Znanost in tehnologija

Še tri tedne za obrambo

Bruselj, 24. 01. 2006 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bruselj je dal Microsoftu tri tedne časa za obrambo pred tožbo, ki se nanaša na monopolni položaj družbe.

Evropska komisija je ameriški družbi Microsoft dala še tri tedne časa, da ji odgovori pritožbo, ki jo je komisija podjetju poslala 22. decembra lani. Rok bi se sicer iztekel v sredo, zdaj pa je po navedbah tiskovnega predstavnika komisarke za konkurenco Neelie Kroes Jonathana Todda prestavljen na 15. februar. 

Komisija je konec decembra Microsoft opozorila, da ne spoštuje nekaterih obveznosti, ki mu jih je naložila marca 2004. Tedaj je Bruselj Microsoftu zaradi skoraj monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov poleg kazni v višini 500 milijonov evrov naložil še sprejetje dodatnih ukrepov. 

Če Microsoft omenjenih ukrepov ne bo sprejel oziroma komisiji ne bo posredoval odgovora z utemeljitvijo, zakaj tega ne stori, mu skladno z decembrsko odločitvijo komisije grozijo dnevne kazni v višini do dveh milijonov evrov.

Med drugim mora družba na evropskem trgu ponuditi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player, konkurentom na trgu programske opreme pa razkriti tisti del kode Windowsov, ki omogoča učinkovito komunikacijo Microsoftovih izdelkov z izdelki njegovih konkurentov. 

SORODNI ČLANKI