Znanost in tehnologija

Strožje kazni za filmsko piratstvo

New York, 12. 12. 2005 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriško združenje filmske industrije zahteva strožje kazni za piratsko snemanje filmov v kinodvoranah.

Igralka Anne-Marie Johnson na konferenci združenja MPAA o tožbah ilegalnih snemanj filmov
Igralka Anne-Marie Johnson na konferenci združenja MPAA o tožbah ilegalnih snemanj filmov FOTO: Reuters

Ameriško združenje filmske industrije (MPAA) v okviru svoje kampanje proti piratstvu želi doseči, da se v ameriški zvezni državi New York uvede strožje kazni za posameznike, ki v kino dvorano pritihotapijo video kamero in z njo nezakonito posnamejo film.

V New Yorku je namreč tovrstno nezakonito početje zelo razširjeno, kljub temu pa so kazni za kršitelje med najnižjimi, saj so ti, če jih ujamejo pri tem kaznivem početju, kaznovani z največ 250 dolarji denarne kazni. V skladu s predlogom MPPA bi se najvišja kazen za takšne kršitelje zvišala na do 1000 dolarjev denarne kazni in enega leta zapora. Poleg tega bi policija imela pristojnost, da kršitelje aretira na mestu samem.

Če bodo zakonodajne oblasti v New Yorku sprejele ta predlog, se bo New York pridružil že kar nekaj državam, ki so v zadnjih letih poostrile kazni za filmsko piratstvo. Pri tem nekateri strokovnjaki opozarjajo, da uvedba tako strogih kazni za v bistvu najmanjše prestopnike v piratskem svetu ni pravi pristop. Poleg tega se sprašujejo, ali bi takšna kazen doletela tudi 16-letnika, ki s kamero opremljenim mobilnikom naredi foto posnetek slike na platnu.