Korona

V Veliki Britaniji potrdili največ okužb doslej, Italija razširila program obveznega cepljenja

Rim , 15. 12. 2021 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Iz Velike Britanije poročajo o največjem dnevnem številu okužb s koronavirusom od začetka pandemije. V zadnjih 24 urah so tam potrdili 78.619 novih primerov. Premier Boris Johnson je vse pozval k cepljenju s poživitvenim odmerkom in izpostavil, da se je v zadnjem dnevu za to že določilo 600.000 oseb. Medtem so v Italiji razširili program obveznega cepljenja proti covidu-19. Doslej je bilo obvezno za zdravstveno osebje, po novem pa je obvezno tudi za zaposlene v šolah, policiste, vojake in reševalce. Italijanska vlada se je za to odločila novembra v luči četrtega vala pandemije.

V Veliki Britaniji so do sedaj največ dnevnih okužb potrdili 8. januarja, ko je število znašalo 68.053. Po zadnjih podatkih pa so v sredo potrdili 78.619 novih primerov. Dan prej so potrdili 59.610 primerov, kar pomeni, da se je število okužb v enem dnevu povečalo za skoraj 20.000. Veliko zaskrbljenost pa na Otoku vzbuja nova različica omikron. Britanski predsednik vlade Boris Johnson je v ponedeljek povedal, da je v Veliki Britaniji umrla vsaj ena oseba, okužena s koronavirusnim sevom omikron. Dejal je, da bi morali ljudje idejo, da gre le za milejšo obliko virusa, opustiti, ter znova pozval k cepljenju s tretjim odmerkom.

V Veliki Britaniji potrdili največ okužb doslej
V Veliki Britaniji potrdili največ okužb doslej FOTO: Shutterstock

Johnson je na današnji popodalnski novinarski konferenci ponovno pozval vse k odločitvi za poživitveni odmerek. Pohvalil je tiste, ki so se za to že odločili in sporočil, da so danes že naredili korak v pravo smer, saj je poživitveni odmerek prejelo več kot 600.000 prebivalcev. Zahvalil se je tudi vojski in gasilcem ter prostovoljcem, ki pomagajo na cepilnih centrih. 

Dejal je še, da se pritisk na bolnišnice ponovno stopnjuje. 

Britanska vlada se je zaradi hitrega širjenja omikrona odločila tudi za zaostritev pogojev, kar pa je naletelo na nasprotovanje celo med vladajočimi konservativci. V britanskem parlamentu je tako v torek zvečer proti predlogu britanske vlade glasovalo tudi 99 poslancev konservativne stranke, a je bil ta sprejet z večino 243 glasov zaradi podpore iz vrst opozicijskih laburistov. Poslanci so podprli tudi obvezno nošenje zaščitnih mask v večini notranjih prostorov, na spletni strani poroča britanski BBC.

Pogoj PCT tako velja za angleške klube in prireditve v notranjih prostorih brez sedežev z najmanj 500 udeleženci. Na prostem velja pravilo PCT za prireditve brez sedežnega reda z najmanj 4000 ljudmi in za tiste z več kot 10.000 ljudmi, če je sedežni red. Za pivnice in restavracije pogoj PCT ni potreben, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Britanski poslanci so glasovali tudi za obvezno cepljenje za zaposlene v javnem zdravstvu v Angliji in dnevno testiranje tudi za polno cepljene proti covidu-19 namesto izolacije, če bodo ti v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, še navaja BBC.

Angleško gospodarstvo se je na zaostritev ukrepov po poročanju dpa že ogorčeno odzvalo. Britanski mediji sicer domnevajo, da bo britanska vlada kmalu uvedla še strožja pravila za zajezitev okužb z novim koronavirusom, saj se različica omikron zelo hitro širi. V Veliki Britaniji je zdravstvo stvar regionalnih vlad. V največjem delu Anglije je to v pristojnosti britanske vlade. V preostalih delih Združenega kraljestva – na Škotskem, v Walesu in Severni Irski – pa že veljalo strožji protikoronski ukrepi.

V Italiji cepljenje obvezno tudi za zaposlene v šolah, policiste, vojake in reševalce

Cepljenje v Italiji
Cepljenje v Italiji FOTO: AP

Tisti zaposleni, ki ne bodo spoštovali uredbe o obveznem cepljenju, ne bodo mogli delati in ne bodo upravičeni do plače. Če bodo delo opravljali, ne da bi bili cepljeni, jim grozi do 1500 evrov kazni. V Italiji se bo v četrtek začelo tudi cepljenje otrok, starih od pet do 12 let. Obenem bodo vsi zdravstveni delavci pozvani k cepljenju s poživitvenim odmerkom.

Že pred tednom dni je Italija zaostrila epidemiološke ukrepe ter necepljenim onemogočila dostop do večine javnih prostorov, kot so restavracije, kulturne ustanove in športna prizorišča. Dostop imajo le prebolevniki in cepljeni. To pravilo bo veljalo najmanj do 15. januarja.

V torek pa je italijanska vlada sklenila, da bodo morali od četrtka necepljeni potniki iz drugih članic EU po prihodu v Italijo v petdnevno karanteno, medtem ko se bodo morali cepljeni pred vstopom v državo testirati na okužbo z novim koronavirusom. Italijanska vlada je v torek poleg tega izredne razmere zaradi pandemije covida-19, ki veljajo od januarja lani, podaljšala do 31. marca prihodnje leto.

V Italiji, ki je bila najbolj prizadeta v prvem valu epidemije, medtem v zadnjih tednih znova narašča število okužb z novim koronavirusom. V torek so jih zabeležili skoraj 21.000, umrlo je 120 covidnih bolnikov. 

V Grčijo le še z negativnim testom PCR

Grčija je danes napovedala omejitev vstopnih pogojev na svoje ozemlje za vse potnike. Od nedelje bo za vstop v državo potreben negativen test PCR, ki ni starejši od 48 ur. "V okviru prizadevanj za zajezitev pandemije Covid-19 bo naša država sprejela obiskovalce iz vseh držav z negativnim testom PCR, mlajšim od 48 ur," so sporočili z grškega ministrstva za zdravje. Pri tem so izjema potniki, ki so v tujini ostali manj kot 48 ur.

Do zdaj so lahko potniki v Grčijo potovali s covidnim potrdilom ali drugim potrdilom o popolnem cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu. Do novih ukrepov, ki bodo veljali do 31. januarja 2022, prihaja v času, ko se Evropa sooča z novim valom covida-19, ki ga zaznamuje hitro širjenje različice omikron.

Glede na prvotne študije bi se lahko ta različica izkazala za bolj odporno na cepiva in bolj prenosljivo kot različica delta, ki trenutno predstavlja večino primerov koronavirusa na svetu. Grčija z 10,7 milijona prebivalci dnevno beleži po več deset primerov smrti zaradi covida-19. Po podatkih zdravstvenih oblasti je v zadnjih 24 urah za posledicami te bolezni umrlo 77 oseb. Zabeležili so 4801 primer okužb z novim koronavirusom. Država je od začetka pandemije zabeležila več kot milijon okužb s covidom-19 in 19.553 smrti.

V Franciji zaostrili pogoje za veljavnost covidnih potrdil in začeli cepljenje otrok

V Franciji od danes vsi, ki so starejši od 65 let in so zadnji odmerek cepiva proti covidu-19 prejeli pred sedmimi meseci ali več, potrebujejo poživitveni odmerek, če želijo, da bo njihovo covidno potrdilo o cepljenju veljavno še naprej. Prav tako so danes začeli cepljenje proti covidu-19 za otroke, stare od pet do 11 let.

Do cepljenja so upravičeni otroci s predhodnimi boleznimi ter tisti z oslabljenim imunskim sistemom. Za ostale otroke naj bi bilo prostovoljno cepljenje na voljo v prihodnjih dneh. Poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za starejše od 65 let je v Franciji sicer na voljo že od septembra. Prejeti ga je mogoče tudi brez predhodnega naročanja na cepljenje. Za starejše od 18 let bo poživitveni odmerek obvezen po 15. januarju, prav tako ob pogoju, da je od zadnjega odmerka cepiva minilo sedem ali več mesecev. Poživitveni odmerek je v Franciji doslej prejelo 14,4 milijona ljudi.

V Franciji je pogoj PCT (prebolel, cepljen ali testiran) med drugim potreben za vstop v gostinske lokale in na prireditve ter za letalski in železniški potniški promet. Po preteku veljavnosti potrdila o cepljenju proti covidu-19 in pred prejemom poživitvenega odmerka je za izpolnjevanje pogoja PCT potreben negativni test na okužbo z novim koronavirusom. V Franciji so se razmere zaradi novega koronavirusa v zadnjih tednih znova poslabšale. Sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev je trenutno nekaj čez 500.

Evropsko digitalno potrdilo je po besedah komisarke Vere Jourove eden najbolj uspešnih projektov EU zadnjih let. Se mu pa očitno obeta omejitev veljavnosti na devet mesecev. Zato stroka priporoča, da je potrebno pred vsakim potovanjem podrobno preučiti vse pogoje vstopa v posamezno državo. 

KOMENTARJI (384)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GospodT
15. 12. 2021 21.25
+2
Čakaj, oni pričakujejo, da se bodo ljudje enostavno ulegli in umrli, ker se ne želijo cepit, delat pa ne smejo? Ja kaj bolj bizarnega pa še ne. So na pragu državljanske vojne.
Fery Zaka
15. 12. 2021 21.07
+1
Do sedaj smo imeli le cepljene in prebolele. Očitno prihaja še nova kategorija, to so cepljeno necepljeni. Ali se bodo oni avtomatsko šteli med necepljene? Kdo bi vedel? Bo urša povedala kako bo. Očitno bo procent necepljenih začel strmo rasti.
Annis
15. 12. 2021 21.05
+1
Ni res tworijanzatote saj so v VB cepliki vseh 237% prebivalcev😂😂😂
Annis
15. 12. 2021 21.05
+1
Fruity
15. 12. 2021 20.56
+2
Same laži bla bla bla bla bla, pa kdo vam še verjame, karkoli objavite same neresnice zavajanje in laži
za bojši jutri
15. 12. 2021 20.53
+3
Iz Anglije nič dobrega
dr. Mario Fafatič
15. 12. 2021 20.45
+2
Eni pa mal preveč resno jemljejo prehladna obolenja
punkracij
15. 12. 2021 20.42
+3
Nekdo je nekaj zamočil pri virusu,neuspešna nadgradnja, kdor drugim jamo koplje sam vanjo pade in to je to.
Forum 21
15. 12. 2021 20.31
+6
KAKO SMO KAJ Z TEORIJAMI ZAROTE?LANSKOLETNA NAPOVED PRIHODNJIH LET?
novilipi
15. 12. 2021 20.29
+5
"Zarotniki" (pred letom in več) imeli ste prav. Dogaja se ravno to, kar ste napovedali. Čestitam... .
Annis
15. 12. 2021 21.05
+3
Seveda da smo imeli prav, in še imamo prav
babagu
15. 12. 2021 20.05
+8
Ce nebi tej mediji pa nasi tapametni tok bluzili seveda so dobro placani itak o tem virusu kao ze 2leti bi vsi normalno ziveli.stem pa nebi formacija miljardne dobicke ustvarjala.to pa nacrtno delajo zato pa eni bogatijo.folk po svetu pa normalno zboleva.umira sm zdej prikazujejo da vsi zaradi covida.pa dejte nehite nas farbat.
reakcionar
15. 12. 2021 20.02
+8
Porast okužb je v največji meri zasluga agende po kateri imajo cepljeni svoboden dostop povsod, čeprav lahko okužijo druge ljudi ko nosijo virus. Necepljeni niso krivi, čeprav jih po agendi krivijo. Ampak hvala Bogu cepljeni ljudje še zmeraj lahko vidijo da nekaj ne štima in se do svojih necepljenih bratov in sester ne obnašajo sovražno, čeprav jih mediji in politiki k temu hujskajo. Gre se le za treniranje poslušnosti in pomikanje zgornje meje norosti ki jo morajo ljudje prenašat. Vse s ciljem vspostavit nov družbeni red, oziroma ero transhumanizma in tehnokracije. Zato smo priče vsem tem nesmislom ki jih uvajajo na vsakem koraku. V Sloveniji je to že tako očitno, da si "stroka" sploh ne izmišlja novih izgovorov, ker ve da se to več ne da pokrit z nobeno lažjo. Zdaj samo še grozijo ljudem, da jim bodo odvzeli svobodo. Slovenija seveda kot zvest Bruseljski piflar pridno sodeluje v agendi. Noben dokumentarec raznih slovenskih "riefenštalov" (oziroma Pokornov), nobena oddaja "Skupaj naprej" (v prepad!), nič ne more maskirat in kamuflirat odkrite zlovešče agende ki je vsem na očeh in katera izrablja virus kot nek izgovor za uvedbo novega totalitarizma. Resnica je boleča. Tako boleča da veliko ljudi ne želi niti slišat te zadeve. Rajši si zatiskajo oči. V redu. Ampak razni omikroni, novi sevi, nove doze bodo prihajali dokler se tudi taki ljudje enkrat enostavno ne zvrnejo mrtvi od prevelike doze kognitivne disonance.
Alerus
15. 12. 2021 20.37
+3
Bolj verjamem da s cepivom podrejo imunski sistem, folk ima težave z navadnimi prehladi, stroka pa to oredstavlja kot nove seve.
babagu
15. 12. 2021 19.59
+9
Poznam jaz veliko takih butal ki so se cepli samo zarad lubega mira da bojo kako u prednosti pa svoboden narod in kam so prsli da so na istem kot jaz ki se ne bom cepu.sm ta razlika je da so cepljeni(cepci)
kure bedne
15. 12. 2021 19.57
+14
Morš bit pa res že napol slep, da ne spregledaš, kakšne laži trosijo vsi podkupljeni mediji. Vse skup je en bla, bla, bla.
urtika
15. 12. 2021 19.54
+5
Naj mi nekdo razloži kako se lahko z eksperimentalnim pecivom uvede obvezno cebljenje.
Alerus
15. 12. 2021 20.41
+1
Tako da podkupiš določene ljudi. In ker so na položajih večinoma kimavci in nesposobneži se zfodi kar se je zgodilo. Eden na 1000 da ima hrbtenico, vsi ostali pa v agendo. Lokalno in globalno nam vladajo, saj vemo kdo.
simple_mind
15. 12. 2021 19.51
+6
Heheh, ma vse bolj neumni in škodlivi ukrepi, dolgotrajni, vse zaradi nekaj viroz in nekaj starih paničnih bogatih hipohondrov !
P1800
15. 12. 2021 19.48
+12
Draga stroka in njeni medijski "zvočniki", teorija precepljenosti se vam je podrla že praktično do konca, temeljev pa tako ali tako ni nikdar imela, tako da zidanje nove teorije pravljic za zvoženo večino raje na njih ne bo več mogoče, bo treba kaj bolj domiselnega in pohitite dokler imajo vaši verniki še kaj v žepih in v lasti za pobrat in lastninit
truelies
15. 12. 2021 19.45
+11
Cepljenje (pogoj C) je za nemoteno prenašanje virusa in nič drugega. Mokre sanje vseh farmacevtskih družb. Novoletne počitnice se približujejo, smučanje v tujini, cepljenji prenos virusa nazaj v Sloveniji. Enako je bilo med krompirjevimi počitnicami kjer so cepljeni iz eksotičnih krajev prinesli nove seve. Hvala vam za solidarnost in skrajni egoizem.
Christi Miles
15. 12. 2021 19.41
+12
Priap
15. 12. 2021 19.39
+9
Cepljenje je luč na koncu...Česa? Koliko vidimo ni luč na koncu epidemije, a ne? :)
STRIKEONE 3
15. 12. 2021 19.32
+8
Zločin ki ga fošljiva cepljena ... privošči tudi necepljenim ker so so enostavno žleht!