Znanost in tehnologija

Začetek CeBITa

Hannover, 09. 03. 2006 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Hannovru se je začel sejem informacijskih tehnologij, telekomunikacij in programske opreme - CeBIT.

Na letošnjem CeBITu se predstavlja 6300 razstavljalcev, med njimi 11 iz Slovenije
Na letošnjem CeBITu se predstavlja 6300 razstavljalcev, med njimi 11 iz Slovenije FOTO: Reuters
Vsebinsko naj bi letošnji CeBIT tako zajemal ves digitalni svet, pri čemer je glavna tema vse večja tehnološka konvergenca, pojasnjujejo organizatorji sejma. Digitalne aplikacije, ki so bile še nedolgo nazaj omejene le na delovna mesta, namreč vedno pogosteje najdejo svoje mesto tudi pri potrošnikih ter obratno. Vsi trendi pa kažejo na še nadaljnjo konvergenco.

Letošnji sejem, ki bo potekal do 15. marca, na približno 310.500 kvadratnih metrih razstavnih površin gosti okrog 6300 razstavljalcev iz 71 držav. Ti obiskovalcem, lani jih je bilo okrog 480.000, predstavljajo vrsto novih naprednih proizvodov, od mobilnih telefonov in ultra lahkih prenosnikov do zmogljivih kompaktnih digitalnih fotoaparatov.

Letošnji CeBIT je v sredo zvečer uradno odprla nemška kanclerka Angela Merkel, ki je med drugim predstavila načrte za spodbuditev nemške visokotehnološke industrije z več širokopasovnimi internetnimi povezavami in večjimi naložbami v raziskave in razvoj. Informacijska tehnologija po njenih besedah igra vse večjo vlogo na skorajda vseh področjih življenja, kot so promet, varnost, komunikacije, šport, kultura, zabava.

Med drugim Nokia v Hannovru predstavlja nov mobilni telefon Nokia 7380
Med drugim Nokia v Hannovru predstavlja nov mobilni telefon Nokia 7380 FOTO: Reuters

Prodaja v industriji elektronike in telekomunikacij v EU naj bi se po pričakovanjih v letošnjem letu povečala za 3,2 odstotka na 643 milijard evrov, v letu 2007 pa še za tri odstotke, v svojem poročilu ugotavlja iniciativa European Information Technology Observatory. Po mnenju poznavalcev bodo k rasti prispevali zlasti lahki prenosniki, mobilni telefoni z večpredstavnimi storitvami, manjši in zmogljivejši digitalni fotoaparati ter aplikacije s tehnologijo RFID.

Na CeBITu tudi slovenski proizvajalci

Na sejmu v Hannovru, sodeč po podatkih na uradni spletni strani sejma, sodeluje tudi 11 slovenskih razstavljalcev. To so ADD, Creatoor, Gama System, Globtel, IPS, Iskra Sistemi, Iskratel, Marg, Orfik, Tipro Keyboards in Xlab.

Boj med HD DVD in Blu-rayem

Za najbolj težko pričakovano novost na prvi dan sejma je poskrbel Microsoft, ki je skupaj s Samsungom in Intelom predstavil mini prenosni računalnik, ki je pod vzdevkom Origami več mesecev sprožal ugibanja, za kakšen izdelek sploh gre. Sedaj je končno jasno, da je t.i. ultra mobilni osebni računalnik (UMPC) križanec med multifunkcionalnim mobilnim telefonom in lahkim tabličnim računalnikom z zaslonom na dotik.

Letošnji veliki športni dogodki, vključno z zimskimi olimpijskimi igrami v Torinu in prihajajočim svetovnim nogometnim prvenstvom v Nemčiji, pospešujejo tudi prodajo zaslonov z ravnim ekranom za najsodobnejše visokoločljivostne televizorje (HDTV). Na pohod v dnevne sobe se pripravljajo tudi visokoločljivostni snemalniki DVD, kjer pa se odvija boj med dvema standardoma - HD DVD (Toshiba, Microsoft in NEC) in Blu.ray Disc (Sony, Panasonic, Sharp).

Mini robota podjetja NEC

Japonski NEC med drugim predstavlja mini robota z dvema vgrajenima kamerama in štirimi mikrofoni, ki lahko prepozna ljudi z uporabo biometričnih znakov in jih ustrezno nagovori. Electrolux predstavlja robotsko vrtno kosilnico, tajvanski Asiamajor pa je razvil spletno kamero, ki lahko uporabnika naredi bolj privlačnega, kot je v resnici. Poleg tega je mogoče videti tudi e-oblačila in avtomobile prihodnosti ter proizvode za storitev triple play.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.