Korona

2510 novih okužb, iz bolnišnic pred prazniki pozivi k samozaščitnemu ravnanju

Ljubljana, 29. 10. 2021 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
1233

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pristojni v četrtek ob opravljenih 6790 testih PCR potrdili 2510 novih okužb. UKC Ljubljana in UKC Maribor opozarjata, da se število sprejemov v bolnišnice hitro povečuje, prostih postelj pa je vse manj. Ob bližajočih praznikih zdravstvena stroka zato poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Epidemija v Sloveniji narašča
    03:48
    Iz 24UR: Epidemija v Sloveniji narašča
  • Iz SVETA: Manko usposobljenega kadra
    03:00
    Iz SVETA: Manko usposobljenega kadra
  • Iz SVETA: Nenujni posegi že odpadajo
    03:02
    Iz SVETA: Nenujni posegi že odpadajo
Oddelek DTS covid v Ljubljani
Oddelek DTS covid v Ljubljani FOTO: UKC Ljubljana

V četrtek je bilo po podatkih NIJZ opravljenih 6790 testov PCR in 24.281 hitrih antigenskih testov. S testiranjem PCR so potrdili 2510 novih okužb. V sredo smo potrdili 2631 okužb, dan pred tem pa 3166. 

V državi je trenutno aktivno okuženih 25.121 oseb. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 2138, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa znaša 1190. Po podatkih vlade je hospitaliziranih 558 covidnih bolnikov, od tega jih 134 potrebuje intenzivno terapijo. V zadnjem dnevu je umrlo sedem bolnikov s covidom-19.

Vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb je ocenil, da se razmere v državi slabšajo, število okužb strmo narašča, kar se pozna tudi pri sprejemih v bolnišnice. Trenutno v največji slovenski bolnišnici zdravijo 170 covidnih bolnikov, od tega 51 na intenzivnem oddelku. Njihova povprečna starost na navadnih oddelkih je 71 let, na intenzivnih pa 60 let. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku je star 19 let. Jereb je ob tem poudaril, da ni nihče varen pred covidom, sicer pa covid praviloma težje prebolevajo starejši od 50 let. 

Kot je dejal, se v prihodnjih dneh obetajo večja druženja zaradi praznikov, zato je pozval k samozaščitnemu ravnanju. Vsak naj prispeva, kolikor lahko, da bomo ohranili normalno delovanje zdravstvenega sistema, saj so kapacitete omejene, je bil jasen Jereb. 

Po njegovih besedah v bolnišnici trenutno zdravijo veliko starejših, za katere bi pričakovali, da bodo cepljeni, a niso. Na navadnih oddelkih je trenutno 42 polno cepljenih oseb in 119 necepljenih. V enotah intenzivne nege je 75 odstotkov bolnikov necepljenih, je poudaril Jereb. "Pozivam vse državljane k cepljenju, razen ko to ni mogoče iz objektivnih razlogov. Ne sledite strokovno neargumentiranih razlagam. Premagajte strah," je dodal. 

Opozoril je, da bolnišnično oskrbo potrebujejo tudi bolniki z drugimi boleznimi, zato v UKC ves čas lovijo ravnovesje med covidno in necovidno dejavnostjo. Za covidne bolnike imajo pripravljenih skupno 62 intenzivnih postelj, če bomo to presegli, bo katastrofa, je ocenil. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič je pojasnila, da imajo na kliniki trenutno hospitalizirane štiri otroke s covidom-19, med njimi so tudi novorojenčki. Kot pediatrinja se je pridružila Jerebovemu apelu, naj se nihče, še posebej pa starši manjših otrok, med prazniki ne udeležuje večjih druženj. Poleg koronavirusa se hitro širijo tudi druge respiratorne virusne okužbe. 

Po njenih besedah so zaradi respiratornih virusnih okužb že zdaj polni vsi otroški oddelki. "Starši lahko največ naredijo s tem, da otrok ne vozijo v nakupovalna središča, naj se ne družijo z drugimi otroki, starejši sorojenci pa naj ostanejo doma," je še dodala. 

UKC Maribor: Čim manj druženja

Iz UKC Maribor medtem sporočajo, da smo zdaj v fazi, ko morajo državljani sprevideti pomembnost oz. resnost situacije. Državljane pozivajo, naj se med prazniki čim manj družijo. "Obiski grobov so pomembna stvar, ampak apeliramo, naj potekajo posamično. Ljudje pa naj začnejo razmišljati, da to, kar govori stroka glede cepljenja in ostalih ukrepov, ni govorjenje na pamet, temveč ima resne strokovne podlage. Smo v globoki krizi," so poudarili na novinarski konferenci. 

Strokovni direktor Matjaž Vogrin je poudaril, da se število covidnih bolnikov zelo hitro povečuje, zato bodo v skladu v dogovorom na nacionalni ravni morali dodatno povečati zmogljivosti za te bolnike. Od danes morajo zagotavljati prostor za 60 akutnih bolnikov in 32 v intenzivni terapiji, od sredine naslednjega tedna pa za 70 akutnih ter 34 bolnikov v intenzivni negi.

"To za nas pomeni izjemen napor, saj kader in oprema, ki so sicer namenjeni obravnavi drugih bolnikov, ne morejo biti več uporabljeni tam, pač pa jih potrebujejo za obravnavo covidnih bolnikov," je dejal Vogrin. Po njegovih besedah je za več kot deset odstotkov zmanjšano delo na drugih oddelkih. Pri tem po njegovem mnenju najbolj trpijo bolniki, ki sicer lahko nekoliko počakajo, saj ne potrebujejo takojšnje hospitalizacije, a ker kriza traja že leto in pol, se njihove težave kopičijo.

Ob zaostrovanju epidemiološke situacije se je minister za zdravje Janez Poklukar obrnil na župane s prošnjo, da po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Med drugim naj župani aktivirajo vso razpoložljivo infrastrukturo, da bi prebivalci upoštevali pravilo preboleli, celjeni, testirani (PCT).

Na kirurgiji sicer ves čas normalno teče urgentna služba, prav tako nemoteno obravnavajo onkološke bolnike, medtem ko je kirurgija v tem trenutku nekje na 70 odstotkih, ostali nenujni posegi pa že odpadajo. Podobno po Vogrinovih besedah velja tudi na drugih oddelkih. Še naprej je ozko grlo intenzivna terapija, za katero imajo skupaj na voljo 59 postelj, od tega so jih 32 na novo dobili v času epidemije covida-19, a so morali oskrbo zagotoviti brez dodatnega kadra. Na covidnih oddelkih je trenutno okoli 150 medicinskih sester in 40 zdravnikov.

Predstojnica pljučnega oddelka Dušanka Vidovič je ob tem opozorila, da so že več kot mesec dni zasedeni več kot stoodstotno, predvsem na račun respiratornih okužb, ki niso povezane s covidom-19 in prav tako potrebujejo zdravljenje s kisikom. Ostali njihovi bolniki so onkološki, zato je manevrskega prostora za krčenje programov v pulmologiji zelo malo.

Vindišar: V enem tednu se je število sprejemov v bolnišnice povečalo za 64 odstotkov

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji vladni novinarski konferenci uvodoma povedal, da se naš zdravstveni sistem v tem trenutku srečuje s številnimi izzivi. Predstavil je razmere v bolnišnicah. 15 slovenskih bolnišnic je imelo pred epidemijo 6079 standardnih bolniških postelj in 233 intenzivnih postelj. V času epidemije smo za covidne paciente največ postelj – 1198 navadnih in 220 intenzivnih – namenili novembra lani. 

S povečevanjem števila okuženih se povečuje tudi število hospitalizacij. Pred enim letom smo zabeležili 160 sprejemov v bolnišnice v enem dnevu, kar je največ doslej, v tem valu pa je bilo za zdaj največ sprejetih 87 pacientov. Na intenzivni oddelek so v enem dnevu do zdaj največ pacientov sprejeli decembra lani, in sicer 26., 22. oktobra letos pa so v intenzivno enoto sprejeli 16 bolnikov. 

V zadnjih dveh tednih se hitro povečuje število sprejetih pacientov v bolnišnice. Od 15. do 21. 10 je bilo v bolnišnice sprejetih 288 pacientov, od 22. do 28. 10. pa že 477. V enem tednu se je tako število sprejemov povečalo za 64 odstotkov. Kot je poudaril Vindišar, za obravnavo enega pacienta na intenzivnem oddelku dnevno potrebujemo enega zdravnika in dve medicinski sestri. To pomeni, da trenutno potrebujemo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za obravnavo najtežje bolnih covidnih pacientov. 

Stroka in vlada pred prihajajočimi prazniki pozivata k odgovornemu obnašanju. Grobove naj prebivalci, če se le da, obiskujejo sami.
Stroka in vlada pred prihajajočimi prazniki pozivata k odgovornemu obnašanju. Grobove naj prebivalci, če se le da, obiskujejo sami. FOTO: Miro Majcen

"Vse, kar sem predstavil, so le številke. Vendar se moramo zavedati, da se za vsako številko skrivajo težke zgodbe posameznikov. Njihove zgodbe se za vas izgubijo skozi prizmo statistike, zame pa postanejo resnične, ko kot zdravnik stopim na oddelek in jim pogledam v oči," je dejal Vindišar. 

Zato bodo danes sprejeli odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije. Izvajalci na vseh nivojih bodo tako zagotavljali izvajanje vseh zdravstvenih storitev šele po tem, ko bodo zagotovili dogovorjene kapacitete za covidne bolnike. Odredba pa ob tem še določa, da bo kljub temu treba zagotavljati zdravstvene storitve pod stopnjo nujno in zelo hitro, onkološke storitve in zdravstvene storitve za nosečnice, porodnice, novorojenčke ter otroke.

Ob prihajajočih praznikih je Vindišar še pozval k odgovornemu ravnanju, med drugim je tako pozval k izogibanju množičnih druženj, nošnji mask v zaprtih prostorih. Odločitve o popolnem zaprtju države pa za zdaj še niso sprejeli.

Fafangel: Če bomo danes ravnali drugače, bomo že čez dva dni videli rezultate

Mario Fafangel iz NIJZ je včeraj ocenil, da stanje ni tako črno kot lani, saj da je cepljenje opravilo svoje. Ob tem je poudaril, da bi ob naraščanju okužb vsak odločevalec posegel po zasilni zavori. Ta zasilna zavora je zaprtje, kot pravi, pa to ni rešitev, temveč odločitev, v katero si potisnjen, ko nimaš drugih možnosti.

"Ni ključnih le naslednjih 14 dni. Najkrajša inkubacija covida je dva dni. Če bomo danes ravnali drugače, bomo že čez dva dni videli rezultate," je še dejal in dodal: "Zadeve lahko spremenimo že danes, vendar se moramo za to odločiti. Stopiti moramo skupaj."

KOMENTARJI (1233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
30. 10. 2021 12.31
Mitja Bitenc, ki je trdil, da ni korone, je korono komaj preživel in sedaj se javno zahvaljuje zdravnikom, da so ga rešili !!! Ko se je ženska na sredinem shodu onesvestila, so tudi klicali zdravnika, po katerih so na shodu pljuvali!!!
polisa
30. 10. 2021 08.28
Cepljen, necepljen. Kot da ma veze, še med sabo se vsi kregate. Pač nepravilna in čudna ravnanja vlade.. To še ne pomeni da je virus izmišljen. Glede cepiv, pa nikdar ni noben rekel da preprečujejo covid, samo resnejše zaplete z olajšujejo.
periot22
29. 10. 2021 21.48
+1
Matjaž Jereb plačanenec SDS z ASTRONOMSKIMI covid dodatki!
FaTa Albanka
29. 10. 2021 19.47
+3
Danes sem bil soočen z krutostjo kakrsno premore samo clovek , da bom se moral cepit ce bom lahko se hodil v sluzbo , tu se je moj svet podrl , molim mater naravo za klimatske spremembe pa da nas vec ne bo , nima smisla več nič
FaTa Albanka
29. 10. 2021 19.48
-1
Bom vzel kitajca , da bo tragedija za odtenek manjsa
InterRefIections
29. 10. 2021 19.50
+0
Ana desetnica
29. 10. 2021 20.15
+0
Revček ja! Igla je hujša od smrti. Kruti, kruti svet!
periot22
29. 10. 2021 21.45
+1
Janko321 razumem tvojo bolečino. Siljenje v cepljenje proti svoji volji to je nacistično dejanje vredno vsega obsojanja in želim si da bodo ti nacisti odgovarjali za vso zlo in uničenje ki so ga storili nad nedolžnimi ljudmi!
juresmax1
30. 10. 2021 19.40
Jaz sem se srečal s krutostjo, da ne morem do ultrazvočne preiskave, ker so vse preglede zaradi necepljenih pacientov vse prestavili do nadaljnega. Moja žena se vsak dan srečuje s krutostjo, da mora na delo v bolnišnico, kjer se srečuje z necepljenimi pacijenti in potencialnimi prenašalci virusa. Otroci hčere se vsak dan srečujejo s krutostjo, da se v vrtcu srečujejo z otroki necepljenih staršev. Ob tem se vsako sredo srečujem s krutostjo, da se po ljubljanskih ulicah ustavilja promet zaradi nerazumnih protestov proti pogoju PCT, ki edini še kolikor toliko omogočajo odprto življene. Ne druga Švica, zaradi proticepilcev smo zadnja Balkanska selendra.
setisfekšn
29. 10. 2021 19.47
+5
Nikdar ne verjamem v resnost tega svetovnega početja že dve leti nikdar!!imam pravico do svojega mnenja po zakonih in ustavi Republike Slovenije če sploh še ti veljajo če pa ne smo pa v totalni anarhiji in brezpravju kar ni pa nič čudnega!
juresmax1
30. 10. 2021 19.49
Ti kar imej svoje mnenje, dokler ne škoduješ drugim. Z zavračanjem cepljenja in/ali nespoštovanjem varnostnih ukrepov če nisi cepljen, torej nošenja maske, razkuževanja rok, testiranja (ne pa kupovanja lažnih potrditvi), pa škodiš vsem ostalim v družbi, gospodarstvu, zdravstvu itd. S tem se tvoje pravice nehajo, mnenje imaš pa še vedno lahko svoje.
zagor2
29. 10. 2021 19.42
+3
A kdo ve, če bo dal puklasti še kaj bonov, sem že vse porabu?
putanesca
29. 10. 2021 20.04
+2
Zagor, jaz ti moje šenkam, od tvitlerja ne rabim nič.
Uporabnik1948590
29. 10. 2021 21.43
Uporabnik1948590
29. 10. 2021 21.44
Sploh pa prvic slisim za bone... Hmmm. Zakaj se gre?
šahist
30. 10. 2021 14.24
Jožajoža
29. 10. 2021 19.39
-1
.poznam ogromno ljudi,bolan nihče.mogoče gripa,če s testiramo,vladni goljufivi testi pa kažejo negativen.
aist
29. 10. 2021 19.44
koliko jih pa poznaš 200-300?kaj pa ostala dobra 2 miljona?njih pa ni?
juresmax1
30. 10. 2021 20.05
Kaj kažejo, negativen? Negativen KAJ. Daj se malo zberi! Sicer pa ti nič ne verjamem. Jaz poznam cel kup ljudi, ki so zboleli za Covid 19 in celo umrli. 10 sorodnikov, Eden umrl od tega 9 necepljenih eden (40 let) dvakrat celjen, ga je dobil od necepljene partnerke, ona kar precej bolana dva tedna, on pa malo čutil tri dni, otrok pet let pozitiven, malo kašljal, dvojček pa nič. Od kolegov osem necepljenih (lansko Leto) zbolelo, dva umrla. Jaz in žena pa sva že tretjič cepljena in že dve leti celo brez prehlada.
biggie33
29. 10. 2021 19.31
+2
Važno, da imamo pokvarjene golfe namesto mercedesov!!
Našvasan_zob
29. 10. 2021 19.19
+9
2x cepljeni sodelavec je fasal Covid pljučnico... Vse skupaj en lari fari.
Ana desetnica
29. 10. 2021 19.42
+0
Če je še živ in ni na respiratorju, potem ni Lari fari.
slo_veter
29. 10. 2021 19.45
-1
@Ana .. "še nedolgo nazaj so zaradi pljučnice umirali" (tako je meni pred leti rekla zdravnica).
Ana desetnica
29. 10. 2021 20.18
+1
Seveda so. Pred antibiotiki je vsaj polovica starejših umrla zaradi raznih plučnic. Pa kisika tudi ni bilo, pa infuzij, intenzivnih, da o cepljenju niti ne govorimo. Zato pa je bila življenjska doba v 19. stoletju manj kot 50 let.
Ana desetnica
29. 10. 2021 20.20
+1
Danes večina plučnice preživi in njegov sodelavec bo verjetno tudi, ker je med mlajšimi. Največja smrtnost je po 70 letu, ko je imunski sistem že sam po sebi oslabljen in včasih tudi cepivo ne more več stimulirati ustrezne imunosti.
Jožajoža
29. 10. 2021 19.17
+0
sem osamljen.kje se da dobit kovid, da bi čez praznike imel bolnišnično oskrbo.ne vem, zakaj se me nič ne prime
Našvasan_zob
29. 10. 2021 19.20
+0
Tudi jaz se ob vsakem povišanju telesne temperature testiram... žal me Covid noče 2x obiskat..
bojer
29. 10. 2021 19.12
+1
Dobro, največ okuženih je mlajših ljudi in kdo so ti. To so otroci ali vnuki tistih, ki.... odgovornost do svojcev. In še to, po podatkih sledilnika so to pot ženske bolj dovzetne za širjenje, ker v skoraj vseh skupinah prevladujejo.
FERDO9
29. 10. 2021 19.12
+6
Zakaj mora NECEPLJEN narediti in plačati TEST, če hoče do svojega zdravnika? Zakaj CEPLJENEMU tega ni treba? BIKEC iz Gorij - ali znaš odgovorit na to vprašanje! Nisem pa napisal, da CEPLJENI enako prenaša virus kot NECEPLJEN - ker vsaj to upam, da veš..........
bojer
29. 10. 2021 19.21
+2
Ironično ja, prenašalci smo vsi. Za umiritev bi zadostovali zgolj "nagobčniki".
Uporabnik1948590
29. 10. 2021 19.09
-2
Kol miljonov nas je ze?
Rommy Cerar
29. 10. 2021 19.07
-2
s takim tempom bo res 400 mrtvih do konca novembra...hvala bogu bo 90% antivaxerjev...karma vas bo ujela kmalu
simeoni
29. 10. 2021 19.25
+1
Vse kar je, je samo strašenje na vsakem koraku. Bolj boste napihovali, manj ljudi se bo cepilo, ker vam nihče več nič ne verjame. Kdaj se boste streznili, pijančki od denarja.
borec91
29. 10. 2021 18.58
+8
3miljarde ste pokradli z covif dodatki nabavo nedelujoce opreme slabih mask zanic testov sedaj ze mesece kradete na 500tisoc evrov ki jih placujemo zdravi za vase kvazi teste a nobenih novih postel niste zrihtali prodanci pokvarjeni laznivi
Rommy Cerar
29. 10. 2021 19.04
+0
a si ti mal bolan...nobeden ni rekel da postelj ni , ni kadra
bandit1
29. 10. 2021 18.49
+6
Lažete kot pes teče, plače si boste talali na lažeh, Hipokrati , kdo vam kaj verjame. Bolnice smo mi zgradili, vi ste v socijotu naredili neke doktorate in sedaj pametujete. Ne lažite.
defodil
29. 10. 2021 19.17
-5
borec91
29. 10. 2021 18.48
+13
lepo je mario fafangel svetoval brezplacno testiranje a vseh po vrsti ne pa da cepljeni ceprav majo doma cepljenega kr fajn bolanega okoli hodijo samo v moji blizini poznam dva taka primera
rajko povše
29. 10. 2021 18.48
+1
Prosim za strokovno mnenje z DA ali NE. Ali je lahko cepljen prenašalec virusov . Pa ne mi lapat o bistveno zmanjšani kužnosti ...a ste štel viruse ,ki jih še izolirat ne znate. Tisti s pogojem C IN P ,so slabši kot s pogojem T .Za T sem prepričan ,da v dveh dneh ni kužen ,za PC pa nikol ne veš ...IZOGIBAJTE SE PC LJUDI
FERDO9
29. 10. 2021 19.07
+2
Ja normalno de cepljen prenaša virus - samo s to razliko da ga prenaša ŠE BOLJ - ker naj bi pač ne imel simptomov in se veselo druži z vsemi! CEPLJENE TESTIRAT ENAKO KOT VSE DRUGE ALI PA ŠE BOLJ! Samo to SDS sekti ni povšeči - ker bi bil potem procent precepljenih še manjši in s tem manj provizij v žepe SDS sekte ter njenih podrepnikov.......
bu?e24 1
29. 10. 2021 18.45
+4
Oh čas je naš zaveznik saj resnico nosi prej al slej
rzui
29. 10. 2021 18.45
+0
Prodane duše
Titanium
29. 10. 2021 18.50
+2
To povej zdravniku v obraz ko boš na urgenci. Vem. Ne boš. Gledal ga boš kot prestrašeno tele in upal da ti pomaga. Vsi vi.