, ampak tokrat ima Pece cisto prav. Regij mora biti BISTVENO manj z VECJIMI pooblastili in njihovo stevilo mora biti limitirano z zakonom. Tako pa bomo imeli milijon regij, ki ne bodo odlocale o nicemer.
Prvo Bore
25. 05. 2007 07.34
Yankee, pozabil si na SAO Kosovo, SAo Velika Kladuša in Bihač.
kriss714@amis.net
24. 05. 2007 18.28
Birokracijo je treba oklestit. Če mislijo zaposlovat v pokrajinah, naj začnejo odpuščati na občinah in na državnem nivoju. Pa javne razpise za novoodprta delovna mesta!
yanker007@gmail.com
24. 05. 2007 18.09
Upam da ne bomo kmalu doživljali razne SAO Krajine!
neki.janez@yahoo.com
24. 05. 2007 16.41
Pa če pustimo politike na strani...cela vzhodna slovenija ima tendenco k temu, da se cepi. Poleg tega da imamo tam že sedaj cel kup malih občin - vključno z najmanjšo, naj bi tam (karikirano) postalo po pet občin svoja regija? Denar bo pa vseeno hodil z državne ravni. In zahtevala ga bo vsaka regija.
Za vse zaslužne politike, ki potrebujejo službe je 14 pokrajin veliko premalo. Pa če jih bo v prvem "šusu" premalo jih bodo še nekaj naredili, tako kot so pri občinah