Znanost in tehnologija

Prihajajo mobilni telefoni z Androidom

Barcelona, 13. 02. 2008 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na prireditvi 'Mobile World Congress' so predstavili prototipe mobilnih telefonov, ki jih poganja operacijski sistem Google Android.

Gre za operacijski sistem, katerega izhodišče je odprtokodni Linux, ki ga razvijalci aplikacij prirejajo za uporabo na mobilnih telefonih. Nova platforma naj bi tako proizvajalcem mobilnih telefonov omogočala, da svoje aparate razvijejo izključno na odprti kodi. Android bo tako imel med drugim lasten uporabniški vmesnik, posredniški sistem in aplikacije, med katerimi bodo tudi brskalnik, odjemalec elektronske pošte in prikazovalnik zemljevidov.

Proizvajalci navajajo, da bo Android močno poenostavil razvoj mobilnih telefonov, predvsem naj bi odprtokodna platforma zmanjšala stroške proizvodnje, kar naj bi v nižji ceni mobilnih telefonov občutili tudi kupci.

Vodilni pri razvoju operacijskega sistem Android je gigant Google, sistem pa razvija še več kot 30 drugih podjetij. Prototipe mobilnih telefonov z Androidom so tako predstavili proizvajalci čipov Marvell, ARM, Qualcomm, Texas Instruments, NEC in ST Microelectronics.

Poleg tega je na kongresu v Barceloni sedem različnih podjetij (med njimi Samsung in LG) predstavilo mobilne telefone, ki bodo uporabljali odprtokodni sistem Limo, ki ga tako kot Android razvijajo iz odprte kode Linux.

Proizvajalci so optimistični in napovedujejo, da bodo prvi mobilni telefoni z odprtokodnim operacijskim sistemom na tržišču še v letošnjem letu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.