Znanost in tehnologija

Vilenica tokrat tudi v digitalni obliki

, 02. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnje mednarodno literarno srečanje Vilenica 2002 bo skušalo "začetniško izkoristiti nove medije", pravijo prireditelji. Tako bodo vsi nastopi avtorjev na literarnih večerih opremljeni s simultanimi prevodi v slovenščino in angleščino, ki jih bodo s pomočjo računalniške tehnologije projicirali na platno.

Tehnologija, ki jo uvajajo, predstavlja eksperimentalno osnovo za bodoče multimedialno predstavitev literature na Vilenici, s čimer želijo postati svetovni, globalni dejavnik, je dejal direktor Vilenice Iztok Osojnik. Srečanje, ki se ga bo udeležilo približno 120 avtorjev iz 31 držav, se bo pričelo z literarnim branjem šestih udeležencev ob 21.30 v dolini lurške matere božje v Lipici.

Po vsebinski plati se bo program 17. Vilenice vrtel okoli odnosa med tekstom in sliko, v polju med literarnim in digitalnim zapisom, analogno in virtualno projekcijo, med sliko, glasom in pisavo. Poleg delavnice na to temo, ki jo bo vodil Michael Rutschky, so pripravili tudi nekaj večdisciplinarnih nastopov oziroma projektov. Slovenski cineast Andrej Zdravič bo na otvoritvenem večeru predstavil svojo svetovno znano video instalacijo reke Soče. Herta Mueller bo v okviru obiska prestolnice v petek, 6. septembra, na Ljubljanskem gradu brala svoje "konstruktivistične" kolaže, Snežana Bukal pa bo istega dne v Lipici predstavila poezijo, napisano na sladje.

Vilenica je vključena tudi v vrsto mednarodnih zvez in projektov, ki delujejo v polju posredovanja literarne ustvarjalnosti, zato bodo na tokratnem srečanju predstavili vrsto spletnih mrež in magazinov.

Predstavili bodo tudi primer spletne knjižnice www.ceeol.com in portal Vilenice www.festorg.org, ki je izvirni primer mednarodne spletne organizacije Zveze mednarodnih festivalov s celega sveta.