Znanost in tehnologija

Telekom naj pripravi novo ponudbo

Ljubljana, 21. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija na področju širokopasovnega dostopanja do interneta prek ADSL beleži višjo rast števila uporabnikov od povprečja EU.

APEK Telekomu svetuje naj pripravi novo ponudbo na področju ADSL
APEK Telekomu svetuje naj pripravi novo ponudbo na področju ADSL FOTO: POP TV

Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) ugotavlja, da Slovenija na področju širokopasovnega dostopanja do interneta prek ADSL beleži višjo rast števila uporabnikov od povprečja EU. Hkrati pa se s tem tržni delež alternativnih operaterjev, ponudnikov te storitve, ne povečuje in je v primerjavi s povprečjem EU nizek. APEK zato poziva Telekom Slovenije, da v najkrajšem možnem času pripravi novo ponudbo, ki bo omogočila lažji vstop novim operaterjem na trg.

Kot so sporočili iz APEK, je s stališča ocene konkurenčnih razmer na trgu širokopasovnega dostopanja prav delež novih operaterjev na trgu ADSL posebej pomemben, saj gre za najnaprednejšo in najkonkurenčnejšo tehnologijo. Za vstopanje novih operaterjev na trg, posebej v začetni fazi, se je v praksi držav EU izkazal kot najboljši način zakup širokopasovnega omrežja nacionalnega Telekoma, ker ne zahteva velikih začetnih investicij, medtem ko bo metoda razvezave krajevne zanke možna, ko novi operaterji že pridobijo zadosten tržni delež.

Slovenija beleži višjo rast dostopanja do interneta prek ADSL (Foto: Reuters)
Slovenija beleži višjo rast dostopanja do interneta prek ADSL (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Agencija je preučila operatersko ponudbo Telekoma Slovenije za zakup širokopasovnega omrežja za dostop do interneta. Trenutno ponuja Telekom operaterjem tri možnosti. Za vstop novih operaterjev je najugodnejša zadnja Telekomova ponudba širokopasovni dostop do ponudnikov internetnih storitev (IP/MPLS omrežje), ker ponuja cene odvisno od dejanskega števila uporabnikov, medtem ko ocenjuje agencija ostali dve kot problematični s stališča optimizacije zakupljenih zmogljivosti, saj sta zasnovani na zakupu navideznih kanalov.

APEK je preučil ponudbo Telekoma Slovenije tudi s cenovnega vidika in jo primerjal z maloprodajnimi cenami ADSL storitev, ki jih svojim uporabnikom ponuja Siol, hčerinska družba Telekoma Slovenije. Agencija je ugotovila, da so Telekomove operaterske cene neprimerne za oblikovanje učinkovitega poslovnega modela, kar še posebej velja pri oblikovanju ponudbe za manjše skupine uporabnikov.