Znanost in tehnologija

Možnost izklopa interneta v tujini odslej obvezna

Bruselj, 01. 03. 2010 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mobilni operaterji morajo odslej zagotoviti možnost prekinitve povezave z internetom, ko uporabnik gostuje v tujem omrežju. Šokov ob računih za mobilnike naj tako ne bi bilo več.

Odslej je možnost izklopa interneta, kadar je uporabnik v tujini, obvezna.
Odslej je možnost izklopa interneta, kadar je uporabnik v tujini, obvezna. FOTO: Reuters

Mobilni operaterji v EU so v skladu z lani sprejetimi pravili glede gostovanja od danes naprej obvezani svojim uporabnikom zagotoviti možnost prekinitve povezave z internetom takrat, ko gostujejo v omrežju tujega operaterja. Ta možnost naj bi uporabnike ščitila pred neprijetnimi presenečenji ob prejemu računa, so sporočili iz Bruslja.

Limit pri prenosu podatkov med gostovanjem v omrežjih tujih operaterjev v državah EU so z današnjim dnem uvedli tudi pri slovenskem operaterju Mobitel. Kot so pojasnili v odgovoru za 24ur.com si lahko do konca junija uporabniki preko sporočil SMS sami določijo znesek porabe za paketni prenos podatkov v EU-območju. S 1. julijem pa bo Mobitel vsem naročnikom, ki si limita do navedenega datuma ne bodo vklopili, skladno z uredbo tega vključil samodejno v privzetem znesku 50 evrov brez DDV. Vklopljeni limit si lahko uporabnik spremeni ali izklopi.

Doslej je bilo nemalo primerov, ko so uporabniki, ki so med svojim potovanjem v tujini prek svojega mobilnika ali prenosnika s podatkovno kartico za mobilni dostop do interneta uporabljali spletne storitve, ob prejemu računa doživeli šok zaradi njegove višine.

Do tega šoka je prihajalo zlasti zato, ker so bili uporabniki navajeni, da so v domačem omrežju za določeno fiksno ceno, v katero je bil vključen ali neomejen ali omejen, a še vedno dovolj velik prenos podatkov, internet prek mobilnika uporabljali brez skrbi, da bodo prekoračili omejitev in s tem plačali sicer razmeroma drag prenos podatkov.

Zaradi te brezskrbnosti, neredko pa tudi zmotne prepričanosti, da naročniški paket pokriva tudi prenos podatkov med gostovanjem v tujem omrežju, so uporabniki po deskanju po spletu z mobilnikom v tujini prejemali visoke račune. Bruselj kot primer navaja nemškega popotnika, ki je lani zaradi neprevidne uporabe mobilnega interneta med gostovanjem v francoskem mobilnem omrežju dobil račun v višini 46.000 evrov.

Pri Si.mobilu prav tako uporabnikom omogočajo vklop zaščite oziroma omejitve pred morebitnim visokim računom zaradi podatkovnega gostovanja v EU preko sporočil SMS. Si.mobil uporabnikom omogoča omejitev v višini 60 evrov vključno z DDV. Tudi pri Si.mobilu bodo uporabnika, ki bo zahteval vklop omejitve opozorili, ko bo dosegel 80 odstotkov finančne omejitve, ko pa bo dosegel 100-odstotno finančno omejitev, pa bodo samodejno prekinili prenos, pojasnjujejo v Si.mobilu. S 1. julijem pa bodo tudi v Si.mobilu omejitev v višini 60 evrov vklopili vsem uporabnikom, razen tistim, ki se bodo odločili drugače.

Da se to ne bi več dogajalo, sta Svet EU in Evropski parlament na predlog komisije junija lani sprejela pravila, v skladu s katerimi morajo operaterji zagotoviti omenjeno možnost. V bistvu gre za mehanizem, ki bo v primeru, da uporabnik pri uporabi mobilnega interneta v tujini preseže določeno vsoto, o tem najprej opozoril uporabnika, potem pa prekinil njegovo povezavo.

Operaterji morajo ta mehanizem zagotavljati od marca letos naprej, pri čemer je osnovna mesečna omejitev, pri kateri pride do prekinitve, postavljena na 50 evrov. Operaterji lahko sicer uporabnikom ponudijo kakšno drugačno omejitev. Opozorilo morajo nato poslati, ko uporabnik doseže 80 odstotkov te vsote.

Pri tem v Bruslju pojasnjujejo, da imajo uporabniki do 1. julija letos čas, da se odločijo glede višine omejitve, če se o tem ne bodo odločili, pa bodo po tem datumu omejitev imeli nastavljeno pri 50 evrih.

Komisija še dodaja, da je v skladu z evropskimi pravili cena, ki si jo operaterji zaračunavajo drug drugemu za preneseni megabajt podatkov, omejena na en evro za megabajt. V prihodnjih dveh letih naj bi se ta cena še znižala, kar naj bi se posledično pokazalo v nižjih cenah za uporabo mobilnega interneta v tujini.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
02. 03. 2010 20.48
Jaz vsak dan izklopim internet v svoji tujini
Lan__
02. 03. 2010 09.42
To je zopet klasika, kako ljudje ne znajo prebrati priloženih navodil. VSE se da nastavit in prilagodit, tudi izklopit se da na teh modernih telefonih vse. Da nekdo jamra, da ni vedel, da se to samo osvežuje je pa dokaz neumnosti uporabnika, ki ni sposoben prebrati navodil. Če pa kdo reče, da ne zna potem pa se naj resno vpraša zakaj sploh ima tak telefon... Za afne guncat??
Tumac
02. 03. 2010 09.01
bergfurer se podpisem.....
bergfurer
01. 03. 2010 23.37
na dopustu bom telefon, prenosnik pustil doma ter se izogibal lokalov z internetom. Dopust je samo moj!
supmuhel
01. 03. 2010 21.50
Ce ima kdo moznost, naj na Hrvaskem vzame VIP roaming flat rate za BlackBerry in surfajte po mili volji po celem svetu. vse skupaj stane cca 25 € na mesec. Ze 2 leti ga imam in NI PRESENECENJ ko dobim račun...
_didika_
01. 03. 2010 20.29
Ja iPhone ma res to funkcijo, sam da sem to zacela uporabljat sele ko sem si nalozila en programcek (vsega nekej kb velik) na moj iPhone, dobla sem namrec racun tle v sloveniji Internet 60€ pa sem bla vedno na wifi-ju in mi je tusmobil kar racunal prenos podatkov (ne vem od kje), ta programcek mi pa kar pomaga, je zelo ucinkovit;)
Baphomet
01. 03. 2010 20.01
ma nej rajs cene za internet mal spustijo. cene so nenormalne.
tr00per
01. 03. 2010 18.59
hvala bogu...blackberry sam namreč skoz obdeluje neke podatke elektronska pošta (stalna povezava na gmail) in to po ene 7-14 dni dopusta mal nanese
JozaFric
01. 03. 2010 18.31
Pravilno. Vem za primere, ko so nekateri plačali na Hrvaškem preko 100 €, ker se je mobitel povezoval na internet, ko je samodejno preveral e-maile in podobne zadeve.
laaaaa8
01. 03. 2010 18.13
...aja no jst mam Blackberrya pa ma to funkcijo že skoz notr az druge pa ne vem, sam sigurn se da tud drgje izklopt tko da mal pretiravajo.
laaaaa8
01. 03. 2010 18.13
Preprosto si vklopiš opcijo, da se ti internet samodejno izklopi, ko si u drugih omrežjih.. tko sm jst nardila poleti pa ni blo nič kej velkega računa s hrvaške razn zard klicov ;)
Trenirka_SDS
01. 03. 2010 18.07
nejcf15 Ja valda. Ponesreči si snel nekaj deset megabajtov ;)
Trenirka_SDS
01. 03. 2010 18.06
V tujini glejte Youtube filmčke preko moblinega interneta :))))
gixxer
01. 03. 2010 17.40
kje ste pa zdaj vsi veliki kritiki iPhonov...iPhone ima vgrajeno to funkcijo že od začetka!!!
koly666
01. 03. 2010 17.34
Uff, tega bi se lahko že prej spolnali ! Namreč delam v Italiji in sem imel že rekord 470€ vredno položnico :)) . Edina pametna glede opozoritve ...
Neikius
01. 03. 2010 17.29
Ma retardirano, za nekaj kar operaterje stane točno 0 € ti zaračunajo 40k? Itak.
AbramsMW
01. 03. 2010 17.23
Plačal že 80€ za nekaj obiskov interneteta po naključju za par sekund, in to na hrvaškem. Pravilnik podporam saj je zelo praktičen, ker operaterji ravno s tem namenom ustvarjajo na mobilnikih tipke za hitri dostop do interneta, katere se seveda po naključu zelo hitro spožijo, tako naključje pa potem v tujini stane vsaj nekaj €.
jožek27
01. 03. 2010 16.45
ja. 30€ sem dal ker sem šel lani 2krat ponesreči v srbiji na internet...