Znanost in tehnologija

Slovenci veliki pirati

Ljuubljana, 29. 05. 2006 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Sloveniji je stopnja nezakonite programske opreme v lanskem letu znašala 50 odstotkov.

Rezultati mednarodne raziskave o stopnji nezakonite uporabe programske opreme, ki jo je izvedla mednarodna analitska hiša IDC, so pokazali, da je bilo lani 35 odstotkov programskih paketov, nameščenih na osebne računalnike po vsem svetu, nelegalnih. V Sloveniji je bila uporaba nezakonite programske opreme 50 odstotna.

Slednje se odraža v izgubi, ki je globalno znašala 34 milijard dolarjev, kar je 1,6 milijarde dolarjev več kot lani, je sporočilo združenje vodilnih svetovnih razvijalcev programske opreme Business Software Alliance (BSA).

Stopnja nezakonite uporabe programske opreme se je sicr zmanjšala v več kot polovici svetovnih držav (v 51 od 97), ki so bile zajete v letošnji študiji, in se povečala v samo 20 med njimi. Globalno ostaja stopnja piratstva nespremenjena že od leta 2004, zaradi velikih razvitih trgov, kot so ZDA, zahodna Evropa in Japonska, ki dominirajo na trgu programske opreme. 

Stopnja piratstva na Kitajskem in v Rusiji je med letoma 2004 in 2005 padla za štiri odstotne točke, v Indiji pa za dve odstotni točki. Stopnja piratstva je padla v 19 od 26 držav na Bližnjem vzhodu in v Afriki ter v 15 od 18 držav v srednji Evropi.V Sloveniji se je uporaba nezakonite programske opreme od lanskega leta znižala za en odstotek.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

targetmm@email.si
07. 06. 2006 08.07
Seveda bo piratov vedno dovolj. V tujini, lahko dobiš programsko opremo in računalnike, ki jih po 1 mesecu vrneš, če ti ne ustreza. pri nas je potrebno vse kupiti, potem, pa vidiš, da je v glavnem napisanega ogromno, v praksi pa ne dobiš, kar si mislil, da oprema ponuja. Seveda pa je to tudi stvar standarda in cen programske opreme.
darja.trontelj@belinka.si
07. 06. 2006 07.26
Pirati so vedno bili in bodo. Takšni ali drugačni. Vprašanje je samo ali bomo imeli mi oziroma Slovenija kaj od tega. IMEJMO ČIM VEČ!
tsiolkovsky@email.si
04. 06. 2006 19.26
Da bi pomagali zmanjševati stopnjo piratstva bi morale vlade, učitelji in starši bolj aktivno poučevati otroke in ostale o prosti, brezplačni in odprtokodni programski opremi, kot je na primer brskalnik Firefox, pa pisarniški paket OpenOffice.org in operacijski sistem Linux.
zverrina@hotmail.com
03. 06. 2006 22.32
kaj pa prčakujete glede na cene cdjev in ostalih stvari pr nas?!