Znanost in tehnologija

Microsoft se ne bo pritožil

Bruselj, 25. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Microsoft se ne bo pritožil na odločitev Sodišča Evropskih skupnosti. Ponudil bo operacijski sistem brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player.

Ameriško podjetje Microsoft se ne bo pritožilo na odločitev Sodišča Evropskih skupnosti in bo že čez nekaj tednov skladno z zahtevo Evropske komisije evropskim trgom ponudil svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player, je sporočil računalniški gigant.

Sodišče prve stopnje je prejšnji mesec sklenilo ohraniti ukrepe, ki jih je zaradi ugotovitve zlorabe monopolnega tržnega položaja Microsoftu marca lani naložila Evropska komisija. Microsoft je na sodišču zahteval zamrznitev izvajanja ukrepov, dokler ne bo sprejeta dokončna razsodba v primeru, verjetno čez nekaj let, z utemeljitvijo, da je bila podjetju povzročena velika gospodarska škoda. Sodišče je argument zavrnilo.

Komisija je od Microsofta zahtevala, da evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player, konkurentom na trgu programske opreme pa razkrije kodo Windowsov, s čimer bi bila omogočena učinkovita komunikacija njihovih izdelkov z Microsoftovimi.

Evropska komisija je ameriški družbi naložila tudi kazen v višini 497 milijonov evrov, ki jo je ta že poravnala.