Znanost in tehnologija

Microsoft izpolnil zahteve

Bruselj, 15. 02. 2006 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft se je vendarle odzval na ugovore, ki mu jih je decembra lani posredovala Evropska komisija.

Prvi mož Microsofta Bill Gates
Prvi mož Microsofta Bill Gates FOTO: Reuters

Ameriški računalniški velikan Microsoft se je danes, nekaj ur pred iztekom roka, vendarle odzval na ugovore, ki mu jih je v zvezi z zagotavljanjem učinkovite komunikacije med operacijskim sistemom Windows in programskimi izdelki konkurentov decembra lani posredovala Evropska komisija. "Microsoft je popolnoma izpolnil zahteve komisije," je podjetje zapisalo v izjavi za javnost, v 75 strani dolgem odgovoru pa med drugim poudarja, da je komisija kršila njegovo pravico do obrambe.

"Stotine zaposlenih je več kot 30.000 ur sestavljalo 12.000 strani dolgo tehnično dokumentacijo," je ob odgovoru komisiji še zapisal Microsoft, ki sicer zatrjuje, da dokumentacija omogoča učinkovito komunikacijo med operacijskim sistemom Windows in izdelki konkurentov.

Microsoft se je z današnjim odgovorom komisiji izognil kaznim v višini več kot dveh milijonov dolarjev dnevno, ki so mu grozile, v kolikor se ne bi odzval na ugovore komisije.

To dokumentacijo je sicer komisija decembra lani označila za nezadostno, neodvisni strokovnjak Neil Barrett, ki je presojal njeno uporabnost, pa je v poročilu, na katerega se je opirala komisija, zapisal, da je "v splošnem uporaba tehnične dokumentacije zelo frustrirajoča in jalova, pri tem pa vzame veliko časa."

Komisija je zaradi omenjenih pomanjkljivosti Microsoft decembra lani tako pozvala, naj se izreče o ugovorih na predloženo dokumentacijo, pri čemer je Microsoft konec januarja napovedal, da bo proti plačilu licenčnine konkurentom odprl izvorno kodo Windowsov, kar bi po zatrjevanjih glavnega pravnika Microsofta Brada Smitha moralo zadovoljiti Bruselj.

Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes se je na Microsoftove napovedi 31. januarja odzvala zadržano, saj je dejala, da bo svoje mnenje o Microsoftovi napovedi sporočila takrat, ko bodo na voljo vse podrobnosti.