Znanost in tehnologija

Miška, s katero “mahate“ po zraku

Redmond, 02. 05. 2008 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potrjen je patent za računalniško miško, ki ne bo potrebovala površine, temveč jo bo mogoče upravljati z “mahanjem“ po zraku.

Marsikdo se sprašuje ali gre za neumnost ali inovacijo. Razvoj optične in laserske tehnologije je pripeljal do tega, da obstoječe računalniške miške izvrstno delujejo na dejansko kakršnikoli površini. Težava pa se pojavi, ko napravico dvignemo, saj postane neuporabna.

Zahtevo za patentiranje “zračne“ miške je računalniški gigant Microsoft predal ameriškemu patentnemu uradu že konec leta 2006, sedaj pa je primer ugodno razrešen. Patent je odobren in ostaja le vprašanje časa, ko bomo lahko pri delu z računalnikom mahali naokoli z rokami.

Uporaba je preprosta. Miško si namestimo na dlan, vgrajeni senzor pa prevaja premike roke v gibanje kurzorja na ekranu računalnika. Tipke za upravljanje so nameščene ob straneh miške.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez_hlod
20. 08. 2008 11.05
kot sem že rekel pri prejšnjem komentarju pri slovaški verziji miške, pa mi je admin zbrisal komentar, je to neuporabno pri 2d- zaslonih, ampak pri igricah se splača(kaj jst vem, sabljanje - kot wii). pa pri 3d- zaslonih- ki ne obstajajo. ampak ko bodo, bomo to definitivno uporabili. do takrat pa bom kr lepo pr ploskovni miški.
luismendez
05. 05. 2008 10.15
Sj je Logitech Air al kaj je že podobna, sam da ma obliko miši-daljinca ... drgač pa tole spominja mal na Minority report (Posebno poročilo, tom cruise), in se spomnim takrat kruza ko je rekel, da ne bo dolgo ko bodo podobne zadeve tudi prišle na trg.
pynkyca@email.si
02. 05. 2008 10.33
hahahah.. kaj si ljudje ne izmislijo
yarrick
02. 05. 2008 09.53
itak d že obstaja podobna tehnologija, vendar pa moram priznati da je microsoft lepo izpeljal ergonomijo. Se pa poraja vprašanje, kolikšna bo podpora s strani proizvajalca (MS) in če bodo uspeli prepričati potencialne kupce v nakup le-te. Jaz skoraj ne verjamem da bi lahko taka miška zamenjala klasično. Sicer pa sploh nevem kak smisel ima taka miška, ( mogoče FPSji) saj v klasičnih pustolovščinah in strategijah ne potrebuješ takšnih novitet. Povrh vsega pa imam občutek da bo 90% kupcev te "stvarce" hitro obupalo nad miško( že zaradi mahanja po zraku in sledeče utrujenosti). Je pa zanimivo rešeno, Minorty Report v malem :D