Znanost in tehnologija

Nova pritožba zoper Microsoft

Bruselj, 23. 02. 2006 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoftovi tekmeci so vložili novo pritožbo zaradi kršenja pravil konkurenčnosti računalniškega velikana.

Skupina Microsoftovih tekmecev, ki vključuje podjetja IBM, Nokia, Oracle in Sun Microsystems, je pojasnila, da je vložitev pritožbe edini način za "odpravo Microsoftovega protikonkurenčnega vedenja". Skupina Microsoftovih tekmecev od Evropske komisije zahteva, naj konča prakso, ki krepi obstoječi monopol Microsofta in razširja njegovo tržno prevlado na trenutnih in prihodnjih trgih.

"Smo na križišču. Bo prevladujočemu igralcu dovoljeno, da nadzira pogoje, ali bodo prevladala pravila, ki zagotavljajo konkurenčnost v korist vseh?" so v pritožbi zapisala podjetja.

Na pritožbo so se pri Microsoftu že odzvali

Na naše inovacije se podjetja pogosto odzivajo s sprožitvijo sporov, so pojasnil pri Microsoftu. "Pričakovali smo, da se bodo ob uvedbi novih proizvodov, ki so v korist potrošnikov, kot sta na primer novi tehnološki pridobitvi Office 12 in Windows Vista, nekateri tekmeci vložili pritožbe," so pojasnili v podjetju.

Microsoftu visoka denarna kazen

Evropska komisija je sicer marca leta 2004 Microsoftu naložila plačilo 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega, skoraj monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov.

V Bruslju so poleg tega zahtevali, naj ameriški gigant na evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in naj konkurentom na trgu programske opreme razkrije tisti del kode Windowsov, ki omogoča učinkovito komunikacijo Microsoftovih izdelkov z izdelki njegovih konkurentov.

Microsoft se je na odločitev komisije pritožil, vendar je sodišče prve stopnje v Luksemburgu pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. Omenjeno sodišče bo sicer konec aprila opravilo tudi prvo zaslišanje v zvezi s tožbo, s katero Microsoft izpodbija odločitev komisije iz marca 2004.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.