Znanost in tehnologija

Sun in Microsoft ponovno sodelujeta

Seattle, 05. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Microsoft in Sun sta pripravila prvovrstno presenečenje s sklenitvijo premirja in novega sodelovanja za dobo naslednjih deset let.

Po dobrem desetletju sporov na sodiščih sta podjetji Microsoft in Sun sklenili, da dosežeta sporazum, s katerim prekinjata vse nerazrešene spore iz preteklosti.

Microsoft bo tako družbi Sun Microsystems plačal skoraj 2 milijardi ameriških dolarjev za poravnavo in kršitve patentov v preteklosti, podjetji pa sta se dogovorili tudi za nadaljnje tesnejše sodelovanje.

Glavni izvršni direktor podjetja Sun Microsystems Scott McNealy in Microsofta Steve Ballmer na tiskovni konferenci (Foto: Reuters)
Glavni izvršni direktor podjetja Sun Microsystems Scott McNealy in Microsofta Steve Ballmer na tiskovni konferenci (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

S sklenjenim sporazumom sta se podjetji dogovorili, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih že razvijata. Microsoft bo družbi Sun omogočil dostop do protokolov in vmesnikov v okolju Windows, kasneje pa tudi dostop do tehnologij v svojih poštnih in podatkovnih strežnikih. Podjetji bosta začela tudi sodelovati v povezovanju jave in arhitekture .NET. Za nameček, bo Microsoft podelil certifikate za Sunove strežnike s procesorji Intel in AMD, s čimer bi lahko Sun začel prodajati na svoji strojni opreme tudi Microsoftove proizvode.

Čeprav bo podjetje Sun kmalu dobilo obljubljeni denar, bo zaradi zmanjševanja stroškov odpustilo kar 3.300 delavcev, saj so rezultati v zadnjem četrtletju precej slabši od načrtovanih (govori se o izgubi med 700 in 800 milijoni dolarjev).