Znanost in tehnologija

Več kot svet na dlani

Palo Alto, 01. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

HP je predstavil novi dlančnik iPAQ h6340, ki omogoča več načinov brezžične povezave, surfanje po internetu, klicanje kot z mobilnikom in še veliko več.

Vrhunska komunikacijska orodja novega HP iPAQ h6340 omogočajo pošiljanje in branje elektronske pošte, pošiljanje kratkih sporočil, brskanje po internetu, GSM telefonske pogovore ter GPRS prenos podatkov. Z dlančnikom HP iPAQ h6340 bodo odpravljeni vsi izgovori, zakaj se ne podati na pot. Različni načini brezžičnih povezav omogočajo enostavno uporabo mobilnih sistemov in podatkovnih mrež za hiter prenos glasu in podatkov.

HP iPAQ h6340 deluje z novim operacijskim sistemom Microsoft® Windows Mobile™ 2003 for Pocket PC Phone Edition, poganja pa ga Texas Instruments OMAP procesor. Uporabniki, ki svoje delo opravljajo na Microsoft Exchange 2003 okoljih, bodo lahko enostavno sinhronizirali svoj dlančnik s pomočjo WLAN in WWAN rešitev. Tako jim bo omogočen prenos elektronske pošte in pripetih datotek ter urejanje in posodabljanje koledarja ter kontaktov.

HP iPAQ h6340 deluje tudi kot GSM mobilni telefon. Uporabnik lahko opravlja mednarodne telefonske pogovore z zagotovljeno visoko kakovostjo glasu in hitrim prenosom. Dlančnik namreč dinamično podpira globalno najbolj razširjene GSM frekvence (850, 900, 1800 in 1900 MHz). Po želji lahko uporabnik sam izbere želeno frekvenčno področje delovanja.

GPRS storitev omogoča brezžično pošiljanje in sprejemanje elektronskih sporočil, brskanje po spletnih vsebinah ter dostop do korporativnih podatkov. Storitev, kot je samodejno obveščanje, svetuje uporabniku, kateri prenos podatkov je v trenutku uporabe najhitrejši in najzanesljivejši. Uporabnik lahko tako med samim delom preklaplja med Wi-Fi in GPRS načinom brezžičnega prenosa podatkov. Tudi med samim GSM pogovorom dlančnik uporabnika samodejno obvesti o novi prispeli elektronski pošti, hkrati pa ga med branjem pošte samodejno obvesti o prispelem telefonskem klicu.

WLAN tehnologija omogoča optimalno izrabo tovrstnih storitev na letališčih, v hotelih in povsod, kjer ponujajo WLAN storitev. Bluetooth tehnologija pa ponuja možnost dostopa do naprav, ki podpirajo to tehnologijo. Uporabnik bo tako lahko dostopal do zasebnega omrežja, interneta, elektronske pošte, dokumentov na omrežju in neposredno pošiljal dokumente v tiskanje na tiskalnike, ki podpirajo Bluetooth tehnologijo. Kupci dlančnika bodo med drugim prejeli tudi priročno tipkovnico za enostavnejše sestavljanje elektronske pošte in kratkih sporočil. Integrirana SDIO razširitvena reža pa omogoča enostavno povečanje pomnilniške zmogljivosti dlančnika ali priključitev kartic za brezžični prenos podatkov.

Dlačnik vsebuje HP File Store rešitev z 20 MB trajnega spomina za shranitev kritičnih podatkov, ki zahtevajo obstojen in varen trajni pomnilnik. HP iPAQ h6340 prav tako vsebuje 64 MB SDRAMa, od tega 55 MB uporabniku dosegljivega kot dodaten pomnilnik. HP iPAQ Backup aplikacija varuje podatke z načrtnim varnostnim shranjevanjem datotek v stisnjeno obliko, z nadzorom nad porabo baterije in z zaščitnim geslom. Za najvišjo raven zaščite pri WWAN ali WLAN brezžičnem delu na omrežjih pa poskrbijo rešitve VPN (Virtual Private Network) in WEP (Wired Equivalent Privacy).