Znanost in tehnologija

Vedno več nezaželene pošte

Seattle, 01. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pri Microsoftu pravijo, da bo v naslednjih mesecih in letih vedno več nezaželene pošte.

Dobra novica je ta, da kljub temu, da bo poslane več nezaželene pošte, jo bodo tisti, ki si zavarujejo svoje računalnike, v svoje predale dobivali manj. Razlog, da bodo uporabniki dobivali manj nezaželene pošte, je v tem, da se je računalniška industrija končno združila v reševanju tega problema. Eno samo podjetje tega ne more odpraviti, je prepričan George Webb, ki je pri Microsoftu odgovoren za “anti-spam” strategijo.

Eden od prvih rezultatov tega sodelovanja je, da se združi prej konkurenčne predloge glede ustavitve nezaželene pošte. Microsoft je z Amazonom in “anti-spam” podjetjem Brightmail prišel na idejo o “Caller ID” za elektronsko pošto. Ta preverja, če je pošta prišla od tam, od koder piše, da naj bi. Namera je, da se bojuje proti nezaželeni pošti, ki zakriva originalen naslov. Predstavili so tudi pristop identifikacije pošiljatelja “Sender ID”, ki omogoča vključitev internetnega naslova pošiljatelja v sporočilo, kar prejemniku omogoča potrditev identitete pošiljatelja.

Microsoft skuša najti tudi način, kako ločiti nezaželeno pošto od reklamne pošte, ki jo ljudje radi prejemajo.

Ljudje se zaradi nezaželene pošte zelo jezijo in posledično manj uporabljajo e-maile. Kljub temu pa so si priskrbeli veliko programov proti nezaželeni pošti. Spamerjem bo odklenkalo le, če se naredi napredek na več področjih.