Slovenija

Trgovci znova brez dogovora

Ljubljana, 14. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajanja predstavnikov delodajalcev in delavcev v trgovini o dodatkih za nedeljsko delo se danes niso mogla nadaljevati, saj pogajalski strani nista prišli z ustreznimi pooblastili. Sindikat delavcev trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa bo nadaljeval z aktivnostmi za referendum.

Da delodajalska in sindikalna stran nista dosegli dogovora na današnjem sestanku oziroma da do pogajanj niti ni prišlo, ni nepričakovano. Do srečanja bi morali namreč oboji pridobiti jasna pooblastila za nadaljnja pogajanja o nedeljskem dodatku, ki naj bi znašal 75 odstotkov, kar pa že minuli teden ni uspelo niti delodajalcem niti obema reprezentativnima sindikatoma.

"Pooblastila pogajalskih strani bi omogočala, da v primeru doseženega dogovora predložijo ustrezne garancije za ustavitev referendumskih aktivnosti na eni strani in čim hitrejšo institucionalizacijo dogovora na drugi strani," je po sestanku povedal sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Matjaž Logar.

Sandi Bartol
Sandi Bartol FOTO: POP TV

"Za nas je sklep republiškega odbora zelo jasen," je povedal strokovni sodelavec Sindikata za trgovino ZSSS Sandi Bartol in ob tem zatrdil, da bodo na sindikatu nadaljevali z aktivnostmi za razpis referenduma. Predsednik sindikata delavcev trgovine ZSSS Franci Lavrač na četrtkovi seji minuli teden namreč ni dobil pooblastila republiškega obora sindikata, ki pa se je odločno zavzel za nadaljevanje aktivnosti za referendum.

Podpisniki kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine so Sindikat delavcev trgovine ZSSS, Sindikat trgovine Slovenije KS 90, Združenje za trgovino in Združenje delodajalcev na GZS, zato morajo vsi podpisati tudi dogovor o dodatku za delo v nedeljo in drugih za delo manj ugodnih dneh.

Člani republiškega odbora sindikata so sprejeli tudi sklep, v katerem so od ustavnega sodišča zahtevali, da se v primeru tokratne ustavne pobude, ki so jo minuli teden zahtevali poslanci, končno odloči, če je referendumsko vprašanje sploh ustavno. Dogovorili so se še, da se znova sestanejo 17. aprila, ko bodo določili, kakšno vlogo bodo pri izvedbi referenduma imeli območni sekretarji sindikata in predstavniki delavcev v podjetjih.

S predlogom o 75-odstotnem dodatku se niso strinjali niti predstavniki delodajalcev. Predsednik upravnega odbora Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Stanislav Brodnjak je minuli četrtek dejal, da bi se pogajanja morala zaključiti pri 60 odstotkih, nato pa bi se lahko nadaljevala. Ob tem bi delodajalci zahtevali, da se ukinejo vse aktivnosti v zvezi z referendumom, čemur pa so predstavniki delavcev odločno nasprotovali. Člani odbora sindikata so ob tem poudarili, da sta dodatek za delo ob manj ugodnem delovnem času in referendum dve popolnoma različni stvari