Znanost in tehnologija

Skupnega formata za diske ne bo

Tokio, 23. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Toshiba in Sony se nista dogovorila o skupnem standardu za naslednjo generacijo nosilcev DVD, zato bosta še naprej razvijala vsak svoj format.

Japonska proizvajalca elektronike Toshiba in Sony se nista uspela dogovoriti o skupnem standardu za naslednjo generacijo nosilcev DVD, zato bosta še naprej razvijala vsak svoj format naslednika današnjih nosilcev DVD.

Nasledniki današnjih nosilcev DVD, ki naj bi na trg prišli še letos, naj bi omogočali kinematografsko kakovost slike in nove možnosti interaktivne zabave.

Gre za že več let potekajoči dvoboj med formatoma HD DVD in Blu-ray, ki spominja na podoben boj med video formatoma VHS in Betamax v 70. letih minulega stoletja. Takrat se je na koncu bolje odrezal VHS.

Toshiba, ki razvija format HD DVD, je sicer pojasnila, da pogovori s Sonyjem, ki je nosilec formata Blu-ray, še potekajo, vendar pa zaradi zaenkrat nedoseženega dogovora o skupnem formatu nadaljuje s proizvodnjo svojega formata. Predstavniki Sonyja pa so pojasnili, da se bodo pogajanja nadaljevala, če bo za to priložnost. Ob tem poudarjajo, da je zaželeno, da na trgu nastopa enoten standard, hkrati pa izpostavljajo, da njihov Blu-ray prinaša veliko tehnoloških izboljšav in prednosti.

Potrošniki ne bodo imeli težav

Če do dogovora o skupnem standardu ne bo prišlo, potrošniki po mnenju analitikov zaradi tega ne bi smeli imeti preveč težav. V današnji, digitalni dobi je namreč lažje razviti multifunkcionalno strojno opremo, ki omogoča predvajanje več različnih formatov.

Blu-ray naj bi bil dražji

Na Sonyjeve plošče Blu-ray naj bi bilo sicer po pričakovanjih mogoče zapisati večjo količino podatkov, pri čemer pa naj bila njihova proizvodnja, vsaj kratkoročno, dražja, ker se njihov format bolj razlikuje od današnje generacije DVD.

Nekatera podjetja, kot je na primer Thomson, so ob tem že dejala, da bodo podprli oba formata, tako HD DVD kot Blu-ray.

Kdo podpira koga?

Med podporniki formata Blu-ray so Apple Computer, Dell, Hewlett-Packard in Samsung Electronics, med filmskimi studii pa tehnologijo Blu-ray podpirata Walt Disney in Sony Pictures Entertainment. Za HD DVD pa so se opredelili Paramount Pictures, Universal Pictures in Warner Brothers Studios.