Znanost in tehnologija

Microsoft se je uklonil

Bruselj, 25. 01. 2006 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški računalniški gigant bo proti plačilu licenčnine odprl dele izvorne kode sistema Windows.

Ameriški računalniški gigant Microsoft je sporočil, da se bo uklonil zahtevam Evropske komisije in konkurentom proti plačilu licenčnine odprl tiste dele izvorne kode svojega računalniškega operacijskega sistema Windows, ki skrbi za komunikacijo s strežniki. "To je zelo pomemben korak, s katerim želimo naenkrat rešiti vse težave," je ob tem povedal glavni pravnik Microsofta Brad Smith. Microsoft se je za takšen korak odločil potem, ko mu je komisija sredi lanskega decembra zagrozila z dnevnimi globami v višini dveh milijonov dolarjev, če ne bo posredoval takšne tehnične dokumentacije o Windowsih, ki bo razvijalcem konkurenčne programske opreme omogočil učinkovito komunikacijo s tem programskim okoljem. 

Neil Barett, strokovnjak za informacijske tehnologije, ki je bil s strani komisije izbran iz seznama, ki ga je sestavil Microsoft, je ob decembrski izdaji tehnične dokumentacije v svojem poročilu namreč zapisal, da je ta popolnoma neprimerna za programerje, ki bi želeli, da njihov izdelek učinkovito komunicira z Windowsi. "V splošnem je uporaba tehnične dokumentacije zelo frustrirajoča in jalova, pri tem pa vzame veliko časa," je bil v poročilu kritičen Barett. 

Spor med Microsoftom in Evropsko komisijo

Komisija je sicer marca leta 2004 Microsoftu naložila plačilo 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega, skoraj monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov. V Bruslju so poleg tega zahtevali, naj ameriški gigant na evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in naj konkurentom na trgu programske opreme razkrije tisti del kode Windowsov, ki omogoča učinkovito komunikacijo Microsoftovih izdelkov z izdelki njegovih konkurentov. 

Glavni pravnik Microsofta Brad Smith
Glavni pravnik Microsofta Brad Smith FOTO: Reuters

Microsoft se je nato na odločitev komisije pritožil, kar je zadržalo izvajanje obveznosti, navedenih v njej, vendar je sodišče prve stopnje v Luksemburgu decembra 2004 odločilo, da Microsoftova pritožba ni utemeljena. Komisija in Microsoft sta z začetkom lanskega leta tako začela posvetovanja v zvezi z izpolnjevanjem obveznosti, pri čemer se je kot najtrši oreh pokazala prav zahteva komisije po razkritju tistega dela kode Windowsov, ki skrbi za nemoteno delovanje programske opreme Microsoftovih konkurentov z Windowsi. 

Sodišče prve stopnje bo sicer konec aprila opravilo tudi prvo zaslišanje v zvezi s tožbo, s katero Microsoft izpodbija odločitev komisije iz marca 2004. "Prepričan sem, da bomo zmagali," je ob tem dejal Smith.

SORODNI ČLANKI