Znanost in tehnologija

Odložili kaznovanje Microsofta

Bruselj, 28. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je zamrznila izvajanje ukrepov proti ameriškemu podjetju Microsoft zaradi kršenja zakonodaje s področja konkurence.

Bill Gates
Bill Gates FOTO: Reuters

Izvajanje kazni je zamrznjeno, dokler evropsko sodišče ne bo odločilo o pritožbi ameriškega podjetja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropska komisija je obvestila Sodišče prve stopnje, da se je odločila, da ne bo izvajala ukrepov, ki so bili sprejeti 24. marca, dokler sodišče preučuje zahtevo Microsofta, je v nedeljo sporočila komisija.

Komisija je ob tem poudarila, da njena odločitev ne postavlja pod vprašaj ukrepov, za katere so se v Bruslju odločili marca in so "primerni, uravnoteženi in potrebni za obnovo konkurence na trgu".

Okna brez medijskega predvajalnika?

Danes se sicer izteče trimesečni rok, ki ga je Evropska komisija dala ameriškemu računalniškemu gigantu, da ponudi novo različico sistema Okna brez digitalnega medijskega predvajalnika Windows Media Player. V 120 dneh pa mora Microsoft skladno z zahtevo komisije objaviti tudi "popoln in natančen" zapis Oken, s čimer bo svojim konkurentom omogočil zagotavljanje "polne skladnosti" oziroma "pogovarjanje" njihove programske opreme z operacijskim sistemom Windows. Komisija je Microsoftu naložila tudi plačilo 497 milijonov evrov kazni zaradi omejevanja konkurence na evropskem notranjem trgu.

Ameriška družba je v petek pred Sodiščem prve stopnje v Luksemburgu vložila zahtevo za začasno odredbo o zamrznitvi izvršbe, tako da ne bi bila prisiljena takoj plačati omenjene kazni. Družba se je sicer že 8. junija pritožila na odločitev komisije in zahtevala njeno razveljavitev. Glavni odvetnik Microsofta v Evropi Horacio Gutierrez je pritožbo utemeljil z argumentom, da odločitev komisije škoduje inovativnim prizadevanjem uspešnih podjetij. Takšne odločitve negativno vplivajo na spodbude za raziskave in razvoj, ki so pomembne za globalno gospodarsko rast, so bili prepričani v Microsoftu.