Digitalna TV

VIDEO: Kmalu konec z analognimi oddajniki!

Ljubljana, 26. 10. 2010 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Brez digitalnih vmesnikov za tiste, ki signal lovijo s sobno anteno, slike enostavno ne bo," ob prehodu na digitalni signal opozarja Golobič.

Marko Fili, Pavel Vrabec in Gregor Golobič
Marko Fili, Pavel Vrabec in Gregor Golobič FOTO: Blaž Garbajs
"Mokra vaja", kot so poimenovali poskusni petnajstminutni izklop, bo na programih Kanal A, TV SLO 2 in TV3 v ponedeljek, 15. novembra, med 19. in 20. uro. Takrat bodo uporabniki in kabelski operaterji lahko preverili, ali je sprejem digitalnega signala nemoten.

"1. decembra ob 3. uri ponoči bomo ugasnili analogne oddajnike," je na novinarski konferenci, ki jo je organiziral minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič,  pričel generalni direktor RTV Slovenija Marko Fili. Ugasnili bodo 83 glavnih oddajnikov po vsej državi, 120 manjših, ki pokrivajo okoli 4 odstotke vseh gospodinjstev, pa bodo morali po njegovih besedah pustiti prižganih. Minister Golobič je pri tem poudaril, da "brez potrebnih digitalnih sprejemnikov za tiste, ki signal lovijo s sobno anteno, slika ne bo slabša, pač pa je enostavno ne bo".

Star televizor
Star televizor FOTO: Reuters
15. novembra boste lahko testirali vaš signal

V opozorilo vsem, ki si preklopa še niso uredili, bodo 15. novembra medijske hiše PRO PLUS, RTV Slovenija ter TV3 v času televizijskega dnevnika med 19. in 20. uro izklopile naslednje analogne programe: Kanal A, TV slovenija 2 ter TV3. "Ljudje bodo pozvani, da preklopijo na katerega od teh programov ter tako preverijo ali imajo sliko. Kar bodo videli, bo enako kot bodo videli 1. decembra," je še pojasnil Golobič in dodal, da naj zadevo preverijo tudi tisti, ki dobivajo signal preko kabelskih operaterjev, saj bi ti lahko koga zavedli. "To bi živa vaja, v kateri bodo gledalci videli ali naj jih prehod 1. decembra skrbi," je dodal.

Generalni direktor podjetja PRO PLUS Pavel Vrabec je dejal, da je to pomemben projekt za vso Slovenijo in dodal, da bodo gledalci v naslednjih dneh večkrat obveščeni o nujnosti preklopa. "2. december bo že 'dan po tem'," je dejal.

Golobič je dodal, da zna kljub vsemu opozarjanju v trgovinah priti do dolgih vrst in velikega povpraševanja po digitalnih pretvornikih, zato so na to že opozorili večino trgovcev. Ministrstvo je z namenom, da priklop pretvornika ljudem ne bi povzročal velikih težav, ponatisnilo nazorno publikacijo, na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS pa bodo na telefonski številki 080 22 22 odprli več linij za pomoč. "Poleg tega smo sklenili tudi dogovor na Gospodarski zbornici Slovenijem, da bo s strani ponudnikov organizirana montaža aparatur na terenu hitra in profesionalna," je še dejal.  

Poleg tega še vedno poteka tudi akcija nakupa in razdeljevanja digitalnih pretvornikov socialno ogroženim. Okoli 4.000 digitalnih pretvornikov bodo socialno ogroženi prebivalci prejeli še pred 1. decembrom 2010, po Golobičevihb besedah pa so jih od najcenejšega ponudnika kupili po ceni 40 evrov za enega.

Digitalni sprejemnik
Digitalni sprejemnik FOTO: gizmag.com

Katere so prednosti digitalizacije?

Naloga države v tem projektu je sprostiti radijski spekter in vzpostaviti pogoje za racionalnejšo uporabo radijskega spektra, ki je omejena naravna dobrina. Digitalni prehod bo po preureditvi frekvenčnega prostora sprostil frekvenčni spekter. Ponudniki TV programov bodo tako lahko oddajali kvalitetnejšo sliko in zvok, dodatne storitve, slike z večjo razločljivostjo in širokozaslonskim formatom, gledalke in gledalci pa bodo po digitalnem prehodu pridobili večjo ponudbo TV programov in kvalitetnejši sprejem.

Digitalnega mrka ne bo

Kot je znano je leta 2007 sprejeti zakon o digitalni radiodifuziji predvidel, da se bo s 1. decembrom izklopilo analogne in prešlo na digitalne oddajnike. Vendar pa multipleks A, ki ga vzpostavlja RTV Slovenija, po ugasnitvi analognega oddajanja po vsej verjetnosti ne bo pokril vseh prebivalcev, zato je s predlagano novelo Apek RTV Sloveniji dovolila signal oddajati še naprej v analogni tehniki.

Po ocenah ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bi lahko tako imenovane bele lise, na katerih po decembrskem izklopu analognih televizijskih oddajnikov ne bo zagotovljena pokritost z digitalnim televizijskim signalom, zajemale približno štiri odstotke prebivalstva.

Brez ustrezne dopolnitve zakona bi morala agencija 31. decembra letos po uradni dolžnosti razveljaviti vse odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za analogno televizijo, torej tudi tiste, ki se nanašajo na območja, ki v decembru še ne bodo pokrita z digitalnimi oddajniki. To bi pomenilo, da gospodinjstva na teh območjih po izklopu omrežja oddajnikov za prizemno oddajanje televizijskega signala v analogni tehniki prek antene kljub ustrezni opremi ne bi mogla sprejemati vseh programov, kar pa se na srečo mnogih televizijskih gledalcev ne bo zgodilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
02. 11. 2010 06.32
Ce je TV novejsi ima ze vzgrajeno za digitalni sprejem, ce pa starejsi potem pa potrebujete pretvotnik ki stane tam nekje 60 Evrov. Za satelitsko nebo spremembe.
hotchilipoper
01. 11. 2010 08.59
hotchilipoper
01. 11. 2010 08.09
A če maš kabelsko bo avtomatsko digitalni signal?
veselo-na-delo
31. 10. 2010 01.25
Men digi vse dela Avstrija,Hrvaška in Slo. pa nisem antene nobene niti pipno samo pretvornik nabavim in to je to samo če bi to sranje bilo bolj kvalitetno sem imel dva tega sprejemnika že pred nekaj časom in sta mi oba ni dolgo delovala ker sta izdihnila, zdaj pa nisem več tega nabavo ker čakam na kake boljše.
OPOI
28. 10. 2010 01.20
Po domače: Izklop analogne = Izklop plačevanja prispevka
OPOI
28. 10. 2010 00.56
Izklopi se analogna, jaz ne mislim plačevat 80€ za nov sprejemnik, NE MISLIM PLAČEVAT RTV PRISPEVKA !!!
Spagett
27. 10. 2010 15.57
Kdor mi je nabil minus bi lahko to tudi utemeljil, a ne?
Franc Zabukovec
27. 10. 2010 06.19
izklopijo naj naročnino, ki jo dobesedno rubijo, brez pravega razloga. na nacionalki se pase en kup žlahte in prazni blagajno kot se jim zljubi. pa nekaj kvasajo o nekakšnem kulturnem programu. reklam imajo toliko kot vse druge tv hiše, plus obvezna naročnina plus državna blagajna, pa jim še ni dovolj. slovenska mafija se je tako razširila že na vsa področja, center pa je v parlamentu in od tam izvirajo botri - beri ministri, sekretarji, svetniki, svetovalci in njihovi žlahtni prključki.
nekdonekje
27. 10. 2010 02.06
To, še ena kako zaslužt na folku, posebej revežih, k si že dolgo niso kupl novega televizorja...
NemeJ
27. 10. 2010 00.10
Kaj tale digitalni sprejemnik,ki je na sliki je naš Golobič nabavu. Sej sploh nepiše kaj je zaena firma sprejemnika.Mogoče bojo pa gor dal nalepke Ultra.
NemeJ
26. 10. 2010 23.56
Sovenija bo od 1.decembra dalje prešla na digi mrk.
PowRider
26. 10. 2010 21.58
Joj jaz vas ne razumem! Prehod na digitalni signal ima skoraj same prednosti! Edina slabost je ta da je potrebno kupit vmesnik ali pa ustrezen TV. Imam vikend na dolenskem in če probam lovit analogni signal je na FULL HD TV-ju slika popoln zmazek in še polno šuma je, ko pa preklopim na digitalni signal je pa slika popolna če odmislimo slabo ločljivost. In to pri isto postavljeni avteni!!! In pa za tiste ki nočete kupit tega vmesnika, saj vam ga ni treba!!!! pa vržite v smeti tv-je pa poslušajte samo radio, za tiste ki pa žal nimajo denarja za nakup pa naj bi res država priskrbela vmesnik. Upam pa, da bodo vsi dobili to možnost ki si ne morejo privoščiti nakupa! In pa upam da jim bo uspelo do novega leta celo državo pokriti z digitalnim signalom, čeprav sam močno dvomim v to. Hrvati imajo to stvar veliko bolj poštimano kot mi!
NemeJ
26. 10. 2010 19.56
Golubič a ti sploh veš kaj je to digitalno oddajanje tv signala?Drugačre pa rtv slovenija ni bila sposobna oddajati niti kvalitetnega analognega signala kaj šele digitalnega.Mislim da bo 1.decembra popolni tv mrk.
Klampfman
26. 10. 2010 19.27
playback 26.10.2010, 19:13 0 Kdo pa ima še sobne antene ? Prebivalci odročnih krajev in vasi. Torej ljudje z nižjo kupno močjo. Sedaj bodo pa še ti plačali, Če imaš nizke prihodke, ti bo sprejemnik država priskrbela brezplačno.
playback
26. 10. 2010 19.13
Kdo pa ima še sobne antene ? Prebivalci odročnih krajev in vasi. Torej ljudje z nižjo kupno močjo. Sedaj bodo pa še ti plačali, če bodo lahko gledali usrane programe, ki že tako nimajo za najnujnejše. Bravo Golobič, bravo Zares, zares skrbite za revne, hočem reči svoje riti, prenapihnjene. Da vas ni sram. Pa odkod pri vragu se je vzel za Golobič ? Niti ene pametne poteze še ni napravil odkar je v vladi. Sdaj ni čudno, ko pa je 19 let študiral. Sramota.
Tristokosmatih
26. 10. 2010 18.36
bog ne daj da bi crknu televizor bog ne daj
xxdrgregoryhouse
26. 10. 2010 17.41
me12345 26.10.2010, 15:52 -3 a ce mas kablsko je tut treba zamenat? ne ni treba
Spagett
26. 10. 2010 16.59
Vsak signal, ki se prenaša na tak način (po zraku), je lahko le in zgolj analogne oblike(logično) in tako se bo prenašal še naprej...le v drugem formatu.
gorgoroth
26. 10. 2010 16.57
Če že to uvajate potem brezplačno vmesnike v vsak dom, ne pa da bo spet nekdo ki ima pogodbo z državo mastno služil-banda pokvarjena
unikat.33
26. 10. 2010 16.50
Koga imajo za norce? Mi smo kupili vmesnik, pa ni delal. Potem smo na servisu zvedeli, da celo Prekmurje sploh ni pokrito z digitalnim signalom. Potem, ko smo hoteli ročno nastavit na Avstrijske, pa tudi ni šlo, ker smo med griči. (V bližini Gornje Radgone). Baje so prosili Evropsko Unijo, da bodo dela končali šele konec januarja 2011, pa še Norvežani jim morajo pomagat!!! Sramota, pa eni v Sloveniji imajo 200 programov, drugi pa ne vidimo nič. Naj nam pridejo zaplombirat vse, ker smo itak še v praskupnosti.