Znanost in tehnologija

Open source pivo v3.0

Ljubljana, 08. 09. 2006 00.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kaj se zgodi, če se princip prostega programja uporabi pri varjenju piva?

Prva serija FREE BEERa v3.0 je že razprodana.
Prva serija FREE BEERa v3.0 je že razprodana. FOTO:

FREE BEER je prvo open source pivo na svetu, nastalo pred dvema letoma kot skupen projekt študentov Copenhagenške univerze in umetniške skupine Superflex. Cilj projekta je bil uporabiti pricip prostega programja na splošnem izdelku, kot je to pivo.

FREE BEER je srednje močno pivo (5,1% vol), zlato rdeče barve z dodanimi zrni guarane, kar mu daje značilen okus. Recept za pivo ter blagovna znamka sta zaščteni s Creative Commons Share Alike licenco, kar pomeni, da ga lahko vsak izdeluje, tudi s spremenjenimi sestavinami, in tudi prodaja, pod pogojem, da izdelek zadrži isto licenco in da se omeni izvirni avtor.

Zahvaljujoč številnim pivcem, ki so lahko aktivno sodelovali pri razvoju projekta, je v dveh letih letih FREE BEER prišel že do verzije 3.0.

In čeprav je Richard M. Stallman v svoji legendarni izjavi razložil princip prostega programja kot: Prosto programje je stvar svobode, ne cene, Prosto(free) kot svoboda govora in ne kot brezplačno pivo. (Free as in free speech, not as in free beer), je v tem primeru FREE BEER tudi odprt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RudiBr
09. 09. 2006 09.46
Verjetno bo namesto hladilnika za procesorje. :))
IT_kritik
08. 09. 2006 10.14
Haha in največji porabniki so razni LUG-i :) me zanima če pride tole pivo tud zravn serverjev od IBM a :)