Znanost in tehnologija

Microsoft se je znova pritožil

Bruselj, 07. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Računalniški gigant Microsoft ne želi razkriti svoje izvorne kode konkurentom.

Predsednik Microsofta Bill Gates: Računalniški velikan brani svoj imperij
Predsednik Microsofta Bill Gates: Računalniški velikan brani svoj imperij FOTO: Reuters

Ameriško računalniško podjetje Microsoft se je vnovič pritožilo na prvostopenjsko sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu zaradi odločitve Evropske komisije, po kateri naj bi ta računalniški gigant konkurentom razkril kodo Windowsov, s čimer bi omogočil učinkovito komunikacijo njihovih izdelkov z Microsoftovimi.

Tiskovni predstavnik Microsofta Tom Brookes je pojasnil, da je pritožba, ki jo je podjetje vložilo 10. avgusta, del junijskega dogovora s komisijo, po katerem naj bi o tem vprašanju odločilo sodišče.

Kot je znano, je Evropska komisija marca lani Microsoftu naložila plačilo rekordnih 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov.

Poleg tega je komisija od Microsofta zahtevala, da na evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in da konkurentom na trgu programske opreme razkrije kodo Windowsov, s čimer bi bila omogočena učinkovita komunikacija njihovih izdelkov z Microsoftovimi.