Znanost in tehnologija

Microsoft proti širjenju kode

Seatlle, 19. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Microsoft poskuša zaustaviti nadaljnje širjenje delov izvorne kode operacijskega sistema Windows, ki so minuli teden nezakonito postali dostopni prek interneta.

Ameriški programerski gigant Microsoft poskuša zaustaviti nadaljnje širjenje delov izvorne kode operacijskega sistema Windows, strogo varovane programske zasnove vodilnega svetovnega operacijskega sistema, ki so minuli teden po nezakonitih poteh postali dostopni prek interneta.

Zato pošilja sporočila vsem tistim, ki so si dele izvorne kode že prenesli z interneta oziroma si jih med seboj izmenjujejo. Sporočila so namenjena predvsem opozarjanju ljudi, da je takšno početje nezakonito, ter da Microsoft zaenkrat še ne grozi z ustreznimi pravnimi postopki, je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo v Microsoftu Tom Pilla.

Po eni strani Microsoft pošilja pisma tistim posameznikom, ki so si že presneli dele izvorne kode, in jih opozarja, da je takšno početje nezakonito. Poleg tega pa je Microsoft v nekaterih programih za izmenjavo datotek, kjer si uporabniki izmenjavajo izvorno kodo, začel pošiljati posebna opozorila. Ta vsakega uporabnika, ki v teh mrežah s poizvedovanjem poskuša priti do delov Microsoftove izvorne kode oziroma jih distribuira drugim uporabnikom, prav tako opozori, da je takšno početje nezakonito.

"Uporabnike, ki imajo dele izvorne kode, prosimo, da jih enostavno prenehajo izmenjavati in distribuirati ter jih zbrišejo oziroma uničijo," je dejal Pilla. V Microsoftu namreč lahko v nekaterih primerih zaradi same narave programov za izmenjavo datotek identificirajo uporabnike, ki so pridobili oziroma distribuirajo dele izvorne kode, vendar pa zaenkrat ne dajejo informacij o tem, koliko ljudi naj bi po njihovih ocenah že pridobilo kopijo delov izvorne kode. Pač pa so v Microsoftu dejali, da so že dobili nekaj pozitivnih odgovorov na pisma.

Po ocenah strokovnjakov bodo Microsoftova sporočila dosegla svoj namen predvsem pri poštenih uporabnikih, medtem ko bodo pri zlonamernih še dodatno pospešila širjenje delov izvorne kode. Obenem dodajajo, da dostopnost delov izvorne kode zaenkrat povzroča predvsem škodo Microsoftovemu ugledu, ne sproža pa večjih varnostnih vprašanj. Deli izvorne kode, ki so postali dostopni, so namreč že nekaj let stari, tako da imajo veliko varnostnih lukenj že zakrpanih. Poleg tega pa večina uporabnikov, ki si presname kopijo izvorne kode, nima ustreznega znanja, s katerim bi lahko kodo uporabili zlonamerno. Kljub temu v Microsoftu priporočajo uporabnikom, da svoje sisteme čim bolj pogosto nadgrajujejo z ustreznimi varnostnimi in drugimi popravki.

Kot je znano, je Microsoft minuli teden sporočil, da so nepopolni deli izvorne kode operacijskih sistemov Windows 2000 in Windows NT 4.0 po nezakonitih poteh postali dostopni prek interneta. Ob tem so v Microsoftu opozorili, da nezakonito objavo svoje izvorne kode že preiskujejo s pomočjo ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) in da so že sprožili vse ustrezne pravne postopke za zaščito svoje intelektualne lastnine. Microsoft je sicer že ugotovil, da nezakonita objava delov izvorne kode ni posledica kakšne varnostne luknje znotraj korporacije, prav tako naj ne bi izvorna koda prišla iz kroga strank, partnerjev oziroma vlad, ki jim je Microsoft omogočil vpogled v izvorno kodo.