Korona

Matjaž Jereb: V UKC Ljubljana na intenzivnem oddelku 80 % necepljenih

Ljubljana, 10. 11. 2021 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
1819

Epidemiološka slika je v državi iz dneva v dan slabša. S covidnimi bolniki se polnijo postelje na navadnih enotah in tudi na intenzivnih. Pristojni zato opozarjajo, da ne vedo, kako dolgo bodo zdravstvene ustanove zdržale tak pritisk. O aktualnem epidemiološkem stanju je na novinarski konferenci spregovoril Vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je dejal, da je od vseh hospitaliziranih na navadnem oddelku 60 odstotkov necepljenih, na intenzivnem oddelku pa je necepljenih 80 odstotkov. "Če bi imeli višjo precepljenost, se ne bi soočali s temi številkami, ki jih imamo danes," je dodal.

Več videovsebin
  • Matjaž Jereb o covidnih bolnikih v UKC Ljubljana
    01:50
    Matjaž Jereb o covidnih bolnikih v UKC Ljubljana
  • Matjaž Jereb o stanju v UKC Ljubljana
    02:10
    Matjaž Jereb o stanju v UKC Ljubljana

Jereb je na današnji novinarski konferenci dejal, da so epidemiološke razmere v državi vedno bolj zaostrene in vedno več je bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. "Danes imamo v državi že več kot 38 tisoč aktivno okuženih, nekaj odstotkov od teh jih bo kasneje potrebovalo bolnišnično zdravljenje, kar lahko pomeni neobvladljive razmere." V včerajšnji projekciji IJS se obeta več kot 1200 covid bolnikov, preko 250 na intenzivni negi."Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da okoli 25 odstotkov v bolnišnico sprejetih zaradi kritičnega poteka bolezni potrebujejo intenzivno nego."

Težava je tudi v ustrezno usposobljenem kadru, je dejal. Veliko je takih, ki so izčrpani ali so na bolniškem dopustu. Poleg tega pa imajo bolnišnice tudi druge akutno obolele, ki potrebujejo nego."Bližamo se številkam, ki smo jih imeli novembra." Jereb je dodal, da je večina bolnikov necepljenih. Od vseh hospitaliziranih na navadnem oddelku je 60 odstotkov necepljenih, od tistih na intenzivni negi pa je 80 odstotkov necepljenih covidnih bolnikov. 

Covid oddelek v SB Jesenice
Covid oddelek v SB Jesenice FOTO: Bobo

V UKC Ljubljana imajo tako danes hospitaliziranih 239 bolnikov, od tega 71 na intenzivni negi in so neposredno življensko ogroženi. Hospitaliziranih imajo tudi pet porodnic in tri otroke (dva stara 11 mesecev in eden dve leti).

Danes smo na robu, kadra nam že danes primanjkuje in je skrajni čas, da se tega zavemo, je dodal Jereb. "Mi smo se že pred časmo se pogovarjali, da bomo dali pobudo za premeščanje posameznih bolnikov v tujino, če naš zdravstveni sistem tega ne bo zmogel. Se pa moramo zavedati, da imajo tudi naše sosednje države težave in če se uspemo dogovoriti za premestitev bolnikov, to seveda ne bo rešitev problema."

Zaključil je: "Če bi imeli višjo precepljenost, se ne bi soočali s temi številkami, ki jih imamo danes. Celotna država je talec posameznikov, ki zaradi neutemeljenih razlogov niso opravili cepljenja in se ne držijo ukrepov."

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je že na včerajšnji novinarski konferenci opozoril, da so epidemiološke razmere v Sloveniji skrajno resne, bolnišnice pa so na robu zmogljivosti. "V preteklem tednu je bilo v bolnišnice sprejetih povprečno 100 pacientov dnevno, odpuščenih 50, v povprečju je 12 pacientov umrlo. V bolnišnicah je v tem tednu kar 240 pacientov več kot preteklem tednu," je dejal.

Covidni oddelek v SB Jesenice
Covidni oddelek v SB Jesenice FOTO: Bobo

Igor Dovnik, predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da "zdravniška organizacija, združena v koordinaciji zdravniških organizacij pričakuje, da bo v najkrajšem možnem času, na nivoju države, razglašen rdeči alarm".   

Inšpekcijski nadzor preverjanja pogoja PCT

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi V. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin in pojasnila, da so inšpektorji zaradi nepreverjanja pogoja PCT začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal. "V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, so bili tudi izdani štirje plačilni nalogi, vsi na bencinskih servisih, ker se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah." V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti in sicer trem bencinskim črpalkam (Izola, Postojna in Maribor) in trem trgovinam (KIK, Tom Taylor, Tedi).

Glede na ugotovitve se je stanje v zvezi s preverjanjem PCT na bencinskih servisih bistveno izboljšalo, ni pa še idealno, ugotavljajo na tržnem inšpektoratu. Na primer na območju Dolenjske je bilo opravljenih 13 nadzorov in ni bilo ugotovljenih kršitev. "Nočni klubi so po ugotovitvah poslovali v skladu s sprejetimi odloki, razen v enem primeru, ko ni bilo zagotovljeno preverjanje PCT pogojev, zato je bila izrečena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti," je dodala Gašperlinova. 

Branko Podpečan, direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je dejal, da so izrekli več glob v skupni višini 45 tisoč evrov. "Naš namen ni, da izrekamo te globe, žal drugače pač ne gre, ker nekateri gostinski lokali nikakor nočejo upoštevati teh ukrepov." Dodal je tudi, da so imeli primer, ko poslovodja inšpektorju ni hotela pokazati dokazila o izpolnjevanju PCT zaposlenih. Izdana je bila globa.

Inšpektorji Finančne uprave so v dveh dneh (od 8. 11. 2021 do 9. 11. 2021) na terenu opravili 316 nadzorov, pri čemer so nepravilnosti zaznali v 67 primerih, od tega 58 na področju izpolnjevanja PCT pogojev in devet glede uporabe mask. Za ugotovljene nepravilnosti so izdali štiri plačilne naloge (skupna višina globe znaša 12.800 evrov) in 62 opozoril. 

V enem primeru pa je bila izdana ustna odločba, s katero se je zavezancu prepovedalo opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti. "V izpostavljenem primeru je bil zavezanec najprej na izvajanje ukrepov opozorjen, pri čemer je bilo naslednji dan ob ponovnem nadzoru ugotovljeno, da zavezanec ukrepa inšpektorja ne spoštuje. S tem, ko zavezanec niti po izrečenem opozorilu ni organiziral oziroma izvajal obveznosti preverjanja in izpolnjevanja pogoja PCT, je povzročal nevarnost za življenje in zdravje ljudi, kar pa je utemeljen razlog, da je inšpektor začasno, do odprave nepravilnosti, prepovedal opravljanje dejavnosti," so zapisali pri Fursu. 

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (1819)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

francmar
12. 11. 2021 14.25
-3
Cepljeni so problem
Adolph
11. 11. 2021 11.00
+1
Kako si posteljes,tako bos spal . . . . .
Kali?opko Kali?opkovi?
11. 11. 2021 10.38
-5
UKC Ljubljana 2100 postelj UKC Maribor 1300 postelj. Ti biserko nisem slišal od leta 2020, da obstaja še kakšna druga bolezen razen covid19, tako, da postelj imate več kot dovolj.
Luka Mihelčič
11. 11. 2021 10.47
+1
Obstaja veliko vec bolezni kot le covid?!?!?!
vvvilice
11. 11. 2021 10.35
+1
Pošteno življenje je ideal, h kateremu stremi naša duša. Verjamem, da so številke prave, ali pač?
Trglav
11. 11. 2021 10.28
+0
Bilsem na 3. cepljenju proti covidu, v hraku7 medicine, v UKC Lj.. Kaj naj rečem; če je to res huda epidemija, me čudi, da nobeden ni nadzoroval razdalje med čakajočimi, tudi, ko smo prišli v prostor. Takoj na začetku je uslužbenka, ki razlaga vsakemu posebej, kako se izpolni sicer dokaj zapleteni formular - možnost okužbe tudi tu. Nadalje so cepili navadne državljane in uslužbence UKC, skupaj, s tem, da sta samo dve cepilni mesti; eno za uslužbence, ki so bili sicer v manjšini in drugo za nas, ostale, ki smo čakali na vrsto skoraj 2 uri. Ni problem, da čakaš, problem je, da so v tem času cepili cca 50 oseb. Sedaj tudi sam ne vem, ali z ukrepi močno pretiravamo, ali pa jih vsi skupaj negiramo!! Zato pa je, kot je!
Nekdopač
11. 11. 2021 09.29
-2
Pa kaj nas šopate s temi procenti. Povejte koliko ostalih rakavih bolnikov ni nikoli PILO, KADILO, in še kaj jemalo....VSI več ali manj...tako , da vam bo jasno!!!
Leviizgubljeni
11. 11. 2021 09.12
-1
evo cepivo ne pomaga niti proti težji obliki, ki zahteva kisik v bolnici ker je 60 % necepljenih na navadnem oddelku, torej, močno zbolevajo tudi cepljeni, ker to ni hec, da rabiš kisik! Na respirator pa gre 20 % cepljenih. No toliko o tem cepivu! Brezveze .
omega _v6
11. 11. 2021 08.25
+1
Če teh 80% date v domačo oskrbo nebo nobene gužve!! Necepljeni trdijo,da virus ne obstaja zato ne vem čemu jih držite po bolnišnicah saj za nečim česar ni ne morejo zboleti!! Zdravniki ste res čudni prvo vas blatijo,da ste lenuhi in vse mogoče nato pa tem zanikalcem virusa pomagate!!
Nimasmisla
11. 11. 2021 08.15
-1
jaz pa nobenega
Nimasmisla
11. 11. 2021 08.09
+4
to je dejstvo več ceplenih manj v bolnicah pa lahko anciepilci tulite kolikor hočete
Amnasty
10. 11. 2021 21.04
+4
Jaz poznam en kup cepljenih s covidom
AlexReal
11. 11. 2021 08.39
+3
Tone 12345
10. 11. 2021 19.56
+4
Meh!!kje imate Jansen cepivo s katerim ste me cepili!!sem bil poskusni zajec a ne!!!in vsa cepiva so nič vredna a ne!!!?seveda ne morejo biti za nič!!!za jensena vas bom tožil za vbrizganja strupa in nepredvidljivih posledic!!
AZ64
10. 11. 2021 20.06
-5
Prav zares ti je škodilo, samo, da ne cepivo.....alko
PrettyBird
10. 11. 2021 20.08
-3
Za nepredvidljive posledice po cepljenu z Janssenom, kot so: pomanjkanje uporabe velikih začetnic, vejic in presledkov pri pisanju, ti bom šel jaz za pričo.
Leviizgubljeni
11. 11. 2021 09.15
+3
Ne se bat! Janssen lahko škoduje predvsem zenskam, mlajsih od 50 let, ker povzroča krvne strdke in včasih živčno nevrološko bolezen! Posebno če ženske jemljejo kontracepcijo. Pri moških ne. Tako da si varen bolj, kot si misliš!
MUNGATUMBA
11. 11. 2021 10.04
-4
arkt- Ker si si podpisal, samostojno privolitev za vbrizg kemičnega koktejla, brez odgovornosti drugih, za stranske posledice,ti bode zavrnjena ! Samo kolek vloge tožbe bodeš džabe plačal
Lojze Biber
10. 11. 2021 19.50
+7
Za lažji potek smrti se ne mislim cepiti. Za v bolnico tudi ne. Toliko. Lp
Peter Ali?
10. 11. 2021 21.40
+2
Kaj pa za "lažji potek smrti" nekoga ki ga ti (nevede, ali pa tudi) okužiš? Moj znanec si ne more odpustiti, da zadeve ni vzel bolj resno, in je okužil svojega očeta, ki je za posledicami umrl. No verjetno se najdejo tudi taki, ki bi jim tudi za to bilo vseeno.
AlexReal
11. 11. 2021 08.40
+0
FilipGrozni
11. 11. 2021 10.12
-1
To pomeni da ni upošteval ukrepov, ne pa da ni bil cepljen. Tudi cepljeni se morajo držati ukrepov in tudi cepljeni bi se morali redno testirati. Poznam 2 primera, kjer je cepljeni predal virus naprej, sta bila prepričana da ker sta se cepila ne moreta nobebega okužiti.
Blasted Freak
12. 11. 2021 12.55
-1
Imam kolega ki je star 39let je polno cepljen in je že tri tedne na intenzivnem oddelku in ni pri zavesti... Bil je športnik, vedno zdrav, poln energije, nasmejan zdaj pa nepremično leži na intenzivnem oddelku in njegova družina sploh ne ve če ga bo še kdaj videla živega. Poleg tega mu je marca umru oče(63let) 2dni po drugi dozi cepiva(zadela ga je kap). Zdaj te pa vprašam kako misliš da se počutijo njegova žena in otroci?... Kako misliš da se počuti njegova mati ki ima 62let in je pokopala moža zdaj pa zgleda da bo še sina?... Kje je tisti mili potek bolezni? Zakaj je pristal na intenzivni če je polno cepljen in naj bi cepivo delovalo kot je treba? Zakaj je cepljen še vedno prenašalec in se še vedno lahko okuži če cepivo deluje?
Helheima
10. 11. 2021 19.46
+8
sej vemo da pod te "necepljene" spadajo tud uni s sam enim odmerkom ane?!?!?! zakaj noben ne pove kok je takih na intenzivni? al to ni pomemben podatek?
Supervillain
10. 11. 2021 19.44
-13
In komentatorji spet kao bolj pametni od zdravstva in znanosti phahaha zgoraj napisano kakšno je stanje ni pa nobena laž,nateg in pravljica tisti,ki samo tako trdite mora biti nekaj hudo narobe z vami.Genij NO.1
Lojze Biber
10. 11. 2021 19.48
+7
arapayma
10. 11. 2021 19.48
+8
Sars2
10. 11. 2021 19.43
+15
Vulkanizerji izgorevajo,bodo tudi povabili ljudi tja delat,pa dobli visoke covid dodatke..
Helheima
10. 11. 2021 19.46
+8
pa je to vsako leto 2x na leto, pa se nobenmu ne smiljo
Peter Ali?
10. 11. 2021 21.45
+0
A to bi naj bilo smešno? No, če slučajno vsaj pol resno misliš, bi bilo mogoče prav da bi bil ti prvi, pri katerem bo zmanjkalo kadra za pravočasno in strokovno obravnavo. Posledice so realne, namesto manjših posledic hujše dolgoročne; namesto hujših - smrt.
Peter Ali?
10. 11. 2021 21.49
+3
A mogoče osebno poznaš vsaj kakšno medicinsko sestro ali tehnika? Pa kakšni so njihovi turnusi, obremenitve in plače ... čez celo leto, tudi ko ni pandemije. Se mi zdi, da če bi to poznal, bi ugotovil, da je največji (črni) vic, da sploh primerjaš vulkanizerje in medicince. Za vulkanizerje še nisem slišal, da bi množično bežali v druge poklice in čaz meje Slovenije.
Wiliam McLadden
10. 11. 2021 19.42
+9
Kolilo je prebolevnikov, zakaj nikjer tega podatka?
evilgirl
10. 11. 2021 20.36
+3
Ker jih skorajda ni takih, ki bi se ponovno okužili in še tisti ki so, ne pristanejo v bolnicah.
kr nekdo
11. 11. 2021 08.36
+0
evilgirl -malo se motiš. so tudi taki, ki v 4 mesecih dvakrat prebolijo in prvič z lahkoto prebolijo, drugič pa veliko težje- Pazi to je manj kot pol leta po prebolevnosti
AlexReal
11. 11. 2021 08.43
+1
Da je med njimi 80% necepljenih, te ne zanima preveč ?
Sars2
10. 11. 2021 19.37
+11
Kamor se Janša vmeša gre vse v maloro,tako kot se je vmešal v cepljenje itd
JEB. MOD.
10. 11. 2021 19.34
+11
a bi kdo hotel pralni stroj brez garancije ki te lahko v 20% ubije?
D0c
10. 11. 2021 19.37
-3
Supervillain
10. 11. 2021 19.48
-4
AlexReal
11. 11. 2021 08.43
+2
JEB. MOD.
10. 11. 2021 19.26
+10
v naši okolici manjkajo trije,so cepljeni!necepljeni smo pa vsi na broju in pripravljeni na martina!
Supervillain
10. 11. 2021 19.36
-11
Helheima
10. 11. 2021 19.48
+4
pri nas isto... cepljeni vsi neki bolani s 39 vročine, smrkavi, z glavoboli,... mi pa] e drugo leto v čakanju tega blazno nalezljovega virusa
AlexReal
11. 11. 2021 08.44
-1
Nič bat, tale Martin vas bo pripeljal od kozarcev na cevke !