Znanost in tehnologija

Pomembnost interneta

Bruselj, 21. 03. 2006 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po ocenah Evropske komisije je uvedba širokopasovnega dostopa do interneta ključnega pomena.

Po ocenah Evropske komisije je uvedba širokopasovnega dostopa do interneta ključnega pomena za rast in nova delovna mesta v Evropi. Zato je v Bruslju pozvala k izvajanju ustrezne evropske zakonodaje na področju telekomunikacij, strukturne pomoči in politike razvoja podeželja skladno s pravili o državnih pomočeh, s čimer bi zagotovili dostop do visoko zmogljivega širokopasovnega interneta vsem Evropejcem, še zlasti na manj razvitih območjih Evropske unije.

"Širokopasovni internet je nujen pogoj za spletno poslovanje, gospodarsko rast in zaposlovanje. Vendar pa ne bi smel biti omejen na večja mesta. Če bodo EU in države članice pametno uporabile vse instrumente, širokopasovni internet za vse Evropejce do leta 2010 zagotovo ni izven dosega. A ukrepati moramo sedaj," je dejala evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding, ki je skupaj s komisarkami za konkurenco Neelie Kroes, za regionalno politiko Danuto Huebner ter za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel predstavila poročilo z naslovom Zmanjševanje razlik pri razvoju širokopasovnih omrežij.

V zadnjih treh letih je Evropa zabeležila hiter napredek pri razvoju širokopasovnih omrežij, kar komisija pripisuje kombinaciji vse bolj konkurenčne infrastrukture in učinkovite zakonodaje na področju telekomunikacij. Tako je imelo leta 2005 dostop do širokopasovnih omrežij 13 odstotkov prebivalstva oziroma približno četrtina gospodinjstev, kar pomeni skoraj 60 milijonov linij po vsej EU.

Kljub hitri rasti pa širokopasovni dostop še ni dosegel nekaterih najmanj razvitih območij unije. Medtem ko je bil širokopasovni dostop leta 2005 v petnajstih "starih" članicah unije na voljo več kot 90 odstotkom podjetij in gospodinjstvom v urbanih predelih, jih je na podeželju imelo le približno 60 odstotkov, še večji pa je razkorak v novih članicah.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.