Znanost in tehnologija

Microsoft predstavil Origami

Hannover, 09. 03. 2006 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
aNET/B.S./STA
Komentarji
0

Microsoft je na sejmu CeBIT predstavil projekt Origami. Gre za napravo Ultra-Mobile Personal Computers.

Računalnik, velik kot malo večja knjiga, ima vse, kar imajo računalniki ali notesniki, razen seveda tipkovnice. Naprava tehta dober kilogram, je debela slabe tri centimetre ter ima 7-inčni zaslon.

Microsoft je skupaj s Samsungom in Intelom na sejmu CeBIT predstavil mini prenosni računalnik, ki je pod vzdevkom Origami več mesecev sprožal ugibanja, za kakšen izdelek sploh gre. Sedaj je končno jasno, da je tako imenovani ultra mobilni osebni računalnik (UMPC - Ultra-Mobile Personal Computers) križanec med multifunkcionalnim mobilnim telefonom in lahkim tabličnim računalnikom z zaslonom na dotik.

Gre za nove kategorije mobilnih računalniških naprav, ki jih odlikuje majhna teža, prenosljivost, popolna funkcionalnost osebnih računalnikov Windows XP ter različne možnosti vnosa, vključno z naprednimi zasloni, občutljivimi na dotik. Naprava ima 7-inčni zaslon na dotik ter premore 40 GB diska.

Po pojasnilih predstavnikov Microsofta UMPC zapolnjuje veliko praznino med pametnimi mobilniki in žepnimi računalniki na eni strani ter prenosnimi osebnimi računalniki na drugi strani naprav, ki jih določa razmerje med velikostjo in funkcionalnostjo.

Doslej so delovne modele oblikovala tri podjetja. Samsung in Asus pričakujeta, da se bo prodaja naprav začela v aprilu, kitajski Founder pa meni, da šele v juniju. Naprava se ne bo imenovala Origami, temveč Ultra-Mobile PC.

Predstavitev na letošnjem CeBIT-u sledi pozivu Billa Gatesa, Microsoftovega predsednika in glavnega arhitekta programske opreme, ki je leta 2005 računalniško industrijo pozval k razvoju nove kategorije cenejših, lažjih in uporabnejših osebnih računalnikov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.